Ogródek młodego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek młodego ogrodnika

Post »

Czosnek sztyletowaty jest świetny. Czy Ty też masz cebulki powietrzne w kwiatostanach Giganteum? Na razie dość małe są, ale są. :D

Przez ten fotomontaż z dynią aż mnie ciarki przeszły... część moich dyni ciągle w doniczkach, część wysadzonych. Teraz modlę się o obojętność kur i dobrą pogodę, stąd moja reakcja.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Drako, czym te cebulki się różnią od torebek nasiennych? U mnie padły wszystkie ogórki ozdobne, szkoda. Jakimś cudem kiwano żyje i powoli rośnie.
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

patasko rozwaliłeś mnie tą dynią :D .....ale szczerze mówiąc to się nabrałam bo myślałam, że to jakaś mała dyńka urosła :D

.........pięknie pięknie i jeszcze raz pięknie u Ciebie :wink: ....a czosnek sztyletowaty powalił mnie na kolana- cudny po prostu....wygląda jak żyrandol :D
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Fajny groch, nawet nie wiedziałem, że tak ładnie kwitnie. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patasko, jak masz łodyżki na których są pojedyncze kwiatuszki, to u podstawy tych łodyżek w kwiatostanie takie kształtne cebuleczki z czubkiem się tworzą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drako, niestety w żadnym czosnku nie mam tych cebulek. Od czego to może zależeć?
Dopiero dziś można zauważyć, że u mnie te dyniowate, które nie zostały ogłowione rosną i nabierają wigoru. Wszystko jest jakby dużo większe, gęstsze i zieleńsze. Wygląda 100x lepiej niż na fotce z przed kilku dni. Bałem się szczególnie o sadzonki z niemieckich nasion. No i całe szczęście, bo myślałem że to wszystko padnie. Nawet balsamki dostały kopa, niestety luffy i kiwano dalej stoją w miejscu...

A co do upałów od jutra... Przez 2 tygodnie prognozowali od jutra upały przez tydzień i słonecznie. Nagle z dnia na dzień dzisiaj prognozuje się temperaturę u mnie od 20 do 26 stopni i te burze... Pomijam poniedziałek i wtorek. W tych dniach będzie do 30. A we wtorek burza i szans na słońce od południa niestety jest znikoma. zaś cały tydzień minie pod znakiem opadów i różnej porze dnia. Największa szansa na upały będzie na wschodzie i zachodzie. Szkoda, już myślałem, że słoneczko w tym tygodniu pobudzi rośliny do intensywnego wzrostu.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od czego to zależy, nie mam pojęcia. Zrobię zdjęcia i wrzucę do tematu czosnkowego gdy będę mógł.

U mnie też ma padać, ale tylko w nadchodzący weekend. Trzy dni to jeszcze nie tak źle, skoro potem ma być pogodnie i ciepło. I mam nadzieję, że tak będzie, nie chcę stracić Butternutów i Potimarronów które ostatnio sadziłem. Z tego samego powodu trzymam arbuzy w doniczkach, melony sobie radzą wyjątkowo dobrze.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drako, wrzuć koniecznie. Chcę się dowiedzieć więcej na temat tego zjawiska.

No i stało się. Jako, że ja tylko ten ogród upiększam i nie jestem jego właścicielem to gospodarz domu może wszystko. Nawet jeśli kompletnie nie interesuje go co się w nim dzieje. W miejscu, gdzie miało kiedyś powstać oczko wodne (teraz ten dół służy jako powierzchnia do kompostu i obornika) ma zostać przeze mnie zasypane (gdzie ja będę trzymał mój magiczny obornik? ;:145 ) i z pomocą nawiezionej ziemi od sąsiada i kilku kilogramowych kamulców od drugiego sąsiada, ma powstać SKALNIAK... Miejscówka nie pasuje z powodu małego usłonecznienia i miernego zainteresowania tą częścią ogrodu. Ale co tam. Ważne, że nie zaszkodzi moim dyniowatym :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki z dzisiaj:

Ogromny czosnek rozkwitł na maxa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnek Mount Blanc:

Obrazek

Czosnek Schuberta:
EDIT: fotki, które wcześniej wrzuciłem przegięły z wielkością i pewnie trudno było je oglądać... Teraz jest wszystko dobrze :)

Obrazek

Obrazek

Lilie lada dzień zakwitną ;:138 ;:138 :

Obrazek

Eucomis w końcu zaczął kwitnąć:

Obrazek

Liatra kłosowa:

Obrazek

Dalie już niedługo ;:224

Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zniszczyłeś system rozmiarem zdjęć. :lol:

Ten fioletowy czosnek zawsze tak późno kwitnie? U mnie też jakiś fioletowy zakwitł, reszta - łącznie z tymi z cebulkami w kwiatach - już przekwitła.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drako, dopiero teraz widzę, że imageshack nie zmniejszył tych dwóch fotek...
EDIT: Wrzuciłem poprawne, teraz wszystko ładnie widać :)
Muszę coś z tym zrobić :D Mam te czosnki pierwszy raz w życiu, nie mam pojęcia, czy te nie kwitną zbyt późno. Są to chyba Christopfi.

Często słyszę o tym, by nie podlewać roślin w pełnym słońcu, ponieważ krople na liściach tworzą mini soczewkę, która smaży liść. Hmmmmm... Jakoś nigdy nie trafiłem na takie zniszczone liście, a kiedyś często w upał i słońce byłem zmuszony podlewać. Druga sprawa: Wczoraj burza, gdzie jej stacjonarne centrum było ok. 10 km na południowy zachód od Krakowa rozbudowała się nad moje okolice i przysłaniając od wschodu połowę nieba zaczęło lać. W pełnym słońcu ok, 31 stopni, a na moim termometrze poza skalą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krople ogromne muskały liście. I żadnych poparzeń czy czegoś w tym stylu... Takie stwierdzenie przeczy logice jak widać.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy kosmos w tym roku, choć zdziwił mnie kolor, zawsze pierwsze były różowe :roll:

Obrazek

Mak polny:

Obrazek

Obrazek

Słoneczniki ozdobne niskie, same się tam wysiały:

Obrazek

Z tego by można zrobić zegar słoneczny:
Obrazek

Ogórecznik, liście pachną i smakują jak ogórek, pyszności:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja mała szkółka - na dole rudbekia purpurowa, poziom wyżej słoneczniczek szorstki pełny, za nim trytoma groniasta, obok rudbekia dwubarwna, a w wielodoniczkach orlik mieszanka i malwa czarna:

Obrazek

Różne:

Obrazek

kwiat aksamitki:

Obrazek

I gąsienica:

Obrazek

Obrazek

EDIT:

Dzisiaj rozkwitły pierwsze lilie:

Obrazek

To jest pąk lilii trąbkowej African Queen:
Obrazek

Niestety tylko jeden. Lilia ta jako pierwsza wyszła z ziemi, bo już 20 kwietnia, następnie rosła tragicznie, taka chudziutka i drobne listki. Przez kilka tygodni w ogóle nie rosła, aż tu nagle poszła jak burza i przytyła. Szkoda, że ino jeden kwiat...
Awatar użytkownika
monikaa
50p
50p
Od: 22 cze 2013, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pięknie uchwyciłeś deszcz, a jak słoneczniki w tym roku?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monikaa, dzięki :) W tym roku miałem dużo siewek słoneczników, niestety 3/4 zjadły ślimaki. Pozostało kilka największych i wysiane przeze mnie słoneczniki czerwone i niskie ozdobne.
Awatar użytkownika
monikaa
50p
50p
Od: 22 cze 2013, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a mam też czerwone tylko nie wiem czy zdążą zakwitnąć, znalazłam paczkę nasion pod koniec maja, teraz mają po 5 cm, pędzę je nawozami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”