Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2014, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
Posiadam aparat FUJIFILM FinePix S1800 i moje pytanie dotyczy RAYNOXa czy będzie pasować na mój aparat bo bardzo się wkręciłam w robienie zdjęć makro.
Ten aparat niby coś takiego posiada ale efekt do d.py
Ten aparat niby coś takiego posiada ale efekt do d.py
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie znam tego aparatu; musisz zmierzyć średnicę obiektywu i jeśli zawiera się ona między 49 a 62 mm - to bez problemu założysz Raynoxa.
Wydaje mi się, że będzie pasował - ale to ocena 'na oko'.
Wydaje mi się, że będzie pasował - ale to ocena 'na oko'.
-
- 10p - Początkujący
Zastanawiam się nad kupnem nowego aparatu i do tego Raynox DCR 250 aby robić zdjęcia makro,może poradzicie mi jakiś model aparatu w miarę tani ale i warty zakupu?
- vito157
- Kontakt:
justynka852
Nie podam Ci żadnej marki aparatu. Ale odpowiem Ci tak: kup najlepszy aparat, na jaki Cię stać. Najlepiej lustrzankę, w drugiej kolejności aparat hybrydowy, a kompakt - jako ostatni. Pamiętaj także (a może przede wszystkim?) że to nie aparat robi zdjęcia. On jest tylko narzędziem w Twoich rękach. Od Twoich rąk, oka i umiejętności zależy jakie te zdjęcia będą.
Na Raynoxa także kiedyś przyjdzie czas. I bez niego można robić dobre zdjęcia...

Nie podam Ci żadnej marki aparatu. Ale odpowiem Ci tak: kup najlepszy aparat, na jaki Cię stać. Najlepiej lustrzankę, w drugiej kolejności aparat hybrydowy, a kompakt - jako ostatni. Pamiętaj także (a może przede wszystkim?) że to nie aparat robi zdjęcia. On jest tylko narzędziem w Twoich rękach. Od Twoich rąk, oka i umiejętności zależy jakie te zdjęcia będą.
Na Raynoxa także kiedyś przyjdzie czas. I bez niego można robić dobre zdjęcia...

-
- 10p - Początkujący
Dzięki za odpowiedz a możesz podpowiedzieć mi jeszcze czy aparat CANON EOS 1200D albo Canon EOS 600D ktory bedzie lepszym aparatem jak myslisz?
- vito157
- Kontakt:
Oba aparaty różnią się od siebie... niczym. Różnice bowiem nie mają najmniejszego wpływu na zdjęcia. Matryce w obu aparatach (czyli coś, co rejestruje zdjęcia) są dokładnie takie same.
Powtórzę po raz setny: znacznie ważniejsze od korpusu aparatu są obiektywy. I to w nie warto inwestować - a nie w body.
Powtórzę po raz setny: znacznie ważniejsze od korpusu aparatu są obiektywy. I to w nie warto inwestować - a nie w body.
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Za swój telefon zapłaciłem 400 zł, niestety nie mam kompaktu czy lustrzanki, ale dla całkowitego amatora nawet telefon się sprawdzi. Myślę że do zastosowań internetowych czy rodzinnych wystarczy, a jeśli ktoś myśli o czymś więcej przedział cenowy jest ogromny. To tak jak z samochodem, jednym wystarczy ten za 1000 zł a dla innych nie koniecznie.
Zdjęcia z telefonu:

Zdjęcia z telefonu:

- vito157
- Kontakt:
Powiem tak:
pralka służy do prania, aparat do robienia zdjęć, a telefon do rozmowy. I zdania nie zmienię.
pralka służy do prania, aparat do robienia zdjęć, a telefon do rozmowy. I zdania nie zmienię.
- vito157
- Kontakt:
Przychodzi kiedyś taki moment, że zechcemy wydrukować zdjęcie naszego zielska. Jak to zrobić? Możecie o tym poczytać TUTAJ
- vito157
- Kontakt:
Czy koniecznie trzeba kupować browar po to, żeby napić się piwa? Oczywiście, że nie. To samo dotyczy... fotografowania zielska.
Pokażę Wam backstage z fotografowania jednego kwiatka, jakiego posiadałem. Urwany gdzieś po drodze, z krótką łodyżką szczęśliwie dotarł do domu i natychmiast został sfotografowany. Zdjęcie wygląda tak:

A robione było w taki sposób:

Owo urządzenie - to kupiony w 'Lidlu'... uchwyt do lutowania. Doskonale sprawdza się w roli statywu do 'zielska'. W taki sam sposób został zrobiony kwiat żarnowca:

Ale kallę już kupiłem. Nie mogłem oprzeć się jej kolorowi...

Pokażę Wam backstage z fotografowania jednego kwiatka, jakiego posiadałem. Urwany gdzieś po drodze, z krótką łodyżką szczęśliwie dotarł do domu i natychmiast został sfotografowany. Zdjęcie wygląda tak:

A robione było w taki sposób:

Owo urządzenie - to kupiony w 'Lidlu'... uchwyt do lutowania. Doskonale sprawdza się w roli statywu do 'zielska'. W taki sam sposób został zrobiony kwiat żarnowca:

Ale kallę już kupiłem. Nie mogłem oprzeć się jej kolorowi...

-
- 10p - Początkujący
No i lustrzanka zakupiona mam nadzieje ze będę zadowolona wybrałam model Nikon D3200 z obiektywem 18-105 mm. Wachałam się bardzo przy wyborze i mam nadzieje ze będę zadowolona....
Jutro już powinna być w moich rączkach
Czy powinnam zakupić przysłonke przeciwsłoneczna na obiektyw?
Jutro już powinna być w moich rączkach

Czy powinnam zakupić przysłonke przeciwsłoneczna na obiektyw?
- vito157
- Kontakt:
Gratuluję!
Jak kupisz sobie PRZYsłonę na obiektyw i go sobie PRZYsłonisz, to nic nie będziesz widzieć. Lustrzanka też z resztą nie. Lepsza będzie OSŁona, którą OSŁONISZ sobie obiektyw przed nadmiarem promieni słonecznych, które mogą wpaść w obiektyw (szczególnie gdy ma płytko umieszczone soczewki) i zrobić na zdjęciu tzw. flary. Osłony dostarczane są razem z obiektywem.
Jak kupisz sobie PRZYsłonę na obiektyw i go sobie PRZYsłonisz, to nic nie będziesz widzieć. Lustrzanka też z resztą nie. Lepsza będzie OSŁona, którą OSŁONISZ sobie obiektyw przed nadmiarem promieni słonecznych, które mogą wpaść w obiektyw (szczególnie gdy ma płytko umieszczone soczewki) i zrobić na zdjęciu tzw. flary. Osłony dostarczane są razem z obiektywem.
-
- 10p - Początkujący
No właśnie o to mi chodziło
mam nadzieje ze robienie zdjęć za pomocą lustrzanki nie okaże się zbyt trudne
I będę pstrykać tak piękne zdjęcia jak Wy

mam nadzieje ze robienie zdjęć za pomocą lustrzanki nie okaże się zbyt trudne

- vito157
- Kontakt:
Czego Ci oczywiście życzymy.justynka852 pisze:mam nadzieje ze robienie zdjęć za pomocą lustrzanki nie okaże się zbyt trudne![]()
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Witaj Vito,
Zaglądam tutaj, ale nie odzywam się gdy mądre głowy radzą
Ściągnęłam sobie Twój kolejny poradnik - dzięki
.
No i właśnie po przeczytaniu go postanowiłam jednak wyskoczyć z głupim pytaniem
, chociaż wiem, że wywoła uśmiech na Twojej twarzy
Od dawna nurtuje mnie problem ostrości. Jakoś nie mogę uzyskać takiej żylety jak czasami bym chciała.
Czy może to wynikać z faktu, że słabo/w ogóle nie obrabiam zdjęć po zrobieniu? Boję się tzw. przeostrzenia i nie potrafię wyczuć granicy pomiędzy wyostrzeniem a przostrzeniem zdjęcia... a skoro tego nie potrafię, to tego nie robię... a nawet jeśli chciałabym zrobić to nie wiem jak zrobić to poprawnie ....
Mam tu na myśli np. zdjęcia robione przy bardzo krótkich czasach, gdzie poruszenie raczej nie wchodzi w grę.
Fakt, nie posiadam statywu, ale to nie jest wytłumaczenie...
Dzięki za odpowiedź
BTW Jeszcze jedno pytanie blondynki
Czy w Pentaxie K10 da się podnieść lustro do robienia zdjęć? Bo do czyszczenia matrycy się da, a do zdjęć nie mogę znaleźć
Zaglądam tutaj, ale nie odzywam się gdy mądre głowy radzą

Ściągnęłam sobie Twój kolejny poradnik - dzięki

No i właśnie po przeczytaniu go postanowiłam jednak wyskoczyć z głupim pytaniem

Od dawna nurtuje mnie problem ostrości. Jakoś nie mogę uzyskać takiej żylety jak czasami bym chciała.
Czy może to wynikać z faktu, że słabo/w ogóle nie obrabiam zdjęć po zrobieniu? Boję się tzw. przeostrzenia i nie potrafię wyczuć granicy pomiędzy wyostrzeniem a przostrzeniem zdjęcia... a skoro tego nie potrafię, to tego nie robię... a nawet jeśli chciałabym zrobić to nie wiem jak zrobić to poprawnie ....

Mam tu na myśli np. zdjęcia robione przy bardzo krótkich czasach, gdzie poruszenie raczej nie wchodzi w grę.
Fakt, nie posiadam statywu, ale to nie jest wytłumaczenie...
Dzięki za odpowiedź
BTW Jeszcze jedno pytanie blondynki

Czy w Pentaxie K10 da się podnieść lustro do robienia zdjęć? Bo do czyszczenia matrycy się da, a do zdjęć nie mogę znaleźć