Ogródek pstrokaty - część II
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek pstrokaty - część II
Janku co do goryczek chińskich to ja je podlewam co jakiś czas siarczanem amonu i w tym roku kwitną przepięknie ale wypadła mi pełna . No to ją znowu dokupiłam ...
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Witam gości.
Maria- Ograniczyłem skalniak i muszę nazbierać trochę wyższych bylin.Nie grymasiłem.Brałem co kolega dawał.On dopiero
przymierza się do ogrodu i kupuje dużo więc coś mi zawsze skapnie.
Genia- Lampa jest naftowa ale mocno sfatygowana i używać ją nie można.
Ania- Kilka przedmiotów uratowałem od zagłady.Mam dzbanuszki,samowar,tę pokazana lampę,pułapkę na muchy.Część
przedmiotów z kużni kowalskiej znajduje się w muzeum w Tomaszowie Lub.Satysfakcję mam tylko taką,że jest przy nich
umieszczone moje nazwisko ale dużo rzeczy gdzies przepadło.
Ewa- goryczki posadzone były na kwaśnym skalniaku i wiosną to one miały już ładne listki a póżniej w dwa dni zrobiły się
żółte i był koniec.Może jeszcze spróbuję posadzić bo fajny jest ich okres kwitnienia.Pełna długo u mnie też nie gościła.

Maria- Ograniczyłem skalniak i muszę nazbierać trochę wyższych bylin.Nie grymasiłem.Brałem co kolega dawał.On dopiero
przymierza się do ogrodu i kupuje dużo więc coś mi zawsze skapnie.
Genia- Lampa jest naftowa ale mocno sfatygowana i używać ją nie można.
Ania- Kilka przedmiotów uratowałem od zagłady.Mam dzbanuszki,samowar,tę pokazana lampę,pułapkę na muchy.Część
przedmiotów z kużni kowalskiej znajduje się w muzeum w Tomaszowie Lub.Satysfakcję mam tylko taką,że jest przy nich
umieszczone moje nazwisko ale dużo rzeczy gdzies przepadło.
Ewa- goryczki posadzone były na kwaśnym skalniaku i wiosną to one miały już ładne listki a póżniej w dwa dni zrobiły się
żółte i był koniec.Może jeszcze spróbuję posadzić bo fajny jest ich okres kwitnienia.Pełna długo u mnie też nie gościła.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
do Marka- miodunka miękkowłosa /pulmonaria mollis/ na 1/ obrazku.U mnie dorasta do 30-35 cm i jest zdaje się
najwyższą z miodunek.Oddzwoń bo taszczył nie będę jak ci nie odpowiada. Dzwonek collina poniżej.

najwyższą z miodunek.Oddzwoń bo taszczył nie będę jak ci nie odpowiada. Dzwonek collina poniżej.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lampa zjawiskowa! Roślinne łupy też godne pozazdroszczenia. Do odmianowych jeżówek dopiero się przymierzam. Czekam aż ich ceny będą bardziej przystępne. Ja z wypadu w rodzinne strony przywiozłam 4 odmiany zimujących chryzantem - z nadzieją, że i u mnie zechcą zimować 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Janku lampa piękna, nawet jak już nie może być używana, no i myślę przywołująca wspomnienia.
Cudne dzwonki na skalniaku kwitną.
Napiszesz, co to za odmiana?
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Cudne dzwonki na skalniaku kwitną.
Napiszesz, co to za odmiana?
Pozdrawiam Cię serdecznie.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jesień mnie zastała przy remoncie mieszkania-ogród dziczeje i zarasta. Mam do zrobienia dwie rabaty i skalniak do przekopania. Ciekawe, kiedy z tym zdążę 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewuniu, jak skończysz remont wszystkiego się nie da zrobić, bo będzie byle jak!
- magry
A ja mam kłopoty z internetem i jak mu się chce to jest a jak nie,to nie.Teraz mu się chce.Fachowcowi chce się jutro.
Iza- Chryzantemy kupiłem na allegro /dzejkmal/ i jestem z nich bardzo zadowolony.Przyjechały po dwóch dniach i
sadzonki są duże z pąkami.Zaczynają kwitnąć.Roślinki z podróży to prezenty od przyjaciela,który tworzy ogród.Jeżówka też od
niego.To tak na próbę.Nie mam ręki do jeżówek i tej też wiosną prawdopodobnie nie będzie.
Tajka- To dzwonek collina.Ładnie rozrasta się ale w tym roku nie kwitł.Może dlatego,że był przesadzany albo,co wydaje
mi się bardziej prawdopodobne,przemarzł.Powinien być troszkę okryty a nie był.
Ewka- nie płacz.To chyba jakaś pioseneczka?.Ja porządki jesienne darowałem sobie.Sprzątam liście z 5 metrowego
trawnika i skalniaka.Uznałem,że gwałtu na sobie robił nie będę skoro zwyczajnie nie chce mi się.Zrobie to po zimowym spaniu.
Maria- no i tak."Co nagle to po diable".Ale czytałem,że ty masz już wszystko zrobione łacznie z wielką spiżarnią.Tak?
Jesień idzie przez ... mój oczar.

Iza- Chryzantemy kupiłem na allegro /dzejkmal/ i jestem z nich bardzo zadowolony.Przyjechały po dwóch dniach i
sadzonki są duże z pąkami.Zaczynają kwitnąć.Roślinki z podróży to prezenty od przyjaciela,który tworzy ogród.Jeżówka też od
niego.To tak na próbę.Nie mam ręki do jeżówek i tej też wiosną prawdopodobnie nie będzie.
Tajka- To dzwonek collina.Ładnie rozrasta się ale w tym roku nie kwitł.Może dlatego,że był przesadzany albo,co wydaje
mi się bardziej prawdopodobne,przemarzł.Powinien być troszkę okryty a nie był.
Ewka- nie płacz.To chyba jakaś pioseneczka?.Ja porządki jesienne darowałem sobie.Sprzątam liście z 5 metrowego
trawnika i skalniaka.Uznałem,że gwałtu na sobie robił nie będę skoro zwyczajnie nie chce mi się.Zrobie to po zimowym spaniu.
Maria- no i tak."Co nagle to po diable".Ale czytałem,że ty masz już wszystko zrobione łacznie z wielką spiżarnią.Tak?
Jesień idzie przez ... mój oczar.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Piękna ta jesień idąca przez Twój oczar. Widziałam go kwitnącego, no bajka po prostu.
Wróciłeś wreszcie na forum i to jakie wejscie na początek, no super.
Co poradziłbyś na północną stronę skalniaka? No i do tego strona północna jest przodem do tarasu, zeby było trudniej
, dopiero jak obejdę go dookoła to mam stronę południową i tam mam już jako tako obsadzone, a północ...
, lepiej nie patrzeć
Wróciłeś wreszcie na forum i to jakie wejscie na początek, no super.
Co poradziłbyś na północną stronę skalniaka? No i do tego strona północna jest przodem do tarasu, zeby było trudniej

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Tak Janku tzn spiżarnię miałam tylko ją zapełniłam, na szczęście jest niewielka
Teraz biegam po lesie, bo grzyby się pokazały. 

-
- 1000p
A mój oczar jeszcze zielony , czyli u mnie dużo cieplej choć ostatnio ciągle nad ranem +3 ale w dzień 17-20 całkiem przyjemnie .
Ciekawa sprawa z tymi goryczkami zimę przeżyły a na wiosnę padły . W sumie podobnie było z moją verna też dokończyła żywota na wiosnę a druga obok rośnie sobie w najlepsze i co o tym myśleć ...słabsza sadzonka ???
Ciekawa sprawa z tymi goryczkami zimę przeżyły a na wiosnę padły . W sumie podobnie było z moją verna też dokończyła żywota na wiosnę a druga obok rośnie sobie w najlepsze i co o tym myśleć ...słabsza sadzonka ???
- magry
Marzko- Mój skalniak? ma wystawę północno-wszchodnią.Od południa ocieniają go buk,grab oraz przekazana mi w spadku
czereśnia.Z tego co miałem zrobiłem zarośla.Jest tam irga,porzeczka krwista,krzewuszka,tawuła.Trochę cienia dają tuje sąsiada.
W najbardziej wysuniętej części na południe posadzone są rośliny,które powinny mieć cień.To ramonda,haberlea,fiołek jooi/
nie wiem jak po polsku/,fiołek koreański,naradka odroślowa,lepnica bezłodygowa,skalnice,urdzik,jeffersonia,jaskier alpejski,
pierwiosnek glaucescens.Ale są tam również goryczki bezłodygowe,dzwonki skalnicowe,głodki,sasanki botaniczne,gożdziki sine i
też jest im dobrze.
Mario- U mnie grzybów nie ma.Koszyk przygotowany,ciżemki też i na sygnał czekam.A on jak nie przychodzi tak nie
przychodzi.
Iga- Alez on świetnie nadaje do ogrodów gdzie nie ma już dużo wolnego miejsca.Nie znam odmiany mojego ale przez chyba 15 lat urósł do ok.2 m.U podstawy ma wielkość większego talerza a więc hosty,żurawki mają idealne miejsce.A leżące odłogiem
pole za płotem to nie w twoim wątku czytałem ?.

czereśnia.Z tego co miałem zrobiłem zarośla.Jest tam irga,porzeczka krwista,krzewuszka,tawuła.Trochę cienia dają tuje sąsiada.
W najbardziej wysuniętej części na południe posadzone są rośliny,które powinny mieć cień.To ramonda,haberlea,fiołek jooi/
nie wiem jak po polsku/,fiołek koreański,naradka odroślowa,lepnica bezłodygowa,skalnice,urdzik,jeffersonia,jaskier alpejski,
pierwiosnek glaucescens.Ale są tam również goryczki bezłodygowe,dzwonki skalnicowe,głodki,sasanki botaniczne,gożdziki sine i
też jest im dobrze.
Mario- U mnie grzybów nie ma.Koszyk przygotowany,ciżemki też i na sygnał czekam.A on jak nie przychodzi tak nie
przychodzi.
Iga- Alez on świetnie nadaje do ogrodów gdzie nie ma już dużo wolnego miejsca.Nie znam odmiany mojego ale przez chyba 15 lat urósł do ok.2 m.U podstawy ma wielkość większego talerza a więc hosty,żurawki mają idealne miejsce.A leżące odłogiem
pole za płotem to nie w twoim wątku czytałem ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Ewa- Ja miałem verna gatunek a obok angulosa.Gatunek padła a ta druga chociaż szału nie ma to żyje.Na stronie
M.Hoppela czytałem o specjalnych mieszankach,odkłonach,że Czesi uprawiają w doniczkach.Wszystko ta starałem się zrobić
sumiennie ale nic z tego nie wyszło.A u tego pana,którego wizytowałas ,to prawdopodobnie gdzie posadzi tam rośnie.
taka ci ona...

M.Hoppela czytałem o specjalnych mieszankach,odkłonach,że Czesi uprawiają w doniczkach.Wszystko ta starałem się zrobić
sumiennie ale nic z tego nie wyszło.A u tego pana,którego wizytowałas ,to prawdopodobnie gdzie posadzi tam rośnie.
taka ci ona...
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 1000p
Janku masz rację prawdopodobnie rośnie temu Panu . W Berlinie na zakupach zawsze się spotykamy i to dwa razy do roku i widzę co kupuje często są to rośliny które u nas są już dostępne , takie roślinki które już kiedyś kupował no i oczywiście nowości / nie raz zaglądam do koszyczka albo patrzyłam co bierze no bo to przecież taki Guru / Nie nie bardzo tak z tym gdzie posadzi testuje różne miejsca a jak już nigdzie nie chce rosnąć roślinka to do widzenia . Ja zresztą też tak robię jak coś sobie nie radzi u mnie to więcej nie kupuję przecież nie da rady wszystkiego przykryć szybką . Nie jestem aż takim kolekcjonerom i nie zawsze ma na to czas może kiedyś na emeryturze jak doczekam