Betonowy balkon w środku miasta

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Betonowy balkon w środku miasta

Post »

Madziu balkonik widze ma się dobrze ;:333 ;:333
ja tez powoli w "zimowanie" przechodze ;:145
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu czy można rozmnażać uczep ze szczepek? Mnie uczep rozczarował, ale teraz okazało się ,że te rośliniki które zostały zakwitły i są jako takie.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Dzień dobry. Ja będę zimować koleusy i moją ukochaną pelargonię anielską.
Wyczytałam w gazecie, że i z uczepu można zrobić sadzonki i je przezimować. Nie sądziłam, że tak można.
Magdziu - z uporem maniaka wrócę do zimowania papryczki. Papryki, które miałam na balkonie raczej juz nie nadają się do zimowania... Ale dostałam małą ozdobną papryczkę na urodziny i mam zamiar spróbować.
Oj się naczytałam na ten temat w necie... Na przykład większe szanse przezimowania mają papryki pozbawione owoców. Najlepiej to poobcinać wszystkie owoce i liście ( szkodniki typu przędziorki trzymaja się wtedy z daleka ), maksymalnie skrócić pędy - wystarczy pozostawić kilkucentymetrowy kikut i bardzo mało podlewać. Temperatura ok. 10 - 15 stopni. Patrzę na tego mojego malucha i tak sobie myslę, że mi szkoda go tak "ogolić" na łyso. :cry: No i doczytałam się, że można robić sadzonki z papryki :shock:
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Kwiatki koleusów się usuwa ;:108
Dobrze że kwiatuszki jeszcze dają radę, chociaż to już październik ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
śliczna chryzamtena, moje niestety są ;:170 nie przetrwały pierwszych przymrzków ;:185
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Gratuluję Madziu super balkonik ;:215
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Amara - właśnie czytałam, jak się do zimy przygotowujesz :uszy Oby nam wszystkim zbytnio nie dała się we znaki...
Arnika2 uczep własnego siewu też mnie rozczarował. Urósł całkiem spory ale nie kwitł. Dlatego pobrałam sadzonkę, sprawdzę, czy się ukorzeni. Nigdy wcześniej tak nie eksperymentowałam, więc nie wiem, jaki będzie efekt. Zastanawiam się też nad przezimowaniem uczepu w chłodnym pomieszczeniu. Obawiam się, że na balkonie nie przetrwa. Dzięki Halinko za informacje o zimowaniu uczepu - z większym przekonaniem się do tego przymierzę ;:138 Ciekawe też to, co piszesz o sadzonkach z papryki. Nigdy nie próbowałam. Owoce rzeczywiście lepiej usunąć. W pomieszczeniu atakuje je przędziorek ale wtedy hop pod strumień wody plus oprysk i na wiosnę jak znalazł. Nie wolno się zniechęcać jej nieciekawym wyglądem zimą - wiosną na pewno odbije, vide moje papryczki.
Blueberry - dzięki za potwierdzenie informacji o usuwaniu kwiatów koleusa. Ja liczę, że przetrzymam rośliny do końca października. U mnie jeszcze nie było przymrozków, choć widzę, że liście niektórych roślin są oklapłe po nocy więc chyba już jest im zimno.
hanka101 - przykro mi z powodu Twoich chryzantem. Ale zupełnie je trafiło? Może jeszcze się podniosą.

Janku - witam Cię serdecznie. Czytam regularnie Twój wątek. Uwierzyć nie mogłam, jak ten szron zobaczyłam ;:202 Te okna, które chcesz wstawić to na stałe? Czy też zdemontujesz na wiosnę?

Miłego tygodnia dla Was wszystkich ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo proszę :wink: ale z tym przetrzymywaniem uważaj, już są przymrozki, żebyś nie straciłaś roślin ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
marecki1972
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 wrz 2013, o 07:38

Post »

Witam,jestem na forum od niedawna i powiem szczerze ze wciaga mnie to z prawdziwa sila,jestem pelen podziwu dle pieknych roslin na pani zdjeciach,pozdrawiam
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
to trafiło je na amen ;:170 ale cieszę się bo z pozostałymi roślniami zdążyłam uciec ;:108
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Natalio - czytam, jak to naszym Forumowiczom rośliny padły od przymrozków, w tym Hani. Codziennie sprawdzam prognozy - te godzinowe też i u mnie jeszcze nie było przymrozków. Chociaż roślinom ewidentnie nie służy ten ziąb, bo umówmy się 5 stopni to jakaś pomyłka.
Marku, dziękuję za wizytę i miłe słowa. Witam Cię serdecznie w moim wątku, mam nadzieję, że będziesz często zaglądał, mimo niepogody i końcówki sezonu. Będzie prościej, jak będziesz się do mnie zwracał po imieniu :wit

Haniu - no to szkoda. Kto by pomyślał - przecież chryzantemy się kupuje na 1 listopada i jakoś wytrzymują. Co to się porobiło z tą pogodą? :shock:
Pozdrawiam poniedziałkowo
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Madziu ja się zimy nie boje bo tu gdzie mieszkam jest dość łagodna no chyba że wiaterek od morza to wtedy czuć chłodek na plecach - teraz np mam 14 st na balkonie :shock: a jest prawie godz 19.
Ja się bardziej boje tego ze cebulki będą miały za ciepło i wcześniej wykiełkują ;:306 i co ja wtedy zrobie :?: :?:
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Amarko - cebulki na pewno troszkę "dziubka" pokażą, ale podobno tak powinno być.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Amara - tak jak pisze Halinka, cebulki muszą jeszcze załapać się na względnie ciepłą pogodę, by się ukorzenić. One tak szybko nie wykiełkują, nie przejmuj się. Kurcze, ja też muszę wreszcie posadzić tulipany... Tylko czekam na jakieś efekty u kapusty ozdobnej. Wygląda jak siedem nieszczęść i chyba niestety już nie wypięknieje...
Awatar użytkownika
marecki1972
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 wrz 2013, o 07:38

Post »

Witam Cie Madziu serdecznie i dziekuje za zaproszemie,na pewno będę czesto wpadal do Ciebie i zaczynam powoli kolekcjonowac rosliny :wit
Pozdrawiam Marek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”