Działka korzo_m cz. 5
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka korzo_m cz. 5
Dorotko,ile u ciebie kwitnie piękności,a stokrotki miodzio.To kolejne kwiatki,które nie trzymaja się w moim ogrodzie.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu coraz więcej kwiatów pokazuje pąki, jeszcze z tydzień ciepłej pogody i rozkwitną.
Dziś plewiąc rabaty liczyłam natępne straty, łubiny, napastnice to już wspomnienie.
Mój nowy nabytek berberys

pierwiosnki

Od rana do póżnych godzin popołudniowych jestem w ogrodzie, wieczorkiem padam ze zmęczenia.
Dziś plewiąc rabaty liczyłam natępne straty, łubiny, napastnice to już wspomnienie.
Mój nowy nabytek berberys

pierwiosnki

Od rana do póżnych godzin popołudniowych jestem w ogrodzie, wieczorkiem padam ze zmęczenia.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Dorotko ja też cały dzień spędziłam w ogrodzie i to na pewno nie był ostatni dzień spędzony na porządkach
Zdecydowanie wolałabym sadzić stokrotki, czy inne rośliny, ale jak się zapuściło grządki, to teraz trzeba tyrać
Dzisiaj przycinałam powojniki, bo w większości przemarzły, aż do ziemi.
Przy okazji stwierdziłam, że nie ma, jak byliny
One jeszcze mnie nie zawiodły.

Zdecydowanie wolałabym sadzić stokrotki, czy inne rośliny, ale jak się zapuściło grządki, to teraz trzeba tyrać

Dzisiaj przycinałam powojniki, bo w większości przemarzły, aż do ziemi.
Przy okazji stwierdziłam, że nie ma, jak byliny

- korzo_m
Iwonko moje powojniki odkryłam w zeszłym tygodniu, nie wszystkie się opuszczają, ze ścięciem łodyg jeszcze czekam, a nóż puszczą pąki. Na razie odbijaja od korzeni.
Ja w tym roku to całkiem zgłupiałam nie przypuszczałam, że tyle roślin wypadnie.
Dziś zaptałam sąsiadkę czy u niej czosnek zimowy rośnie, okazało się, że ma już z 5 cm, a u mnie cisza, posadziłam całą grzadkę i chyba żadnej główki się nie dochowam w styczniu mu się zachciało kiełkować to wszystko poszło z mrozem
Ja w tym roku to całkiem zgłupiałam nie przypuszczałam, że tyle roślin wypadnie.
Dziś zaptałam sąsiadkę czy u niej czosnek zimowy rośnie, okazało się, że ma już z 5 cm, a u mnie cisza, posadziłam całą grzadkę i chyba żadnej główki się nie dochowam w styczniu mu się zachciało kiełkować to wszystko poszło z mrozem

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Dorotko u mnie też mnóstwo strat
Nawet budleja ma czarne gałęzie.
Wszystko przycięłam i czekam. Mam nadzieję, że jeszcze wszystko opuści się.
U mnie jest dość zimno i na dodatek, te paskudne wietrzysko, więc jak coś może kwitnąć

Wszystko przycięłam i czekam. Mam nadzieję, że jeszcze wszystko opuści się.
U mnie jest dość zimno i na dodatek, te paskudne wietrzysko, więc jak coś może kwitnąć

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Pierwiosnki piękne.Łubin z mojego ubiegłorocznego siewu wyszedł,może doczekam się w tym roku kwiatów.
- korzo_m
Iwonko ja dziś przekonałam się na 100% własnego czosnku tego roku nie zjemy, zrobiłam podkop poglądowy- czosnek zgnił
poszła cała grządka. A w kuchni tyle go używam, trzeba będzie kupować oby nie chiński.
Chyba dziś pogoda dopisywała i u Ciebie.
U mnie przerwa w pracach ogrodowych z sąsiadami jeżdziłam po szkółkach ogrodniczych. Kupiłam dwa karłowe berberyski, jeszcze myślę o berberysie o obrzeżonych liściach.
W jednym z ogrodniczych były piękne magnolie, chyba po raz trzeci spróbuję i kupię.
Małgosiu byłoby jeszcze ładniej, ale dużo ich wymarzło
Łubinów miałam 5 kolorków, ale to już wspomnienie, wczoraj wyciągałam przegnite korzenie.
Rabatki nabierają pięknych kolorków, roślinki skalniakowe mają wiele pąków, niedługo zakwitną
Dzisiejsze szybkie zdjęcia

Chyba dziś pogoda dopisywała i u Ciebie.
U mnie przerwa w pracach ogrodowych z sąsiadami jeżdziłam po szkółkach ogrodniczych. Kupiłam dwa karłowe berberyski, jeszcze myślę o berberysie o obrzeżonych liściach.
W jednym z ogrodniczych były piękne magnolie, chyba po raz trzeci spróbuję i kupię.
Małgosiu byłoby jeszcze ładniej, ale dużo ich wymarzło

Rabatki nabierają pięknych kolorków, roślinki skalniakowe mają wiele pąków, niedługo zakwitną
Dzisiejsze szybkie zdjęcia

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, przykro czytać o stratach w ogrodzie - ja też widzę u siebie dużo braków na rabatkach, zwłaszcza wśród cebulowych.
Życzę wiele radości z tego, co jednak przetrwało, zwłaszcza, że jest się z czego cieszyć w ogrodzie
Piękny berberys, ma taki żywy zielony kolorek i pączki
Wiosenne pozdrowionka, oby już nie było niespodzianek w pogodzie
Życzę wiele radości z tego, co jednak przetrwało, zwłaszcza, że jest się z czego cieszyć w ogrodzie

Piękny berberys, ma taki żywy zielony kolorek i pączki

Wiosenne pozdrowionka, oby już nie było niespodzianek w pogodzie

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Dorotko...nie martw się Kochana ( jak dobrze się mówi , gdy człowiek jedzie na tym samym wózku )...szkoda każdej roślinki pielęgbowanej przez nas - to przecież tyle radości
...ja to wiem ...a tak trudno się z tym pogodzić .
Tulipany zrobiły się u mnie żółte ( chociaż nie kupowałam od czterech lat żadnych , a zwłaszcza nie miałam u siebie w tym kolorze ) ...Najbardziej mi żal pełnych pierwiosnków ...zdechły
. Kilka też ...odpłynęło
w siną dal ...do Krainy Wiecznego Spoczynku
. Na zimę ...aż do czerwca chyba ogród podgrzewać i okrywać wszystko ...bo i termianatorki nawet wymroziło ( pierwiosnki x polyantha i Juliae ) .
Masz za to stokrotki , bratki , gęsiówki ( tę variegata też mi uszczknij
)...a jak na skalniaku - przeżyły ?

Tulipany zrobiły się u mnie żółte ( chociaż nie kupowałam od czterech lat żadnych , a zwłaszcza nie miałam u siebie w tym kolorze ) ...Najbardziej mi żal pełnych pierwiosnków ...zdechły

Masz za to stokrotki , bratki , gęsiówki ( tę variegata też mi uszczknij

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- korzo_m
Kasiu każdy odkryty pąk cieszy mnie bardzo. Dziś dokupiłam magnolię odmianę "SUSAN" na razie biegałam po ogródku z doniczką i myślałam gdzie ją posadzić. Jutro trzeba zdecydować
Jagódko wiem, że mnie bardzo dobrze rozumiesz.
Z tulipanami miałam podobnie, one się po kilku latach zapylają i przeważa kolor żółty. To tak jak u mieczyków, tylko u nich po kilku latach robi się różowo.
Gęsiówkę variegata uszczyknę, a wiesz że mam ją od Józia. Pytasz jak skalniaczki, kilka rojników wypadło, zmarzły macierzanki, rozchodnik, dolosperma, miałam jeszcze takie małe cosik jak fiołeczki też znikło.

Jagódko wiem, że mnie bardzo dobrze rozumiesz.
Z tulipanami miałam podobnie, one się po kilku latach zapylają i przeważa kolor żółty. To tak jak u mieczyków, tylko u nich po kilku latach robi się różowo.
Gęsiówkę variegata uszczyknę, a wiesz że mam ją od Józia. Pytasz jak skalniaczki, kilka rojników wypadło, zmarzły macierzanki, rozchodnik, dolosperma, miałam jeszcze takie małe cosik jak fiołeczki też znikło.

- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
Dorotko szafirki cudo
moje są wymęczone tą zimą i kwitną ale słabo i mają żółte liście a u Ciebie pięknie kwitną:)

- korzo_m
Aniu szafirki nawet ładnie się zabrały, coraz więcej kwiatów widać. Nie ma tak jak w poprzednich latach duzych kęp, ale najważniejsze, że nie powymarzały.
Dziś dojechał do mnie czosnek wiosenny. Całą grzadkę zimowego przekopałam, on zdążył się ładnie ukorzenić, ale wszystko mi zgniło- wymarzło, czosnek wyciągałam miękki nigdy czegoś takiego nie miałam żeby 100% strat
Magnolia posadzona, będę na nią chuchała i dmuchała tymbardziej, że ma jeden pąk.

Zapraszam na gulasz z kociołka

Dziś dojechał do mnie czosnek wiosenny. Całą grzadkę zimowego przekopałam, on zdążył się ładnie ukorzenić, ale wszystko mi zgniło- wymarzło, czosnek wyciągałam miękki nigdy czegoś takiego nie miałam żeby 100% strat

Magnolia posadzona, będę na nią chuchała i dmuchała tymbardziej, że ma jeden pąk.

Zapraszam na gulasz z kociołka

Dorotko u Ciebie kociołek o jakim ja marzę
Jak się sprawdza w ogrodzie?Grochówę też można ugotować?

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Mimo "braków" roślinnych, które wystąpiły po zimie-wiosna u Ciebie Dorotko-niczego sobie
Fajny kociołek-zawartość smakowicie wygląda

Fajny kociołek-zawartość smakowicie wygląda

- korzo_m
Ewo-pipio ja o takim kociołku marzyłam kilka lat i w końcu od zeszłego roku mam
Jest to super sprawa, dania smakują z niego wyśmienicie. Grochówki jeszcze nie gotowałam ale jest to dobry pomysł spróbuję. Do tej pory robiłam różnego rodzaje gulasze, zupy gulaszowe, oczywiście mięso dzień wcześniej marynuję. Moi chłopcy każdą potrawa się zajadają.
Ewo-evluk braki są widoczne dla mnie, wiem że pusty plac na rabatce oznacza wypad roślinny
(ależ to nazwałam) Nie wiem co będzie z budlejami mam nadzieję, że odbiją od korzeni.
Zapraszam na kociołek masz tak blisko, po drodze zabierzesz Jagódkę

A to krzew dla mnie zagadka, nie znam jego nazwy, moze ktoś rozpozna. Niedługo zakwitnie

Ewo-evluk braki są widoczne dla mnie, wiem że pusty plac na rabatce oznacza wypad roślinny

Zapraszam na kociołek masz tak blisko, po drodze zabierzesz Jagódkę

A to krzew dla mnie zagadka, nie znam jego nazwy, moze ktoś rozpozna. Niedługo zakwitnie