Ogród Georginii ( Alicji) cz.3
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Georginii ( Alicji) cz.3
A ja jednak liczę na wczesna wiosnę. I będę się tego trzymała 

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Alicjo, przychodzę się przywitać po dłuższej nieobecności
Widzę że tu też już tęsknota za wiosną.
Ja poczyniłam już pierwsze kroki żeby wiosnę przybliżyć czyli zamówiłam pierwsze róże a dokładniej 22 sztuki.
Niestety nie udało mi się dorwać Aquarellki którą mi tak polecałaś ale będzie za to Peace, która jest z niej uzyskana. Równie piękna.

Widzę że tu też już tęsknota za wiosną.
Ja poczyniłam już pierwsze kroki żeby wiosnę przybliżyć czyli zamówiłam pierwsze róże a dokładniej 22 sztuki.
Niestety nie udało mi się dorwać Aquarellki którą mi tak polecałaś ale będzie za to Peace, która jest z niej uzyskana. Równie piękna.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Isiu teraz to już zupełnie czuć wiosnę.Oby tylko w marcu lub kwietniu nie przypomniało jej się o robieniu remanentu - mówię o zimie . Ja też mam duże plany i w związku z tym dużo pracy.Jeszcze trochę i różyczki zaczną do nas przychodzić.Podlewać chyba raczej nie będzie potrzeby, jak się śnieg rozpuści to na jakiś czas chyba tej wilgoci wystarczy.Bardzo cieszę się że taka zima jest w tym roku,chyba się rewanżuje za ubiegłą.Domyśliła się że ubiegłym roku trochę przesadziła
Ewa przyjechały wnusie na ferie i właśnie jutro robimy razem pączki.Będzie super.
Gosiu masz rację ma być wczesna wiosna,podobno na początku marca mają być już dosyć wysokie temp.Może się sprawdzi taka prognoza.
Jolu Aquarel widziałam w kilku szkółkach .Jest na pewno w Rosarium i u P. Próchniaka więc nie ma z nią problemu.Pomimo że są spokrewnione ale trochę się różnią zwłaszcza pokrojem krzewu.Mam obie.
Peace

Aquarell

Ewa przyjechały wnusie na ferie i właśnie jutro robimy razem pączki.Będzie super.
Gosiu masz rację ma być wczesna wiosna,podobno na początku marca mają być już dosyć wysokie temp.Może się sprawdzi taka prognoza.

Jolu Aquarel widziałam w kilku szkółkach .Jest na pewno w Rosarium i u P. Próchniaka więc nie ma z nią problemu.Pomimo że są spokrewnione ale trochę się różnią zwłaszcza pokrojem krzewu.Mam obie.
Peace

Aquarell

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Czy ja dobrze kojarzę ? Jola April - ta, której róże "nie brały"
?
No ,proszę jak zacząć to porządnie... 22

No ,proszę jak zacząć to porządnie... 22

Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
No nie brały, nie brały i wzięły
To wszystko wina koleżanek, jak się tu oprzeć jak tyle fotek pcha się przed oczy
-- 30 sty 2013, o 15:12 --
Alicjo, różnica między Peace a Aquarell jest spora. Mi chyba bardziej odpowiada delikatność Peace w jej pastelowych odcieniach. A w jaki sposób różnią się pokrojem?
Na razie nie będę dokupować bo i tak zaszalałam chyba za mocno. Mój psychoanalityk będzie miał co robić

To wszystko wina koleżanek, jak się tu oprzeć jak tyle fotek pcha się przed oczy

-- 30 sty 2013, o 15:12 --
Alicjo, różnica między Peace a Aquarell jest spora. Mi chyba bardziej odpowiada delikatność Peace w jej pastelowych odcieniach. A w jaki sposób różnią się pokrojem?
Na razie nie będę dokupować bo i tak zaszalałam chyba za mocno. Mój psychoanalityk będzie miał co robić

- Georginia
Danusiu ja też obserwuję i doszłam do wniosku że wcześniej czy później i tak każdy wpadnie w kolczaste łapki róż.
Jolu moja Aquarellka pierwszy sezon i już pięknie się rozkrzewiła.Ma dosyć sztywne grube pędy i kwitnie klastrami co Peace się nie zdarza, u mnie zawsze jest jeden kwiat na pędzie.Krzaczek Peace ma dwa trzy pędy i to nie zbyt grube.

Jolu moja Aquarellka pierwszy sezon i już pięknie się rozkrzewiła.Ma dosyć sztywne grube pędy i kwitnie klastrami co Peace się nie zdarza, u mnie zawsze jest jeden kwiat na pędzie.Krzaczek Peace ma dwa trzy pędy i to nie zbyt grube.
-
Hm, to szkoda że u Peace gorzej wygląda krzaczek. I tak planuję ją do donicy, najwyżej czymś podsadzę zanim zmężnieje 

- dwostr
Alu,wiem,że masz u siebie wnusie więc sporo czasu im teraz poświęcasz ale gdybyś znalazła chwilkę, mogłabyś mi polecić jakąś fioletową różę parkową lub niską pnącą?
Na nowym miejscu planuję posadzić białe i fioletowe róże do 1,5. Wśród białych mam spory wybór - myślałam o Chopinie, Schneewittchen lub Artemisie... z filetowych ...może Rhapsody in blue-tylko ,czy ona będzie fioletowa na słonecznym stanowisku?
Na nowym miejscu planuję posadzić białe i fioletowe róże do 1,5. Wśród białych mam spory wybór - myślałam o Chopinie, Schneewittchen lub Artemisie... z filetowych ...może Rhapsody in blue-tylko ,czy ona będzie fioletowa na słonecznym stanowisku?
- Georginia
Danusiu mam wszystkie te białe róże i myślę że latem jak będą kwitły musisz je zobaczyć na żywo bo każda z nich ma inny pokrój. Rhapsody in Blue może rosnąć na słońcu ale słyszałam opinie że faktycznie będzie mniej wybarwiona.Róż o takim fioletowym kolorze z rabatowych czy wielkokwiatowych nie ma dużo.Mam jeszcze Lavender Parfumee /niska/Lavender Dream /niska/ Lavender Lassie może być niska pnąca.I Mainzer Fastnacht wielkokwiatowa.Heidi Klum /niska/Więcej takich w fiolet jest w historycznych.Danusiu a ile będziesz miała miejsca na te róże.Wszystkie zdjęcia Ci wkleję.Jeśli będzie potrzebne jeszcze inne będziemy szukać.
Lavender Parfumee

Lavender Dream

Lavender Lassie

Rhapsody in Blue

Heidi Klum Rose

Lavender Parfumee

Lavender Dream

Lavender Lassie

Rhapsody in Blue

Heidi Klum Rose

- dwostr
Alu,dziękuję
wiedziałam ,że na Ciebie zawsze można liczyć
Teraz ,jak zobaczyłam te różyczki, zaczęłam się zastanawiać,czy ten odcień (bo jednak trochę różu też mają ) będzie pasować...przecież tam rosną już Danici- chyba jednak trzeba będzie zrezygnować z tego fioletu.
Chciałabym wprowadzić jeszcze trzeci kolor,żeby łączył ten delikatny pomarańcz Danici z bielą np Artemisa.
...chyba ,żeby dać lawendę albo szałwię???
Pytasz ile mam miejsca- nie mierzyłam jeszcze ale może sobie to skojarzysz...
od rabatki Flory Danici ok10m x ok 8m wgłąb "sadu". Nie będzie to prostokąt,bo z jednej strony łagodnie zaokrąglony będzie dochodził do tego przejazdu przed drewnianym domkiem. Nie namotałam?

Teraz ,jak zobaczyłam te różyczki, zaczęłam się zastanawiać,czy ten odcień (bo jednak trochę różu też mają ) będzie pasować...przecież tam rosną już Danici- chyba jednak trzeba będzie zrezygnować z tego fioletu.
Chciałabym wprowadzić jeszcze trzeci kolor,żeby łączył ten delikatny pomarańcz Danici z bielą np Artemisa.
...chyba ,żeby dać lawendę albo szałwię???
Pytasz ile mam miejsca- nie mierzyłam jeszcze ale może sobie to skojarzysz...
od rabatki Flory Danici ok10m x ok 8m wgłąb "sadu". Nie będzie to prostokąt,bo z jednej strony łagodnie zaokrąglony będzie dochodził do tego przejazdu przed drewnianym domkiem. Nie namotałam?
- Georginia
Mniej więcej wiem o co chodzi.Tak myślałam że chcesz niebieski i biały bo to rabata będzie obok Flory ,ale takich niebieskich o jakich myślisz to róż raczej nie ma.Do Flory lepiej by pasował kolor kremowy.Postaram się coś dobrać do Flory ale raczej nie będzie to róż ani czerwień.Ale jest wiele pięknych róż kremowych i morelowych .Z hortensji pasowały by Limelight .Mogłabyś podesłać mi kształt i rozmiary tej rabaty na PW. Czy od tych drzew od drogi /widzę tam szpaler żywotników / nie planujesz przynajmniej 1 m ścieżki .Miałabyś dojście do rabaty od strony drogi i nie było by zbyt blisko korzeni.Między rabatką z Florą a tą nową też by się przydała 1 m ścieżka. Wtedy mogłabyś zrobić tą rabatę z Florą tzw. dwustronną.Czyli w środku róże a po obu stronach coś do podsadzenia.O przystrojeniu w byliny można będzie pomyśleć później jak już będzie wiadomo co będzie rosło z roślin podstawowych.Do kremowego i pomarańczowego dla kontrastu ,oczywiście można będzie dać lawendę,ostróżki lub szałwię.
Flora ma raczej ogniste kolory i trzeba je uspokoić bardzo ciemnym lub złagodzić właśnie kremowym.Bardzo ładnie wyglądała u mnie z berberysem Bagatelle i z rozchodnikiem jesienią.Ale też pasowały do niej seledynowe kwiaty przywrotnika.
Flora

Flora ma raczej ogniste kolory i trzeba je uspokoić bardzo ciemnym lub złagodzić właśnie kremowym.Bardzo ładnie wyglądała u mnie z berberysem Bagatelle i z rozchodnikiem jesienią.Ale też pasowały do niej seledynowe kwiaty przywrotnika.
Flora

- Georginia
Tak dla orientacji .

Nie muszą być te róże chodzi o kolory.

Nie muszą być te róże chodzi o kolory.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dziewczyny, a mnie się wydaje, że do pomarańczu fioletowy pasuje rewelacyjnie. Także Lavender Perfumee i Rhapsody in Blue. Może jeszcze róże w kolorze bordo? Zobaczcie jak pięknie wygląda Danica z rozchodnikiem
- Georginia
Gosiu ,żeby tylko dostać taką różę w kolorze tego rozchodnika to by było super. 

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Też mi się wydaje że bordo czy fiolet bardzo pasuje, a podobną do rozchodnika chyba gdzieś widziałam ale tylko na zdjęciu więc to niepewne źródło.