Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
jakropelka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2012, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

agapos no i co pociełaś?
Tnij śmiało , ja w tamtym roku też nie uszczykiwałam i co prawda same się rozkrzewiły ale dopiero w czerwcu.
W tym roku pierwszy raz uszczyknęłam jakieś 2 tyg temu i już zaczęły się pięknie rozrastać. Spróbuj zrobić sadzonki z pędów wierzchołkowych (ja wkładam od razu do ziemi-około 90% się przyjmuje- tym bardziej,że pora na to jest odpowiednia). Sadzonki po uszczyknięciu (te z lata) zaczełabym po troszku nawozić (powiedzmy 1/2 dawki co 2 podlewanie)by pobudzić sadzonki- ja tak robię , nawóz mam biopon- jakiś uniwersalny.

Miejsce uszczyknięcia-
Obrazek

po ok 2 tyg młode pędy

Obrazek

I moja ,,szkółka,, -te w przezroczystych kubkach maja ok 2 tyg
Obrazek Obrazek
Obrazek
agapos
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 paź 2006, o 21:13

Post »

tak podciełam je część od razu do ziemi, cześć do wody bo brakło mi ziemi, jak dokupię wsadze nie czekając na korzonki, chyba że lepiej poczekać
jesteście super że można na was liczyć
Pozdrawiam, Agata
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agata - są dwie szkoły robienia sadzonek - woda i ziemia, próbuj; no i jeszcze można skorzystać z ukorzeniacza;
Basia
jakropelka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2012, o 10:47

Post »

Moje pelargonie zaczynają kwitnąć, dwie puściły pączki. Pozwolić im zakwitnąć czy oberwać pączki,żeby nie osłabiać roślin? Co sądzicie?
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To zależy w jakiej są kondycji i czy mają dużo światła - jak chcesz aby się jeszcze rozkrzewiały to ja bym oberwała pączki.
Basia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Obrazek Moje sadzonki w tym roku żadna nie odpadła.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50

Post »

O, to tylko pogratulować, moje przeszły ostrą selekcję, niestety...
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

A co się z nimi stało Elu?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p

Post »

A nie chciały się ukorzenić i podgniwały. Ja pobierałam sadzonki jesienią jak już zdjęłam rośliny z balkonu i jednak nie jest to najlepsza pora, przynajmniej dla mnie. Brak dobrej (czy jakiejkolwiek ;:173 ) miejscówki na parapecie również robi swoje. Wiem, że sporo osób pobierało wtedy sadzonki tak jak ja, ale u mnie przesiew o połowę. Szkoda bo miałam piękne odmianowe bestyjki. :) Najbardziej ubolewam nad tym, że zimą nie mam jak przechować dorosłych egzemplarzy, bo jesienią są one najpiękniejsze, a wiosną sadzonki ukorzeniają się jednak lepiej.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Ja zawsze w marcu ukorzeniam pelargonie w maju gdy je wsadzam do skrzynek mają już pąki a jesienią zajmowałyby mi zbyt wiele miejsca przez zimę.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Ja próbuję ukorzenić pelargonię angielską, niestety bez powodzenia ;:145 Pocięłam mateczniki, a sadzonki albo gniją w wodzie albo więdną i żółkną w doniczkach , a korzonków jak nie było tak nie ma.I ukorzeniacz nie pomaga ;:131 .Ze zwykłymi pelargoniami , takiego problemu nigdy nie miałam.Przynajmniej nie na taką skalę ;:223
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p

Post »

baxiowa pisze:Ja zawsze w marcu ukorzeniam pelargonie w maju gdy je wsadzam do skrzynek mają już pąki a jesienią zajmowałyby mi zbyt wiele miejsca przez zimę.
Również uważam, że najlepiej jest ukorzeniać luty-marzec. Ale to pod warunkiem, że masz gdzie przetrzymać mateczniki. Ja mieszkam w bloku i mam ciepła piwnicę. Na klatce schodowej też nie da rady, bo mam sąsiadkę której nie podobają się rośliny "na schodach" i wiecznie robi mi za nie awantury. W tym roku udało mi się na tej nieszczęsnej klatce dwie przetrzymać (przemycić), takie z których chcę zrobić coś w rodzaju "piennych", więc im hoduję te "pieńki", bo w jeden rok się nie da. :) W mieszkaniu niestety strasznie dziczeją, bo mają ciepło a światła niewystarczająco.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Ja do angielskich w ogóle nie mam ręki nawet jak kupie to zaraz mi padnie chyba za delikatna jak na mnie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Niestety w tym roku jakieś fatum wisi nad pelargoniami. W ubiegłych sezonach już w trakcię cięcia puszczału korzonki, a teraz po kolei lądują w koszu. Jak na razie na ok 20 sadzonek ani jedna się nie" puściła". I nie są to angielskie.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Ja nie mogę narzekać u mnie wszystkie zdrowo rosną wczoraj zrobiłam następne 10 sadzonek no chyba że coś odpadnie z tych nowych ale wątpię. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”