Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

:wit
Ja w tym roku tak sie "zakręciłam" ze mam 12 odmian a siałam przez inne lata jedną odmianę :;230
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Juda, ja też najpierw przez kilka lat siałam tylko Melonową, potem przez kilka kolejnych Hokkaido. Dopiero potem mnie dopadł dynioholizm :D
Ganio4 :wit , dalej patrzę z podziwem na Solora. Niektóre Hokkaido pleśniały lub miały gnijące miejsca, jak to dynie w zimie, normalka. Tylko jeden Solor do tej pory podgniwał przy ogonku, jeden się zaczął zapadać, ale to wina ciepłej piwnicy. Po prostu to dobra odmiana. Jutro zabieram się za krojenie Golden Delicious Hubbard. Dynia bardzo smaczna, ale skórka jak drewno.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Też mam goldena od ciebie :tan , jak większość dyń. Chciałam przy okazji podziękować tobie , wegetariance i caterinie ;:180 za propagowanie na forum tylu wspaniałych odmian dyń.
Kasia
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Ja będę siał dynię pierwszy raz (tzn. wcześniej wysiewałem dla królików ) .
I na razie zdecydowałem się na Solor , Hokkaido i nie mogę się zdecydować jaką wybrać trzecią odmianę . W sklepie ogrodniczym są tylko takie :
- Dynia zwyczajna Miranda bezłupinowa ,
- Dynia olbrzymia Bambino ,
- Dynia olbrzymia Amazonka krzaczasta ,
- Dynia olbrzymia Golias ,
- Dynia Olga ,
Doradźcie mi . Którą wy byście wybrali i dlaczego .
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
Aniu Dmiejsca mam tylko czy ja się pogubię z tymi dyniami :;230 :;230 :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ania D.
500p
500p

Post »

Ganio4, ja się cieszę, że ludzie chcą sadzić dynie, że choroba dyniowa :wink: rozchodzi się po Polsce . W umysłach wielu starszych osób dynia kojarzy się z biedą, potrawy z dyni jedzeniem dla biedaków, którego oni nie będą jeść. A dynia to tak wdzięczne warzywo, z którego można zrobić wszystko poczynając od zup, drugich dań, na deserach i napojach kończąc. Dobrze, że nie wszyscy traktują dynie pogardliwie. Pamiętam, jak Bea pokazywała fermy dyniowe w Szwajcarii, wzdychałam wtedy kiedy w Polsce będzie to możliwe. I tak patrząc na różne dyniowe festyny, kiermasze, gdzie dynia jest na pierwszym miejscu zaczynam myśleć, że może już niedługo i w Polsce pojawią się takie fermy, gdzie będzie można kupić różne dynie do jedzenia, nie tylko te Helloween.
Mlody_Ogrodnik, ja bym sobie najpierw postawiła pytanie, na czym Ci zależy. Czy chcesz posadzić dynie na pestki, czy taką średniej wielkości do jedzenia, czy mieć wielka owoce, które wzbudzą podziw sąsiadów. Miradna i Olga to dynie bezłupinowe, uprawiane na nagie, pozabawione okrywy nasiennej pestki. Ich miąższ jest słabej jakości, oczywiście można go jeść, ale zachwycający nie jest. Bambino to całkiem dobra odmiana, nie ma wyraźnego smaku. Owoce rosną duże, mają po kilkanaście kilo. Amazonki i Golias nie siałam, pierwsza ma owoce ok. 2 kg, druga ponad 20 kg. Ja nie jestem fanką wielkich dyń, chociaż czasem sama takie sieję, by sprawdzić, czy są warte uprawy.
Juda, nie ppogubisz się, szybko wyrobisz sobie oko i będziesz po liściach poznawała różne odmiany "swoich" dyń.
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Zależy mi na smaku ;:137
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Ania D.
500p
500p

Post »

A co preferujesz jeśli chodzi o smak? Bambino, jak pisałam, nie ma posmaku orzeszków czy owoców, ale to dobra odmiana. Skórka nie jest bardzo gruba, owoce wygodne do obróbki. Do tego jest plenna, nie pamiętam też, by czepiał się jej mączniak. A tej Golias to sama jestem ciekawa, może ją ktoś uprawiał.
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Ja miałam Bambino i Amazonkę.

Bambino rosła wielka i miała 3 owoce na 1 krzaku. Owoce duże, łatwe do obierania. Smak ok. Tylko dużo miejsca zajmuje.

Amazonka mój hit. Odmiana krzaczasta, jak na dynię zajmuje mało miejsca. Wytwarza na krzaku 5-6 owoców przy sobie, wielkości od powiedzmy główki noworodka po piłkę do gry w nogę ;) Też łatwo się obiera, w smaku bardzo fajna, aczkolwiek słodka taka się wydawała.

I z jednej i z drugiej robiłam dynię w ocet, zupy, konfiturę z bananami, placki, leczo.

Jak masz miejsce posiej obie, jak nie to polecam Amazonkę, zdecydowanie ;)
Alembik

Post »

nataliaada pisze:Ja miałam Bambino i Amazonkę.
Wytwarza na krzaku 5-6 owoców przy sobie, wielkości od powiedzmy główki noworodka po piłkę do...
Przez takie porównania można mieć później dyniowe koszmary :<
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Idziemy z duchem czasu i noworodki podrzucamy w dynie zamiast w kapustę;D
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

Czy dynię można juz wysiewać do doniczek w domu ? Czy dynie lubią glebę gliniastą ?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maja100, poczekaj z wysiewem przynajmniej do połowy kwietnia :)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Dynie się wysiewa ok połowy kwietnia do doniczek. Dynia i tak rośnie szybko to zdąży urosnąć na wysadzenie w połowie maja
chyba że chcesz uprawiać pod osłonami to już możesz posiać i za miesiąc pod osłony wysadzić
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

Ok to w takim razie czekam :) A jak jest z glebą ? jaką dynie preferują ? bo u mnie jest dość mokro ..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”