Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Pierwszy piękny kwiat na oberżynie yes yes:), czy oberżyny same się zapylają w szklarni czy trzeba im pomóc i jak?cienko mi to wychodzi z innymi roślinami...
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
OMG mam szaloną sadzonkę "wzrostu" szalone 15cm na której zawiązał się kwiatek chociaż sadzonka ma słownie dwa listki .....
oberwałam bo co się biedaczyna wysilać będzie, i tak obrywając sobie pomyślałam z czystym pesymizmem że to pewnie jedyny kwiatek którego się doczekam w tym roku, bo coś sadzonki stanęły i rosnąć dalej nie chcą ehhh....

Jak wyglądają Wasze oberżynki ? Moje nie chcą za bardzo iść w górę. Za to wilki z każdego możliwego miejsca wyrastają.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nanavel - oberżyna Golden Eggs jest uprawiana jako roślina doniczkowa ozdobna, ale jest również jadalna, więc daj znak jak smakuje. 
Ona rośnie niewysoko, max 50 cm.
Kwitnie mniej więcej po 4-5 miesiącach d wysiewu, więc jeśli chcesz mieć ozdobę na święta, musisz wysiać gdzieś w grudniu.

Ona rośnie niewysoko, max 50 cm.
Kwitnie mniej więcej po 4-5 miesiącach d wysiewu, więc jeśli chcesz mieć ozdobę na święta, musisz wysiać gdzieś w grudniu.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Moje oberżyny to w ogóle nie chcą rosnąć praktycznie od wysadzenia do gruntu nie urosły nic, chyba ta ziemia im nie odpowiada w której rosną. Jutro mam zamiar przenieść je gdzie indziej bo tam to nic z nich nie będzie.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja myślę,że to nie wina miejsca,tylko zimne noce im nie służą. Nawet jak były upały-noce były chłodne ,a bakłażan to wybitnie ciepłolubna roślina. U mnie w gruncie jest to samo,a mam je na trzech różnych stanowiskach. Najładniej rosną w tunelu ( 3 szt) ,ale dopiero mają pąki.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Moje też mają pąki jak u arty'go( rzeczywiście artystyczne zdjecia !) i dwa przepiękne kwiaty mam nadzieję, że nie miałam ich zapylać? Zakwitły pierwsze na krzakach, którym uszczyknelam wierzchołki. To pierwsze w życiu baklażany i baaaardzo przeżywam:).
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Comcia dzięki za info
Jak (jeśli) doczekam się owoców to na pewno skosztuję
:) i spróbuję opisać walory smakowe tej odmiany :P

Moje rosną w tunelu, ale jedyne co mają to dużo liści... 

W końcu u mnie w gruncie też widzę zaczątki owoców. 

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
U mnie bakłażany w gruncie mają zaczątki pączków 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]