Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Wandziu,chyba bedziesz musiała wyciągnąć leżaczek,bo zimy ma nie być.
U ciebie tyle kwitnących rozchodników,ja swoje zużyłam do wiazanek i wazonów na cmentarz.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU.....dzisiaj odwiedzając najbliższych podziwiałam igiełki na modrzewiach.....widzę, ze u Ciebie modrzew to jeszcze w kolorze zieleni, jak długo w tym roku drzewa będą w sowich szatach :?: :?:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu moje rozchodniki mają już żółciutkie listeczki....u ciebie widzę, że jeszcze zieloniutkie :D To świetne roślinki, takie śliczne przez cały rok....nawet zimą zdobią ich uschnięte kwiatostany :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, wykorzystanie rozchodników do wiązanek uważam za świetny pomysł i chyba w przyszłym roku od ciebie odgapię i też spróbuję zrobić coś takiego jak ty :)
Leszczyno, dzisiaj i mój modrzew jest żółty. Zieleni zostały tylko skąpe resztki :wink:
Agniesiu, moje rozchodniki też żółciutkie, możę na fotkach tylko zostało trochę zieleni. W ogóle już ogród zrobiła się cały żółty po dzisiejszej nocy, gdzy hurtem opadły liście z dębu. :)
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Oj po sprzęcie widzę że grabienie w pełni :D Tu grabie i tam grabie. Coraz bardziej zakochuje się w trawach. Nadają niesamowitej lekkości ogrodom. Ja też chce wiosny, od razu jak cieplej gdy popatrzyłam na te zdjęcia. Jakieś +20stopni :) Ale Twoja jesień jest też bardzo kolorowa więc nie masz co narzekac ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Nie narzekajmy, w piątek zapowiadają +17. :tan
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Rany Julek nie nadążam.. ;:65 wando też uważam że pnie drzew zyskują gdy rosną na nich pnącza, a i trzmielina bardzo ładna. Podobają mi się modrzewie szczepione, ale chyba muszą być dość wysokie aby był efekt? Na str. 25 m.in. na 1 zdjęciu jest dość szeroko rozrośnięta trawa o płaczącym pokroju co to jest? Zainteresował mnie też iglak na pierwszym zdjęciu ze z strony 26 czy to jakiś żywotnik? Kącik leżakowy godny pozazdroszczenia! :D
Stachu 1956

Post »

Widzę ,że róże już w kopczykach przygotowane do zimowania .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Steasi, kolorowo jest. To prawda. I w tym cała radość. A że troszkę zimniej niż w lecie, no cóż... Jest dobrze :D A jeśli chodzi o trawy, to i ja coraz bardziej je lubię :D

Iga, to super, że będzie już wiosna :D Aż mi sie nie chce wierzyć, że w piątek czeka nas tak cudna pogoda. Zeby tylko nasze róże się nie rozhartowały :wink:

Bufo-Bufo, mój MODRZEW jest mojego wzrostu, około 160cm. I myślę, że już wygląda dość fajnie. Kupiłam go dopiero tej wiosny, mam nadzieję, że dobrze przezimuje i w przyszłym roku czuprynka mu zgęstnieje. Trawa, o którą pytasz, to SPARTYNA GRZEBIENIASTA "AUREOMARGINATA". Mam ją już kilka lat i muszę ci powiedzieć, że stanowi świetną ozdobę ogrodu. Ona lubi być podobno ekspansywna, gdy rośnie na żyznej ziemi, ale u mnie w tym miejscu jest piasek i dlatego ta trawa trzyma się w ryzach. W tym roku, po pięciu latach, kwitła po raz pierwszy.
A iglaczek ze strony 26 to zwykła TUJA "SZMARAGD", najpospolitszy i chyba najzdrowszy gatunek z rodzaju kolumnowych :)

Stachu, ale ty masz bystre oczka. Ja dopiero teraz zauważyłam na fotce te kopczyki RÓŻ :D I rzeczywiście, już kopczyki porobione i różyczki są przygotowane do zimy.

Szpalerek z LILIOWCÓW i ŻURAWEK
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu pisząc " Szpalerek z LILIOWCÓW i ŻURAWEK" zapomniałaś dodać i ...kamieni ułożonych z wyczuciem wielkości i kształtu nie wspominając o ciężkiej pracy fizycznej ...
Wszystko ładnie się prezentuje i wygląda jakby tam było od lat.
Co do mojego M i jego zapatrywania na pewne tematy to jego konserwatyzm czasami doprowadza mnie do "szewskiej pasji" ... ale z kolei jego niechęć do sztucznego nadawania kształtów krzewom czy drzewom przy niektórych odmianach popieram.
Wszędzie trzeba mieć wyczucie smaku i znać umiar a w niektórych ogrodach widzimy, że np. dany krzew wystrzyżony lub na tzw nóżce przy zastałej juz aranżacji nie pasuje i żadna moda nie powinna skusić właściciela do jego zakupu.
Tyle, że każdy ma własne poczucie piękna i estetyki prawda ?
I na tym trzeba zakończyć temat... :;230
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ślicznie komponuje się twój cudny domek z ogrodem. Bardzo lubię te fotki :D Co do grabienia, to też mam co robić. Mam kilka sporych drzew i krzewów, z których lecą liście, no i jeszcze dwa duże jesiony sąsiadki tuż przy moim płocie. Wszystkie liście z nich spadają na mój ogród :?

W sumie, to ja nawet lubię grabić, tylko czasu brakuje :(
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, absolutnie się z tobą zgadzam. Sama nie lubię sztuczności (na przykład tujek strzyżonych w spiralkę, brr...) i ślepego podążania za modą, ale, tak jak mówisz, nie ma co tu dyskutować, bo każdy urządza się tak, jak mu w duszy gra, zarówno jeśli chodzi o ogród, jak i o mieszkanie. No i dobrze, że istnieje taka różnorodność, bo dzięki temu jest ciekawiej. :)

Izo, a wiesz, że mimo iż tak narzekam na te swoje niesforne liście, to ja też lubię grabić, zwłaszcza gdy świeci słońce i czuje się taki charakterystyczny zapach ziemi. Po co chodzić na siłownię lub aerobik, skoro gimnastykę można mieć za darmo. :D Bardzo mi miło, że lubisz do mnie zaglądać. Podobnie zresztą jak ja do ciebie, bo panuje w twoim ogródku spokój i nie ma pretensjonalności, tylko słoneczko ładnie prześwieca, otulając promieniami naturalne zakątki, rabatki i roślinki. :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa ;:167
Z ogromną przyjemnością odbyłam spacer po Twoim ogrodzie- darzę go dużym sentymentem!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Moniczko, witam cię serdecznie. Mam nadzieję, że ze zdrowiem już u ciebie lepiej. Teraz już tylko wygrzewaj się w domku w cieple. Dużo leż, ale i nie zaniedbuj ćwiczeń. Ja także lubię twój leśny ogród, Moniko. Chciałoby się tak spacerować tam w ciszy i snuć refleksje o życiu i jego niezbadanych tajemnicach :) POzdrawiam serdecznie :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, dziękuję ;:196 Na rehabilitację chodzę codziennie i chociaż nie jest to moje wymarzone zajęcie, nieźle to znoszę, bo pan jest wyjątkowo przystojny :lol: Coż, trzeba mieć jakąś motywację :wink: :lol:
Cudne te zdjęcia!! Mój dereń stracił już wszystkie liście... Czy ognik Ci nie przemarza? Od lat o nim myślę, ale ciągle nie mogę się zdecydować...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”