U mnie tak samo,po zimnym i mokrym maju i czerwcu,mamy suchy i upalny lipiec.Z podlewaniem nie mam problemu,ale musze oslaniac od slonca,bo pali niemilosiermie.Poszly w ruch kartony i przescieradla,mam markize,ale tylko nad polowa balkonu.To i tak nie duzo daje przy 40 stopnoach w cieniu.Deirde pisze:... dopadła nas bardzo duża susza. Każdy dzień to taka walka ze słońcem.
Tak sucho jeszcze nie było a najgorsze jeszcze przed nami.
Róże 2013/2014 - Gosia
- alexia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże 2013 rok - Gosia
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Gosia, u Ciebie większość róż przetrwa zimę bez problemu
Moje, szczególnie pnące, muszą być bardzo wytrzymałe.

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Ewo - to nie do końca prawda - przecież mi padła Veilchenblau po zimie, są takie które mają problemy.
alexia - prawda - ta fala ma być u nas pod koniec tygodnia - zapowiadają temperatury rzędu powyżej 35 stopni do 40 stopni.
Studnie już nie mają wody, a pewnie patrząc na to co było w zeszłym roku - będę wyłączać wodę by ludzie nie mogli podlewać ogródków.
U nas nie padało już ponad miesiąc.
alexia - prawda - ta fala ma być u nas pod koniec tygodnia - zapowiadają temperatury rzędu powyżej 35 stopni do 40 stopni.
Studnie już nie mają wody, a pewnie patrząc na to co było w zeszłym roku - będę wyłączać wodę by ludzie nie mogli podlewać ogródków.
U nas nie padało już ponad miesiąc.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To tak jak u mnie. Czy to nie może być równomiernie rozłożone?
A tak albo leje non stop, albo susza
A tak albo leje non stop, albo susza
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Moim różom zdecydowanie brakuje wody, choć staram się je podlewać 2 razy w tygodniu, chyba że mnie nie ma. Widzę, jak szybko przekwitają i zwieszają główki, aż żal patrzeć.
- Deirde
No - żal na to wszystko patrzeć, niestety doszłam do wniosku że trzeba będzie jednak założyć system podlewający. Tu jest druga strona medalu - u nas woda jest najdroższa w całym poznańskim. Cieszę się że nie zaczęli jeszcze zamykać wody w okresie popołudniowym bo wtedy będzie gorzej.
Zapowiadają burze - patrzyłam na czeskim radarze - idzie to od naszych sąsiadów do nas - może coś dostaniemy choć mnie akurat dziwnie deszcz omija.
Ten rok możemy zaliczyć do mniej udanych.
Zapowiadają burze - patrzyłam na czeskim radarze - idzie to od naszych sąsiadów do nas - może coś dostaniemy choć mnie akurat dziwnie deszcz omija.
Ten rok możemy zaliczyć do mniej udanych.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgoś! Dzięki za odwiedziny i ogóry! Szkoda tylko, że taki upał był! I jeszcze będzie, ale potem to ulewy i gwałtowne burze. Nie wiadomo co lepsze.
System do nawadniania się przyda. Ja też mam dość biegania z konewkami, ale chyba u mnie nie przejdzie. Muszę pogodzić się z wężem...
System do nawadniania się przyda. Ja też mam dość biegania z konewkami, ale chyba u mnie nie przejdzie. Muszę pogodzić się z wężem...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Małgoś ciekawa relacja z Cytadeli,faktycznie bardzo zadbany park.
Oj,gdybym ja natrafila na takiego wypasionego Edena to na mur biorę 2szt(inna sprawa gdzie bym to wcisnęla).
Na biale Piano poczekamy.
Oj,gdybym ja natrafila na takiego wypasionego Edena to na mur biorę 2szt(inna sprawa gdzie bym to wcisnęla).
Na biale Piano poczekamy.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu, piękne portrety róż
Wszystkie wymienione przez Ciebie tantauki lubię i mam u siebie, to faktycznie pewniaki
Charming Piano się rozkręca u mnie, kwiaty ma bardzo trwałe.
szkoda, że na cytadeli nie sadza większych róż, zwłaszcza historycznych..mogłoby powstać piękne rosarium...
Mam nadzieję, że ogród Ci trochę podlało ostatnio?
Pozdrawiam

szkoda, że na cytadeli nie sadza większych róż, zwłaszcza historycznych..mogłoby powstać piękne rosarium...
Mam nadzieję, że ogród Ci trochę podlało ostatnio?
Pozdrawiam

Gosiu, zycze Tobie przez caly dzien drobnego, przyjemnego deszczu, bron Boze burzy polaczonej z gradobiciem.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Gosia w obecnej chwili przybywa na krótkim urlopie u mnie. Pozdrawia Was i wie że na pewno u niej padało.
Odezwie się jak wróci do swojej miejscowości.
Odezwie się jak wróci do swojej miejscowości.
- Alutka102
- Od: 29 sie 2011, o 09:06

Okres wakacji - jedni wracają a inni wyjeżdżają.
- Deirde
Alu - tak to już bywa - jestem teraz w Koszalinie u kobiet.
Odwiedziłam nasze koszalińskie koleżanki z forum i dodatkowo byłam też po sąsiedzku u naszych koleżanek forumowych. Na moim FB są zdjęcia z ich ogrodów - wieczorem go odblokuje i niektóre osoby będą mogły zobaczyć zdjęcia. Od środy będę już dostępna w normalny sposób od rana, pozdrawiam Was wszystkich.

Odwiedziłam nasze koszalińskie koleżanki z forum i dodatkowo byłam też po sąsiedzku u naszych koleżanek forumowych. Na moim FB są zdjęcia z ich ogrodów - wieczorem go odblokuje i niektóre osoby będą mogły zobaczyć zdjęcia. Od środy będę już dostępna w normalny sposób od rana, pozdrawiam Was wszystkich.

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Gosiu jak już będziesz dostępna to czy mogłabyś mi napisać czy Twoim zdaniem Constance Spry pasowałaby do Morgengruss posadzonej obok New Dawn? Albo ewentualnie jaka - Twoim zdaniem - inna pnąca róża? Chodzi o to, że Morengruss jakoś mi tak nisko rośnie i nie zarasta pergoli. Dlatego chciałbym jej wyższą siostrę dosadzić, a nie narobić wizualnego bałaganu.... W tym miejscu jest słońce od ok. 11-stej do wieczora...
Tak chodze po Forum i pytam Was - Mądre Głowy o wasze opinie. Wy macie wiedzę i olbrzymie doświadczenie, a ja cały czas się uczę....
Pozdrawiam i dziękuję
Ps Czytałam wyczerpujący opis na Rosie o C.S. Hmm... zbyt dużo słońca też może być niewskazane...
Tak chodze po Forum i pytam Was - Mądre Głowy o wasze opinie. Wy macie wiedzę i olbrzymie doświadczenie, a ja cały czas się uczę....
Pozdrawiam i dziękuję
Ps Czytałam wyczerpujący opis na Rosie o C.S. Hmm... zbyt dużo słońca też może być niewskazane...
- Deirde
Asiu - za bardzo na pnących nie znam się - tu raczej Ewa by Ci pomogła. Constance Spry nie nadaje się na stanowisko słoneczne, pali sobie liście. U mnie tak ma co roku i zastanawiam się czy to nie jest jeszcze inny problem, rośnie przy murze.
Zakwitła nowa róża historyczna - Aimee Vibert - noissetka:

Z Koszalina dostałam nową róże - moja imienniczka - Magaret Merril. Kiedyś zastanawiałam się jaką róże kupić z moim imieniem.

Ten rok jest dziwny - po raz drugi zakwitła jednym kwiatem róża historyczna - Mme Plantier - nie powinna.

Kolejna żółta rugosa - Yellow Dagmar Hastrup - kupiona u nas w F.

No i fragment mojej ulubionej róży - Queen of the Musk

Zakwitła nowa róża historyczna - Aimee Vibert - noissetka:

Z Koszalina dostałam nową róże - moja imienniczka - Magaret Merril. Kiedyś zastanawiałam się jaką róże kupić z moim imieniem.

Ten rok jest dziwny - po raz drugi zakwitła jednym kwiatem róża historyczna - Mme Plantier - nie powinna.

Kolejna żółta rugosa - Yellow Dagmar Hastrup - kupiona u nas w F.

No i fragment mojej ulubionej róży - Queen of the Musk