Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

A dziś 'Nasz Pan' był, więc jak pisałam, tak zrobiłam! Kupiłam dziś całą skrzynkę żagwinów! :lol: Ostatnie już ;:224 I jeszcze 'trochę' bylinek :wink: No i u 'przekupek' też co nieco ...Byłam w końcu z eN, więc wiecie ... On uwielbia zakupy :wink:

Jestem wyjątkowo zabiegana ostatnio, więc niestety w najbliższych dniach moja aktywność forumowa może być mocno osłabiona... Ale postaram się :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Witaj !

Ten rodzaj ogrodu jest także bardzo bliski memu sercu, co prawda w Wawie mam ogródek nieco bardziej "miejski" ale w lubelskim, gdzie kupiłam stare gospodarstwo, postanowiłam odtworzyć sielski obraz kolorowych kwiatów wokół domu.
na razie z mężem walczymy z nieokiełznana zielonością perzu, pokrzyw i tego wszystkiego co rośnie samo :)
Przycięliśmy tez drzewa w starym sadzie i coś tam zaczęliśmy sadzić wdzierając się coraz bardziej w głąb terenu... Cierpliwością i pracą...itd :)
zdjęcia pokazują pewne zmiany. na razie wszystko małe i rozproszone ale czekamy na efekty w następnych latach.

Serdeczne pozdrowienia!

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witam serdecznie....na razie się tylko wpisuję za namową Zuzi....muszę tu zajrzeć,ale wieczorkiem bo teraz plewię moje chwaściory :twisted:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

przepraszam! myślałam że to ustalone :oops:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Maska pisze:
zuzanna2418 pisze:

Obrazek

Zuzanna szkoda, że nie udało się zachować tych pięknych okiem z okiennicami, przez zmianę budynek stracił swój charakter. Czy deski będą pomalowane czy będą takie jasne?

Okiennice są, czekają na oczyszczenie i odmalowanie. Na pewno wrócą na swoje miejsce :) Dom będzie pomalowany ale ciągle nie wiem, na jaki kolor. Jest tyle roboty, teraz przystępujemy do ogrodzenia działki...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Moi mili! Wczoraj spontanicznie udaliśmy się z eN na wieś, gdyż ani przesyłki, które cierpliwie czekały wciąż w oknie kamienicy kamienicy, ani nieskończony warzywnik, ani - przede wszystkim! - kwitnący wiosennie ogródek przydomowy czekać dłużej już nie powinien! Byłoby to nieprzyzwoitością. Z półdniowego wyjazdu zrobił się właściwie 1dniowy z noclegiem. Niestety dłużej nie mogliśmy zostać ... Ale, ale! Przywitały nas widoki warte zapamiętania ;)

Witam przemiłych nowych gości! zuzanna2418, masz świetny domek i działkę do zagospodarowania. Przemiana niesamowita, wydaje się być to całkiem inne miejsce! Ale to są widoki z 2óch stron domu, prawda?
grazynarosa22, miejmy nadzieje, że namowa zuzki nie okazała się bezpodstawna? ;>

Kochani, kiedy w zeszłym roku stawiałam sobie autentycznie za 'punkt honoru' odnowienie przedogródka w tym roku, nie miałam pewności czy mój honor nie dozna uszczerbku :wink: Ale teraz przepełnia mnie wielka radość i duma!;) Udało się zagospodarować ogródek na tyle, że jest w nim co oglądać i wyrzuty sumienia z powodu zaniedbania odchodzą w niepamięć :]

Wiosenna odsłona odnawianego Przedogródka przedstawia się kwitnąco. Tutaj rzeczony skąpany w porannym i ppd Słońcu :]
Obrazek Obrazek

Jestem przeszczęśliwa, ponieważ zaniedbane rośliny, na uratowaniu których najbardziej mi zależało, odwdzięczyły się w postaci przygotowań do kwitnienia! :D Jestem niezmiernie zdumiona, że odrobina zainteresowania i miłości dała taki szybki efekt. A może to zasługa ogólnie bujnego roku?

Irysy Flavescens, które od dawna nie kwitły mają pąki!
Obrazek Obrazek

Podobnie stara poczciwa piwonia, która w zeszłym roku oprotestowała kwitnienie oraz inna, przesadzana w późnojesiennym terminie, nie tylko się przyjęła, ale także chce być podziwiana;>
Obrazek Obrazek

Odratowywany orlik także się nade mną zlitował. Podlany obficie w akcie desperacji 'Prawdziwym Biohumusem Extra' (do ziół;) wypuścił listki, więc do towarzystwa dokupiłam mu kwitnącego już, pełnego orliczka
Obrazek Obrazek

Czosnki 'Aflatunense' w różnych etapach rozwoju wdzięcznych kul i niskie kosaćce z kolorem niespodzianką /prezent od znajomych/ sadzone późną jesienią okazały się być doborowym towarzystwem ;)
Obrazek Obrazek

Przy ganku bujność niesamowita! Odnaleziony, cierpliwy łubin, który całe wieki czekał, by o sobie przypomnieć, także szykuje się na swój spektakl! A właśnie, palec nie mój :wink:
Obrazek Obrazek

Tulipanki pod płotem muszą być już na tyle głęboko, że nie uszkodziłam ich przekopując szpadlem teren i zaznajamiają nowicjuszy /tulipany 'Upstar'/ z warunkami w ogródku oraz opowiadają co też się dzieje za płotem ;]
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Gratulacje :D Zieloniutko, kolorowo i swojsko, czyli dokłądnie tak jak powinno być ;:215
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Ślicznie Pacynko ;:138 Zrobiło się prawdziwie sielsko i swojsko !

Napisz mi proszę co z liliowcami ? W jakiej są kondycji ? Ze zdjęć widać, że w doskonałej, więc może też doczekamy się ich kwiatowego spektaklu w tym sezonie ? Mam wielką nadzieję, że tak będzie ;:108
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki sweety! :wink:

Mufeczko, pytasz o rdzawe, o których pisałam u Ciebie w wątku? Jeśli o nie chodzi to są niesamowicie duże i gęste. Już dawno takie nie były. Może za sprawą wiórów rogowych i podlewania wczesnowiosennego :wink: Ale nie wypatrzyłam żadnych oznak chęci kwitnienia. Czy już powinny wypuścić pędy kwiatowe? Jeśli tego nie zrobią w tym sezonie, to chyba rzeczywiście podleję je jakąś odżywką do kwitnących, tak jak radziłaś. Albo będę próbować swoimi siłami. Dziś przygotowałam pokrzywy na gnojówkę... Zastanowię się, może jeszcze przyszły sezon się pobawię w czekanie ;)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ach ta świeża zieleń wiosenna! Przedogródek prezentuje się wspaniale!
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Piękne zdjęcia nam przywiozłaś :) Szkoda, że wypad taki krótki, prawda? ;:173
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Ten domek z tym kwitnącym ogródkiem też jakby odmłodział
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Pacynko- po prostu pięknie. Widać, że pod dobrą ręką ogród rozkwita z całą mocą!
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Pacynko, tak rzeczywiście, to są dwie strony domu, trudno teraz zrobić zdjęcie frontu bo "przód" cały zaorany z kompostem i przerobiony glebogryzarką, posiany przedplon (gryka i łubin). Jak to wszystko skiełkuje razem z chwaściorami, to czeka nas kolejna orka (sąsiad z traktorem jest nieoceniony) i sądzę, ze dopiero przyszłej wiosny zaczniemy zakładać ogród.Mamy szczytny plan odtworzyć coś w rodzaju ogrodu Bazylego Albiczuka, malarza samouka z tamtych stron, który uwiecznił swój ogród na obrazach i które to obrazy oczarowały mnie i mojego męża.

Na razie staramy się zagospodarować teren wokół ganku. I zastanawiamy się nad odmłodzeniem gigantycznego, starego jaśminowca, który ma niespotykanie wielkie kwiaty, odmiana nieznana mi zupełnie.

Trudnością podstawowa jest to, że wszystko musi czekać na nasz przyjazd...

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Tak Pacynko pytałam o rdzawe, ale widzę, że bujnie wyrosły, więc możesz być o nie spokojna. Z pewnością zakwitną, ale mają jeszcze chwilę czasu, jeszcze przygotowują się na swój pokaz kwitnienia :heja
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”