Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Post »

Justynko podziwiam Twój ciągły pęd do zmian i nowości .
Ta ilość roślin i to na dodatek kwitnących wymaga ogromu wiedzy i przecieź nie tylko na temat jednego gatunku.
Droga którą przebyłaś od storczyków do reszty zielonych na pewno nie była usłana samymi sukcesami .
Kolekcja jest imponująca ale mimo wszystko ja nie pokusił bym się na coś takiego. Widać że rosliny wiedzą jak się odwdzięczyć Tobie za poświęcony czas i to czynią.
Ogromne ;:180 i ;:63 dla Ciebie za to co dajesz z siebie i pokazujesz nam na zdjęciach :!: ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Oksi - rzeczywiście ten fiołek jest śliczny. Ma wielkie, białe pełne kwiaty, jak "pompony". Delikatnie karbowane - z zielonkawym obrzeżem płatków. Kwitnie chętnie i często ;:108

Mroofka- opisałam wyżej tego fiołeczka ...polecam, jest piękny i chętnie kwitnie.

Niunia1981- a kiedy Posadziłaś listki? Jeśli niedawno, to gdzieś w sierpniu, wrześniu Powinnaś mieć pierwsze kwiatuszki na sadzonkach ;:108

Jolu- ta metoda się sprawdza u mnie. U Ciebie może być inaczej, bo zapewne Masz inne warunki środowiskowe.Przetestuj, Popróbuj i Zmodyfikuj troszku ten "przepis", a powinno się udać.
Ja trzymam te pojemniki w temperaturze powyżej +20 stopni, stoją na blacie kuchennym (niedaleko okna północno - zachodniego), czyli mają cień, wilgoć i ciepło. Około 6 tygodniowe listki (jak zaczną puszczać pierwsze sadzonki), wyciągam z pojemnika, ustawiam na podstawkach, też na oknie północno zachodnim i od tego momentu podlewam do podstawek, by nie moczyć liści.
Ziemię prażę na kuchence elektrycznej - w starych brytfannach do pieczenia placków. Czas - zależy, jak kuchenkę ustawię, ale przeważnie, około 15-20 minut.

Tesia- powodzenia :D Skrętniki, podobnie jak fiołki (wg mnie), łatwo się ukorzeniają. Na przykład eszki, fittonie i niektóre hoje - o wiele trudniej puszczają korzenie.

Fiskomp- U Ciebie, bez mojego "przepisu" pięknie się ukorzeniają. Ale, jeśli choć troszku się przyda, to Korzystaj z niego.

Mika181- a to różnie bywa. Jeśli jest chłodno, kwiaty utrzymują się nawet do trzech tygodni ( ale wszystko zależy od odmiany). Jeśli jest gorąćo, to kilka dni - kwitną. Ale w międzyczasie otwierają się kolejne pączki.

Adam- hihi... bo wszystko naraz kwitnie...

Arkadius- "ślubny bukiet" jest dość popularnym fiołkiem. Na pewno gdzieś go Uszczkniesz.

Marwes/Marku- pięknie Piszesz.
Rzeczywiście, trzeba mieć wiedzę...hmm...chyba bardziej praktykę lat...żeby pokusić się o niektóre eksperymenty na roślinach.
O..choćby teraz, posiałam nasiona cyklamenów (fiołka alpejskiego). I tu się przydaje wiedza teoretyczna. Nasiona cyklamenów wschodzą tylko w i wyłącznie w ciemności i na dodatek dopiero po około 30 dniach. Gdyby postawić je na słońcu, nigdy by nie wykiełkowały. ;:224 Moje - właśnie zaczynają kiełkować.
Trzeba też mieć sporo czasu, by zajmować się taką ilością roślin. Latem, przydałby mi się czasami pomocnik...

W tym tygodniu przyjechały do mnie trzy paczuszki z nowościami. U Agi111 - kupiłam sadzonki nieukorzenione h.incurvula, dostałam sporo, ciekawych gratisów:

Obrazek

Od Misiaczki ( z wymiany), przyjechała paczuszka z epipremum njoy, listkami fiołka białego z różową obwódką i listkami chrity Tamiana:

Obrazek

I...fiołkomania postępuje...teraz podobają mi się błękitne fiołki i o liściach, typu girl... zatem kupiłam u Wwwioli kolejne listeczki :tan

Obrazek

Jako, że teraz prawe codziennie jestem na działce. Zamiast domowych roślin...napawam się zapachami i dźwiękami natury...jedno "pachnące" zdjęcie dla Was, bez lilak z dzisiejszego, upalnego poranka:

Obrazek

I na pokuszenie...kolejne kwitnienie skrętnika. Tym razem Tango na trawniczku:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

;:oj TANGO jest cudowny.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Dzięki za odpowiedź ;:196 .Będę kombinować z tymi listkami ;:108 .
Fajne zakupy ;:63 ,no i kwitnienie Tango ;:oj
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tango jest boskie:). A widzę sporo nowości u ciebie zamieszkało.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle paczuszek że będziesz miałą co robić :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oksi- dziękuję, mi tez się bardzo podoba ;:108

Jolu - powodzenia z listkami.
Moje nowości już moczą nóżki w kubeczkach z wodą, a część już posadzona do ziemi jest.

Filigranowa- nowości czasami się pojawiają u mnie, bo wciąż nowe, piękniejsze odmiany odkrywam.

Mika181- już wszystko jest posadzone.

Gloksynia pięknie rozkwitła:

Obrazek

Bladoróżowy wielkanocnik też kwitnie:

Obrazek
parapetowce
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

Gratuluje wielkanocnika
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko wszystko pokazane jest cudne a wielkanocnik ma fantastyczny kolor ale jeszcze bardziej wpadło mi w oko Tango ech ;:oj
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jaki piękny ten wielkanocnik ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękny wielkanocnik ;:oj .Ja miałam czerwonego,ale jakoś nie kwitł u mnie :( .A grudniki tak.
martucham1
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 14:06

Post »

Ależ te skrętniki piękne ;:oj chyba mnie bierze następna choroba ;:124
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Tango - cudo! Wielkanocnik - a co tam, też cudo!
Mój uparciuch tylko listki produkuje i nie chce kwitnąć ;:223
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Justynko może i za ciepło zrobiło się skrętnikom w domu, ale czy nie za zimno mają na działeczce ?
Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie wieje lodowaty wiatr, a i same temperatury są trochę pogańskie :evil:
Całe szczęście, że już jutro imieniny Zofii, więc jest nadzieja, że skończy się fala zimna :tan
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oksi- dziękuję ;)

Celinko- dziękuję bardzo. Tango jest cudny - ale ma tylko 3 listeczki. Może, gdy się rozrośnie ładniej, to listeczek dla Ciebie się znajdzie ;:108

Tesia39- wielkanocniki są piękne i mają wiele kolorów. Ja dostałam w tamtym roku, 4 kolorki - każda sadzonka miała 2 czlony i i 3 z czterech, w tym roku już kwitną ;:108

jola1313- a gdzie stoi? Wielkanocniki mają podobne wymagania, jak grudniki. Lubia słońce i wodę. A latem - mogą być wyniesione na balkon lub do ogrodu.

martucham1- a na jakie choroby już Chorujesz? Hmm...

Niunia1981-dziękuję bardzo.
Wielkanocnika odrobinę Przesusz i Daj do chłodnego pomieszczenia, na jakieś 2,3 tygodnie. A potem na słońce i Podlewaj tak, by miał wilgoć. Powinien zakwitnąć.

Heliofitka- w mieszkaniu miałam już 32 stopnie ;:224 Stanowczo za ciepło, dla skrętników. Pojechały na działkę, ale nie do ogrodu. Mam tam budynek i około 12 metrów wolnych parapetów, o różnym stopniu nasłonecznienia. Plus biurko, regały, obecnie wszędzie kwiatki stoją, bo groźba przymrozków - nawet pelargonie wniosłam do pomieszczenia i mam wielki busz..nawet w kuchni na blacie kuchennym stoją doniczki. Ponoć od weekendu znowu upały...

Wszędzie hoje..więc i u mnie, jedna fotka błyszczących listków na hoji australis, która rośnie jak oszalała:

Obrazek

Trawnikowa sesja skrętnika "Mathew":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobne zdjęcia mam z "Józefem" i "Winter-em". Jutro kolejna "porcja" ;:108
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”