U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Oliwko, twój ogród wygląda na bardzo duuuzy. Juz kilka dni temu byłam i podziwiłam twój ogród.
Tez próbowałam pędzić pieczarki ale z takim samym skutkiem jak u ciebie. Pierwszy i ostatni raz.
Tulipanów masz niesamowita ilość aż pozazdrościć. Pierwiosnki, cudne, tyle kolorów ! ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wczoraj zrobiłam pierwszy oprysk przeciw mszycom :twisted: Prawda, że na niektórych różach prawie nie ma liści, ale na liściastych wredne bestie siedziały.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

oliwka pisze:100krotko - właściwie to sam sobie wyszedł. Ja tam w tym palców nie maczałam ;:224
.
No tak, to nawet trudne by było :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu - a żebyś wiedziała, że było trudno, na szczęście mamy weekend i można odpocząć : :;230

Elu - wczoraj na mojej Agnes znalazłam, a następnie uśmierciłam chyba z 8 kwieciaków :evil: I teraz uwaga - będziecie się śmiać, ale co tam ;:224 , pozakładałam na pączki malutkie torebki foliowe po nasionach, dzięki temu będzie może z kilkanaście kwiatów ;:131
Rok temu też tak zrobiłam...
Chwasty wypieliłam jakieś 10 dni temu, może na razie mam trochę spokoju? U padało bardzo niemrawo, w sumie to porządniej chyba dopiero przed chwilą.

Beato - chyba się robię nieczuła, bo z tą Mermaid sama siebie przekonałam, żeby ją sobie darować, bo to róża nie dla nas :lol:
Na Alberica to mnie w sumie namówiła jedna forumka - Gertruda, a właściwie przekonała mnie do niego.
Cóż, może mieszkała gdzieś w cieplejszej części kraju. :roll:
A pąka to raczej oberwać... :roll:

Jadziu - z nimułką - pozwijane listki - najlepiej walczyć zanim toto wylezie z ziemi, podlewając od połowy kwietnia jakimś preparatem na larwy. Podlewałam tak Margerite Hilling, która miała biedaczka plagę tego robactwa i w tej chwili wszystkie listki są ok. Natomiast robal się rozprzestrzenił na inne odmiany, więc przyszłą wiosną trzeba będzie walczyć na szerszą skalę.

Gosiu - witam Cię serdecznie :D
Mój ogród nie jest duży, właściwie to jest taki jak i innych, czyli za mały :;230
Co do pieczarek, to pokazał się 1 spory wysyp i w związku z tym w domu planują mi skonstruowanie specjalnej na nie skrzynki do dalszej hodowli :twisted:

Ewa - u mnie też tak jakby więcej mszyc niż liści ;:222 Wredoty grupują się widać na tych nielicznych listkach i wygląda to na inwazję. Ale mszycami to się średnio przejmuję, bo zdychają od byle czego. Nawet od coli i octu :lol:

100krotko - :;230
Jeszcze jakieś inne się pokazały, wyglądają na mieszańce z lekarskim, nawet ciekawe są.
Może dziś jeszcze wrzucę zdjęcia.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Oliwko bardzo mnie zaciekawił Twój sposób na kwieciaka ,to jest okropna paskuda...niszczy pąka za pąkiem ,że płakać się chce...Tak miałam w tamtym roku...
Może zrobiłabyś zdjęcie tego super sposobu... ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje epimedia: czerwone i Lilafee
Obrazek Obrazek
pierzaste i pstre Sulphureume
Obrazek Obrazek
miodunki: David Ward i wąskolistna:
Obrazek Obrazek
disporum, czyli parnik:
Obrazek Obrazek

Nelu, mogę zrobić, ale to żadna rewelacja :oops: , po prostu wpycham pączka do torebki. Obfocę jutro :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Dzięki...zawsze co zobaczone to bardziej się utrwali... :wink: Epimedia to urokliwe kwiaty ,a miodunka wąskolistna szczególnie mnie uwiodła... ;:173
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I obiecane pierwiosnki: lekarski i jego inna kolorystycznie siewka:
Obrazek Obrazek
hylomekon japoński, który błyskawicznie przekwitł:
Obrazek Obrazek

nadal kwitnie trójlist, ale śladu już nie ma po zawilcu Alba Plena
Obrazek Obrazek

i cudem na jednym zdjęciu udało mi się złapać kwitnącego psizęba i jagodowca, a także delikatnego narcyza poeticusa

Obrazek Obrazek

Nelu - masz obiecane :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Oliwko, te narcyzy rzeczywiście poeticusy - prześliczne :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko, :wink: ale śliczną masz kolekcję ciekawych bylinek ;:oj
Czy ten kwieciak to lubi wszystkie róże, czy tylko takie specyficzne , jak Agnes i Canary Bird ?.
Ciekawa jestem, jak to wygląda - taka róża z torebeczkami po nasionkach :lol:
Kwieciaka zaraz poszukam w necie. na razie chyba mogę spać spokojnie, jeszcze żadnych pąków na różach nie mam.
Mermaid to było moje marzenie, jednak rozsądek na razie zwyciężył. Ale na jak długo :?: :lol:
Jak przebiega Twoja rehabilitacja :?: Pewnie już wkrótce wracasz do pracy ?
Jak pomyślę o poniedziałku to mi robi się smutno.
:wit
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej pierwiosnek lekarski.....a to takie fajne ziółko jest.... ;:oj
zazdroszczę ;:224
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz mnóstwo bardzo ciekawych roslin! Ostatnio uwodza mnie epimedia ... Niesamowite!
A skąd masz pierwiosnka lekarskiego? Nigdzie go jeszcze nie spotkałam, jakby wyginął :shock:
Czyzny u Ciebie znalazł ostatnie schronienie? :wink:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bylinka masz bardzo ciekawe i co jedna to oryginalniejsza. ;:oj
Ten sposób na kwieciaka a właściwie bronienie pączków jest bardzo pomysłowe tylko czy one nie zaparzą się w tej folii na upalnym słońcu. :roll: Co prawda teraz się ochłodziło ale jak zrobi się cieplej. :?:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kwitnąco rozwija się Twój ogród :D
Mszyce mnie prawie wcale nie martwią, bardziej zwiot czy inna bruzdownica :evil: Róże za mało rozwinięte, żeby cokolwiek zobaczyć, ale mam zamiar kupić Mospilan-na wszelki wypadek :twisted:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzatko - poeticusy nie dość że są śliczne, to jak pachną! Najlepsze jest to, że wykopałam je ze stery śmieci przy ogródkach działkowych - ktoś wyrzucił. Wiem jak to brzmi, ale to był przypadek, nie urządzam sobie spacerów po śmietnikch :lol: Po prostu była jakaś akcja sprzątania świata i tak je namierzyłam :wink:

Krysiu - kwieciak jest groźny dla róż wcześnie kwitnących. Z tego co widzę, u mnie umiłował sobie biedną Agnes i w zeszłym roku zanim się spostrzegłam, zostawił kilka dosłownie pąków, które z rozpaczy chroniłam tymi torebkami.
Ten owad jest dość łatwy do rozpoznania: mały, czarny z długim "ryjkiem"
W pracy to już byłam wczoraj :wink:

Marto - witaj :D Lekarski choć nie taki wypasiony jak te różne odmianowe cuda, jest fajny: taki naturalny dzikus z dużą ilością wdzięku.

Izo - a żebym to ja pamiętała, skąd go mam? ;:131 Na pewno nie był kupowany, więc albo go dostałam, albo sama skądś wykopałam (nie powinnam się w sumie przyznawać do popełnienia tego czynu, bo to roślina chroniona. Ale gdyby tak np. się rozsiał, a siewki powędrowałyby do innych ogrodów, poszerzając w ten sposób teren jego występowania, to może moja wina byłaby mniejsza? ;:224 ). Nie oberwę mu nasienników, niech się rozsiewa ;:108

Majko - w zeszłym roku pączkom nic nie było, dlatego znów to zrobiłam. No zobaczymy po prostu :roll:

A wygląda to tak:

Obrazek
Torebka zaparowała od wilgoci i mało widać, ale chyba można zobaczyć przekrzywionego pąka w środku?
To są torebki strunowe i chyba kwieciaki nie są na tyle szczwane, żeby wleźć do środka i się rozmnożyć :twisted:

To może jeszcze kilka roślin: mehania Japanblue i moja jedyna sasanka:
Obrazek Obrazek

floks kanadyjski w ładnym duecie z pełnikiem i wciąż kwitnąca miodunka Redstart
Obrazek Obrazek

Pojawiły się już bodziszki. Tu Margaret Willson i jakiś tajemniczy NN z zeszłorocznych wymian:
Obrazek Obrazek

I ogólnie wiośnianie:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”