Moja działka
- semper
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka
Widzę, że Twoje archiwum jest niewyczerpane.Każdy kwiat sfotografowany.Zdjęcia super.Ja swoje mam w komórce.Zresztą niewiele tego.
Wśród zamówionych przeze mnie nasion znajduje się też trzykrotka.Ciekaw jestem czy uda się ją wyhodować, bo do tej pory te wysiewy nie zawsze były udane.
Wśród zamówionych przeze mnie nasion znajduje się też trzykrotka.Ciekaw jestem czy uda się ją wyhodować, bo do tej pory te wysiewy nie zawsze były udane.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu aster alpejski - aster alpinus ma około 20 cm wysokości, a kolory kwiatów to różowy, fioletowy i biały. Kwitnie od maja do czerwca. Miałam kiedyś wszystkie kolory ale biały zginął w czasie zalania działki. Śliczna roślinka na skalniak.
Irysek jest Twój, już sobie zapisałam.
Jurku dziękuję. Ty naprawdę chcesz wysiewać trzykrotkę ogrodową? Toż u mnie ona sieje się jak chwast i muszę co roku siewki wykopywać, bo inaczej już miałabym całą działkę w trzykrotkach. Wyrywanie takich samosiejek jest pracochłonne, bo korzenie są dość długie i mięsiste.
Irysek jest Twój, już sobie zapisałam.
Jurku dziękuję. Ty naprawdę chcesz wysiewać trzykrotkę ogrodową? Toż u mnie ona sieje się jak chwast i muszę co roku siewki wykopywać, bo inaczej już miałabym całą działkę w trzykrotkach. Wyrywanie takich samosiejek jest pracochłonne, bo korzenie są dość długie i mięsiste.
- slila1
Danusiu dziękuję
. Twój miłek jest prześliczny i jak dużo ma kwiatów. Czy to ten, który rośnie w gruncie
.

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Danusiu , Lidziu - to nie jest żaden z miłków - ani wiosenny ( vernalis ) , ani amurski ( amurensis) .
Wygląda mi raczej na nachyłek okółkowy , bo miałam go kiedyś w ogrodzie .
Mam u siebie miłek amurski i wygląda zupełnie inaczej z liści , jak i kwiatów . Wiosennego nie mam , ale kwiaty ma inne , liście koperkowe , nie podobne do rośliny pokazanej przez Danusię .
Wygląda mi raczej na nachyłek okółkowy , bo miałam go kiedyś w ogrodzie .
Mam u siebie miłek amurski i wygląda zupełnie inaczej z liści , jak i kwiatów . Wiosennego nie mam , ale kwiaty ma inne , liście koperkowe , nie podobne do rośliny pokazanej przez Danusię .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- slila1
- marion215
- 200p
- Od: 1 sie 2010, o 14:31
Lidziu masz cudne pierwiosnki,cieszynianka jest moim chciejstwem.Widzę, że masz konwalnika jak on u Ciebie rośnie? boję się żeby mój teraz nie wymarzł
- slila1
Mariolko dziękuję. Konwalnik rośnie u mnie już czwarty rok. Kupiłam go na wystawie ogrodniczej w Czeskim Cieszynie. Co roku pięknie kwitnie, ale jeszcze nie wypuścił żadnych rozłogów, a mnie zależy żeby go rozmnożyć.
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Lidziu, widziałam u Ciebie c z a r n e kotki, to wybór czy przypadek? W dzieciństwie miałam wyłącznie dachowce, kiedy przeprowadziłam się na wieś trafiały mi się głównie czarne, teraz mam Szarą pręguskę i Rudą. Wszystkie koty, niezależnie od koloru, chętnie bym miała
A że to dział ogrodniczy, napiszę, że na targach kilkakrotnie widziałam miłka, ale zniechęcała mnie cena i ciągle przeliczałam, ile innych chciejstwowych roślin kupię. Teraz, kiedy widzę zdjęcia, żałuję. Czy miłek na rabacie wygląda tak ładnie jak na zdjęciach, może jest po prostu fotogeniczny?

Lidziu i Jagódko pewnie macie rację, byłam pewna że to miłek bo mam etykietkę ale pomyłki się zdarzają.
- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Tak,to jest nachyłek okółkowy.Też go mam,bardzo ładnie się rozrasta.
Też mam konwalnika,ale dopiero drugą zimę.Mój się rozrasta,mam już trzy kępki.
Boję się tylko,jakie szkody narobi ten okropny mróz i ile roślinek uśmierci
U mnie śniegu niet.
Też mam konwalnika,ale dopiero drugą zimę.Mój się rozrasta,mam już trzy kępki.
Boję się tylko,jakie szkody narobi ten okropny mróz i ile roślinek uśmierci

U mnie śniegu niet.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Lidziu ja się dopiero uczę.W zeszłym roku wsadziłem trzykrotkę.Bardzo ładnie kwitła, a że w katalogu Fl była więc zamówiłem wraz z całą masą innych nasion.U Mnie za chwasta robi mikołajek.Wszędzie go pełno.
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- slila1
Irminko, miłek na rabacie jest jeszcze ładniejszy niż na zdjęciach.
Koty czarne, no tak wyszło. Pierwszego znalazła na działkach moja córka, był malutki, wycieńczony, porzucony przez kotkę. Ważył niecałe 30 dag, długo potem chorował, ale wyżył. Drugiego znalazłam w zimie pod blokiem, słaniał się na nogach z głodu i zimna, więc zabrałam do domu.
Cezar i Nestor na balkonie
Danusiu ktoś Cię nieładnie nabrał i jeszcze pewnie sporo zapłaciłaś.
Ewuniu , a u mnie śniegu bardzo malutko. Konwalnik podsypany kompostem i okryty gałązkami świerkowymi, ale to też może być za mało.
Tosiu dziękuję, staram się zawsze poznać nazwę rośliny przy kupnie. Niestety wiele roślin, szczególnie róż i lilii kupowałam na targowisku i nazw nie znam.
Jurku u mnie mikołajek szerokolistny, bo tylko tego na razie mam, słabo się rozsiewa. Jesienią wysiałam nawet nasionka do kilku doniczek i zostawiłam na działce, żeby się przemroził i mam nadzieję, że coś wyjdzie. Patrzyłam na nasiona trzykrotki w kat.F. może dochowasz się jakichś ciekawych kolorów.
Zosiu cieszę się, że Ci się podoba.
Koty czarne, no tak wyszło. Pierwszego znalazła na działkach moja córka, był malutki, wycieńczony, porzucony przez kotkę. Ważył niecałe 30 dag, długo potem chorował, ale wyżył. Drugiego znalazłam w zimie pod blokiem, słaniał się na nogach z głodu i zimna, więc zabrałam do domu.

Danusiu ktoś Cię nieładnie nabrał i jeszcze pewnie sporo zapłaciłaś.
Ewuniu , a u mnie śniegu bardzo malutko. Konwalnik podsypany kompostem i okryty gałązkami świerkowymi, ale to też może być za mało.
Tosiu dziękuję, staram się zawsze poznać nazwę rośliny przy kupnie. Niestety wiele roślin, szczególnie róż i lilii kupowałam na targowisku i nazw nie znam.
Jurku u mnie mikołajek szerokolistny, bo tylko tego na razie mam, słabo się rozsiewa. Jesienią wysiałam nawet nasionka do kilku doniczek i zostawiłam na działce, żeby się przemroził i mam nadzieję, że coś wyjdzie. Patrzyłam na nasiona trzykrotki w kat.F. może dochowasz się jakichś ciekawych kolorów.
Zosiu cieszę się, że Ci się podoba.