Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
romaszka...
dziwne rzeczy piszą..ludziska sadza w tunelach z pomidorami po pomidorach i rosną :P
może na miejsce ogórków..??
dziwne rzeczy piszą..ludziska sadza w tunelach z pomidorami po pomidorach i rosną :P
może na miejsce ogórków..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eeeee! Tam! Macie rację, posadzę tam gdzie zaplanowałam i już!
Rusalka mi też jakoś marnie w tym roku wschodzi, może pośpieszyliśmy się z siewem? Bo mnie już tak korciło siać, że po nocach się śniły sadzonki
Rusalka mi też jakoś marnie w tym roku wschodzi, może pośpieszyliśmy się z siewem? Bo mnie już tak korciło siać, że po nocach się śniły sadzonki

- Rusalka
- 1000p
A tam..
ciepło w dupsko miały bo na kaloryferze dłuuuuugo stały i zlały to kompletnie..
Niewdzięczne nasionka.. :P
Ale już ja się im odwdzięczę

ciepło w dupsko miały bo na kaloryferze dłuuuuugo stały i zlały to kompletnie..
Niewdzięczne nasionka.. :P
Ale już ja się im odwdzięczę

- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skarbie liczę, że oczarowane Twoim urokiem pokażą się w nadmiarze i coś mi skapnieRusalka pisze:
Kochanie

Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- Rusalka
- 1000p
ANalfabeta pisze:Skarbie liczę, że oczarowane Twoim urokiem pokażą się w nadmiarze i coś mi skapnieRusalka pisze:
Kochanie

Z tego to jakieś dzieci muszą być

Choćby liściaste

Z tym, że nie można po tym i po tym to chodzi o to, że w ziemi pozostają choroby i chyba tylko o to, ale przecież wiele osób sadzi np pomidory przez wiele lat w tym samym miejscu a to o wiele gorsze niż posadzić oberżynę po pomidorach. Wiesz, najlepiej kieruj się podczas wyboru miejsca nieco innymi kryteriami. Przede wszystkim wybierz miejsce ciepłe, zaciszne, żyzne. A dopiero w drugiej kolejności trzeba pomyśleć o sąsiedztwie. Na pewno trzeba trzymać oberżynę z dala od ziemniaków, pomidory zresztą też. A najlepiej ziemniaków wcale nie mieć w ogródku warzywnym, ale gdzieś dalej.
Nie mogę się doczekać kwitnienia tych oberżyn i w tym roku jak będą miały przyjść deszcze to na pewno nie będę tak bierny jak w tamtym. Muszą urosnąć i koniec
Dziwie się trochę, że mówicie o prawie 100% wschodów. Mi wzeszło jakieś 40% violetty i 60% black beauty. Wygląda na to, że przelałem. To już raczej nie wzejdzie, ponieważ przegniły.
Nie mogę się doczekać kwitnienia tych oberżyn i w tym roku jak będą miały przyjść deszcze to na pewno nie będę tak bierny jak w tamtym. Muszą urosnąć i koniec

Dziwie się trochę, że mówicie o prawie 100% wschodów. Mi wzeszło jakieś 40% violetty i 60% black beauty. Wygląda na to, że przelałem. To już raczej nie wzejdzie, ponieważ przegniły.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam bardzo słoneczny róg działki - 2 budynki po bokach (wschód i północ)Alembik pisze:Z tym, że nie można po tym i po tym to chodzi o to, że w ziemi pozostają choroby i chyba tylko o to, ale przecież wiele osób sadzi np pomidory przez wiele lat w tym samym miejscu a to o wiele gorsze niż posadzić oberżynę po pomidorach. Wiesz, najlepiej kieruj się podczas wyboru miejsca nieco innymi kryteriami. Przede wszystkim wybierz miejsce ciepłe, zaciszne, żyzne. A dopiero w drugiej kolejności trzeba pomyśleć o sąsiedztwie. Na pewno trzeba trzymać oberżynę z dala od ziemniaków, pomidory zresztą też. A najlepiej ziemniaków wcale nie mieć w ogródku warzywnym, ale gdzieś dalej.
Nie mogę się doczekać kwitnienia tych oberżyn i w tym roku jak będą miały przyjść deszcze to na pewno nie będę tak bierny jak w tamtym. Muszą urosnąć i koniec![]()
Czy to dobre miejsce dla oberżyny ?
Problemem może być jedynie dostęp do wody, bo z racji połóżenia i temperatur tam najszybciej jej brakuje.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
To jeszcze zależy od tego, czy miejsce jest żyzne a podlewać latem zawsze trzeba, inaczej nic nie urośnie i tyle 

- Rusalka
- 1000p
to ja mam troche może głupie pytanie..
ale ważne..
Można podlewać z góry czy jak pomidory liście suche mają być
i czy woda z węża czy ciepła,,?
ale ważne..
Można podlewać z góry czy jak pomidory liście suche mają być
i czy woda z węża czy ciepła,,?
Koniecznie musi być ciepła i podlewać trzeba pod korzeń, nigdy na liście. Ogólnie podobnie jak pomidory. Najlepiej w pobliżu postawić beczkę, napełniać ją rano i podlewać wieczorem.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
No właśnie pytałam czy moje, bo się zdziwiłam trochę, bo u mnie te same nasiona wzeszły w 100%, ale jak Alembik potwierdza, to ok.
Oto moje bakłażanki.

Oto moje bakłażanki.

pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p
No to te u mnie to chyba myślą że dla dowcipu siedzą w ziemi..
Niteczka..
jakie duże...
chyba ze zdjecie z bliska.. bo u mnie coś malutkiego wschodzić zaczyna..
Noooo ale czekam..
Niteczka..
jakie duże...

chyba ze zdjecie z bliska.. bo u mnie coś malutkiego wschodzić zaczyna..
Noooo ale czekam..

Chciałem wszystkich przeprosić, bo z tego co widać to moje nasionka wam nie wschodzą. Co prawda były zbierane w zeszłym roku(2011r), myślałem, że z tych pięćdziesięciu nasionek w woreczku strunowym, choć parę wzejdzie. Intencje miałem dobre. Jeszcze raz przepraszam.
wodnik
- Rusalka
- 1000p
Witia..
Nie przejmuj się..
Dobrze niecierpliwcom zrobią nasionka takie co uczą cierpliwości
Nie przejmuj się..

Dobrze niecierpliwcom zrobią nasionka takie co uczą cierpliwości

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Witja nigdzie nie jest napisane, że to nasionka od Ciebie, zresztą każdy kto dawał nasiona na akcje, miał jak najlepsze intencje i wszyscy to wiemy, ale tu i tak karty rozdaje natura.
Ania te maluchy maja tak ok. 2 cm.

Ania te maluchy maja tak ok. 2 cm.

pozdrawiam, Anita