Mój jest Ten kawałek podłogi...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój jest Ten kawałek podłogi...

Post »

Tunel ostał się oczywiście :D
Marysiu pory już śpią w piwnicy, to był szczypiorek, ścięty wrześniowymi przymrozkami.
Moc tej maszyny jest ogromna, przyjechała do mnie prosto z roboty w kukurydzy, gdzie mieliła korzenie grubości sporej ręki.
Kiedyś tą ziemię uprawiał mój dziadek z pomocą kilku koników i miernego pługa, dziś :shock: . Swoją drogą, że taki traktor z tymi talerzami kosztuje prawie tyle co wart jest mój dom ;:306
Renatka ale chwała mu za to, że kopie!
Beatka, bo Ty jesteś miłą żoną, która prosi :D a ja jestem zołzą ;:306 , która żąda :wink: Ale, ale, Tomeczek to zakupy za Ciebie zrobi, to odpuszczamy mu, że nie chce kopać, mój odwrotnie, więc kopać będzie :lol:
A, i to nie sąsiad, to mój dzierżawca a właściwie jego pracownik, pomocni ludzie :uszy
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tak! :shock: Rozliczam kilku rolników, to widziałam te sześciocyfrowe faktury za ,,traktor" :shock:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37

Post »

Martuś - przyszłam do Ciebie z wyspy Marysi, zresztą nie pierwszy raz. Dzisiaj doczytałam wątek do końca, choć do początku muszę jeszcze kiedyś wrócić, bo pamiętam, jak opisywałaś historię swojej rodziny i domu, ale pewne szczegóły umknęły mi z pamięci. Skopiowałam przepis na drożdżówki i mam nadzieję, że wyjdą mi tak słitaśne, jak Twoje. Ale tak naprawdę, to zachwycam się Twoim cudownym ogrodem i przede wszystkim warzywniakiem, mam nadzieję, że w kwestiach fachowych będę mogła liczyć na Twoją pomoc. Serdecznie pozdrawiam - Halina.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale takie pole można uprawiać przy pomocy takich maszyn ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Taki sprzęt to skarb.Całe szczęście trochę skromniejszą wersją , ale mąz też mi tak uprawia poletko pod warzywka :tan .Mam o wiele zdrowszy kręgosłup ;:108 .U mnie tylko sianie i pielenie odbywa się ręcznie.Wszystko inne robi sprzęt.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Renatko, o tak :wink: Kiedyś przeczytałam gdzieś w internecie coś takiego: Był artykuł o rolnictwie i rolnikach a pod nim oczywiście niewybredne, płytkie komentarze o rolnikach, pracy w gospodarstwach itp. bardzo spodobała mi się wypowiedź jakiegoś człowieka, który krótko skwitował, ich, że mogą się śmiać z rolników, z ich gumowców, słomy i obory ale to oni nadal będą jeździć tanimi samochodami i marzyć o porsche a sprzęt takiej klasy jakimi dziś dysponują rolnicy obejrzeć sobie mogą co najwyżej w internecie :lol: :lol: ;:306
Halinko, witam Cię serdecznie :D Mam w domu niezłego fachowca od upraw (Mama), także zawsze pomogę :D
Elu :D
Aniu, rozumiemy się :D Ja często wiosną wyciągam jeszcze sadzarką na sucho redliny i sieję na redlinach. Mając tak przygotowane pole, to mogę sobie pielić ręcznie :D
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Ja tez wyciągam redlinki ;:215 redlaczem
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Marginetka pisze:Tunel ostał się oczywiście :D Moc tej maszyny jest ogromna, przyjechała do mnie prosto z roboty w kukurydzy, gdzie mieliła korzenie grubości sporej ręki.
Szkoda bo po tym sezonie to bym pewnie ten traktor zakasała ;:306 Marta ja oczekuję Ciebie ;:131
Marginetka pisze:Kiedyś tą ziemię uprawiał mój dziadek z pomocą kilku koników i miernego pługa, dziś :shock: .
To mój dziadek ziemie na jednej "Baśce" przerabiał w podobnym areale ;:oj [/quote]
Marginetka pisze: Swoją drogą, że taki traktor z tymi talerzami kosztuje prawie tyle co wart jest mój dom ;:306
A i dlatego mój wójt kazał podkrzesać lipy, ponad stuletnie, piękne dostojne, co by te traktory i inne kombajny mogły swobodnie przejeżdżać i się nie uszkodzić :roll: .
Marginetka pisze:Renatka ale chwała mu za to, że kopie!
Jak kopie to chwała, tylko pilnuj ;:224
Marginetka pisze:Beatka, bo Ty jesteś miłą żoną, która prosi :D a ja jestem zołzą ;:306 , która żąda :wink:
Marginetka pisze: Ale, ale, Tomeczek to zakupy za Ciebie zrobi, to odpuszczamy mu, że nie chce kopać, mój odwrotnie, więc kopać będzie :lol:
No nie wiem co lżej. No ale ja mam oczywiście w związku z tym figurkę lepszą ;:306
Marginetka pisze:A, i to nie sąsiad, to mój dzierżawca a właściwie jego pracownik, pomocni ludzie :uszy
Pomocnych ludzi ta jak na lekarstwo, nawet jak im zapłaci się. Ciesz się.
Pozdrawiam. Beata.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Martusiu no cudnie tu zaglądać do Ciebie-bo klimaty masz takie,o jakich zawsze marzyłam ;:173 Realia to: mieszkanie w bloku,działka w ROD -teraz przeważnie w weekendy,a no i jak mnie się zaczyna marzyć to chyba wezmę sobie pole od mojej nieteściowej-na szczęście mieszka naprzeciwko działek i zrobię sobie taki warzywniak na miarę -dobrze,że w oborze mieszkają łaciate producentki tego,o co dziś w mieście do ogródków trudno.Byłam ostatnio w sklepie ogrodniczym i siłą się opierałam,żeby nie kupić nasion pora i selera....W listopadzie-ja to mam pomysły... :;230
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ja musiałam kupić glebogryzarkę ogrodową ,bo i do kopania tez chętnych niema, i brakuje takich pomocnych ludzi.Poletko masz ładnie zrobione talerzówką.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Lekcję odrobiłam - wątek obczytany... i bardzo mi tu sie podoba, poczucie humoru goście mają takie, jak ja (Tomaszkowa, ta "ładna kobieta" będzie chyba konkurencją dla Pat... :uszy :;230 )

Zastanawiam sie tylko, czy ja kiedyś też miałam takiego powera do roboty w ziemi i tylko na starośc mi przeszło, czy to Ty masz motorek w... poniżej pleców, że pracując zawodowo i mając taki areał zdążasz ze wszystkim , a nawet jesteś daleeeko w przodzie z pracami ogrodniczymi... ;:306

Ja się programowo nie wyrabiam. :oops:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Jadąc na wiochę mijamy kilka takich placów, gdzie stoją nowoczesne maszyny rolnicze. Wyglądają naprawdę odlotowo! My sprzętem ciężkim nie dysponujemy, bo uprawy nie planujemy, ale sąsiad nam np. przedogródek zaorał, przewalił kompost z pryzmy, inny skosił nam trawsko na łące i zbelował. A syn Bożenki te bele wpakował nam do stodoły. Czyli wspólnym wysiłkiem :) Zdjęcie trachtora oddalającego się we mgle - przecudne :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Marta oglądając fotki z Twojego ogrodu, zauważyłam, że masz wierzbę płaczącą. Chciała bym się dowiedzieć jak taka roślinka zachowuje się w ogrodzie? Ile lat u Was rośnie? Czy jest kłopotliwa? Czy pod nią można podsadzać inne rośliny? Czy można wykorzystywać jej ścięte gałęzie do prac wikliniarskich? Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Martusiu odwiedziłam poczytałam i czekamy na Ciebie ;:196
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold