Czosnek zimowy cz.2
- georginja
- 500p 
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Czosnek i w chłodniejszym klimacie dobrze zimuje bez okrycia.Myślę że nie trzeba sobie szukać dodatkowej  roboty 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;

Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- aleks
- 100p 
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
Ja posadziłam coś ok. 200 ząbków + szklanka cebulek powietrznych  (to chyba raczej posiane
  (to chyba raczej posiane  )wyszło tego drobiazgu kilka rzędów o długości ok. 4 m.  Duże ząbki sadziłam co 15 cm, a rzęd (y co 35cm, mam nadzieję, że będzie dobrze. Miejsca mam wystarczająco, a ubiegłym sezonie trudno mi było plewić, bo rzędy miałam co 25 cm. Teraz nawoziłam rzędowo (jakieś 2 tygodnie wcześniej) kurzo-króliczym (taka mieszanka, a nie krzyżówka
 )wyszło tego drobiazgu kilka rzędów o długości ok. 4 m.  Duże ząbki sadziłam co 15 cm, a rzęd (y co 35cm, mam nadzieję, że będzie dobrze. Miejsca mam wystarczająco, a ubiegłym sezonie trudno mi było plewić, bo rzędy miałam co 25 cm. Teraz nawoziłam rzędowo (jakieś 2 tygodnie wcześniej) kurzo-króliczym (taka mieszanka, a nie krzyżówka   ) obornikiem
 ) obornikiem

(to chyba raczej posiane
  (to chyba raczej posiane  )wyszło tego drobiazgu kilka rzędów o długości ok. 4 m.  Duże ząbki sadziłam co 15 cm, a rzęd (y co 35cm, mam nadzieję, że będzie dobrze. Miejsca mam wystarczająco, a ubiegłym sezonie trudno mi było plewić, bo rzędy miałam co 25 cm. Teraz nawoziłam rzędowo (jakieś 2 tygodnie wcześniej) kurzo-króliczym (taka mieszanka, a nie krzyżówka
 )wyszło tego drobiazgu kilka rzędów o długości ok. 4 m.  Duże ząbki sadziłam co 15 cm, a rzęd (y co 35cm, mam nadzieję, że będzie dobrze. Miejsca mam wystarczająco, a ubiegłym sezonie trudno mi było plewić, bo rzędy miałam co 25 cm. Teraz nawoziłam rzędowo (jakieś 2 tygodnie wcześniej) kurzo-króliczym (taka mieszanka, a nie krzyżówka   ) obornikiem
 ) obornikiemCóż,życie...
Monika

Monika
tak dobrze zimuje tylko w tamtym roku nie było śniegu a duże mrozy zniszczyły prawie 50% uprawy.

- 
				soprano99
- 50p 
- Od: 12 paź 2012, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To był szczególny rok. Miejmy nadzieję, że nadchodząca zima okaże się łagodniejsza.

- 
				Marzenka79
- 1000p 
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
wszyscy o tym marzymy...bo przecież nie tylko czosnek ale i cebulki kwiatowe wymarzły....

- 
				juda
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Tak czytam jakie ilosci sadzicie więc dokupiłam jeszcze i posadziłam ponad 50 sztuk ząbków.
Na wiosnę posadzę jeszcze wiosenny..

Na wiosnę posadzę jeszcze wiosenny..
- 
				Marzenka79
- 1000p 
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja posadzę tylko 10 główek-ile wyjdzie ząbków to nie wiem,ale ważne żeby nie wymarzł

Nadeszła pora sadzenia czosnku zimowego.Ja już posadziłem 400 sadzonek.Ciekaw jestem czy?ktoś sieje ziarna czosnku i w ten sposób przegotowuje sobie sadzonki,zamiast ząbków.Taka metoda jest lepsza, ponieważ czosnek uprawiany w ten sposób wiosną nie wypuszcza zbyt wcześnie szczypioru.

- aleks
- 100p 
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
baca,przeczytaj ten wątek, parę osób sieje  ja tez spróbowałam tydzień temu
 ja tez spróbowałam tydzień temu  forumowicz dokładnie wyłożył, jak to trzeba zrobić
 forumowicz dokładnie wyłożył, jak to trzeba zrobić  

ja tez spróbowałam tydzień temu
 ja tez spróbowałam tydzień temu  forumowicz dokładnie wyłożył, jak to trzeba zrobić
 forumowicz dokładnie wyłożył, jak to trzeba zrobić  
Cóż,życie...
Monika

Monika
A ja ma takie pytanie - przy oddzialaniu ząbków z główki oderwała mi się częściowo łuska z kilku ząbków. Czy takie częściowo gołe ząbki można wsadzać do ziemi?

- 
				soprano99
- 50p 
- Kontakt:
Można. To żaden problem dla czosnku.

Dziękuję Soprano  

a jeszcze jedno - czy warto po posadzeniu podlać, żeby te ew pustki w ziemi koło ząbków zniknęły czy nie zawracać sobie głowy?

a jeszcze jedno - czy warto po posadzeniu podlać, żeby te ew pustki w ziemi koło ząbków zniknęły czy nie zawracać sobie głowy?
- 
				soprano99
- 50p 
- Kontakt:
Nie zawracać sobie głowy. Da sobie radę sam. No chyba, że u Ciebie deszczu nie było i się nie zanosi  

no aż musiałam sprawdzić ten słynny link pogodowy, który podał forumowicz http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=1 
Co to za pogoda się szykuje? jakiś horror
  jakiś horror   Ten u góry jest trochę niesprawiedliwy..
  Ten u góry jest trochę niesprawiedliwy..
Rybko Ty widziałaś?

Co to za pogoda się szykuje?
 jakiś horror
  jakiś horror   Ten u góry jest trochę niesprawiedliwy..
  Ten u góry jest trochę niesprawiedliwy..Rybko Ty widziałaś?