Mis20/Asiu- muszę zrobić fotkę porównawczą. Jak tylko znajdę zdjęcia z końca maja, to wstawię, wraz z bieżącymi fotkami. Bo...sadzonki rosną, jak na drożdżach. Za wyjątkiem 4 listków odmianowców, które od 3,5 m-ca siedzą w ziemi i ani myślą o wytworzeniu sadzonek. Pozostaje mi cierpliwie czekać... Bella pięknie się rozkrzewia. Zwłaszcza ta sadzonka, bez głównego stożka wzrostu ;)
Elcia1974- i o to chodzi z tym zauroczeniem. To silna roślinka i wdzięczna w uprawie. Kwitnie od wiosny do jesieni ;)
Arlet- jestem fanką kwitnących doniczkowców. Teraz tylko takie okazy będę zbierać. Te, o ozdobnych liściach będą na "drugim planie".
A może jeszcze puści kolejne sadzonki. Dziś zauważyłam na niej czwartą sadzoneczkę

Renatas- nawet nie Wiesz, jak szybko rosną. W ciągu tygodnia podwoiły swoją wielkość. Myślę, że za 3,4 tygodnie znów czeka mnie oddzielanie sadzonek od listków...
Renka1- to jedna z trzech roślinek, które mam. Dwie są na działce i szykują się do kwitnienia

Mniodkowa- hihi...zaległości na forum...bywa, że wtedy człowiek się gubi, gdzie był, a gdzie - nie.
Różowy skrętnik przekwitł, wycięłam pędy z uschniętymi kwiatami, ale już wypuszcza kolejne łodygi i wnet pojawią się kwiatuszki. Biały i fioletowy dzielnie puszczają nowe kwiatki... A bordowy dopiero się "rozkręca" z kwiatuszkami.
Hibek bez korzonków...hmm... ja lubię sama ukorzeniać roślinki. Nawet, gdy się nie uda za pierwszym, czy drugim razem...
Nie lubię kupować "gotowych" kwitnących okazów, bo co to za frajda, oglądać kwiatuszki - " nie swoje". Oczywiście, gdy jest okazja , na przykład przecenione, kwitnące roślinki, to z niej korzystam.
Wielkanocniki ślicznie rosną, do września ( myślę, że do tego czasu, mniej więcej będę trzymać doniczkowce na zewnątrz) pięknie się ukorzenią i puszczą dużo, świeżych liści. Dla wielkanocników i grudników już mam przygotowane dwa koszyki wiklinowe, gdzie będą stać razem, ale... w osobnych doniczkach.
Trzynastko- dziękuję w imieniu roślinek ;) A kolekcja hojek... zaraz będzie o tym...
Dziś przyjechała do mnie, wielka paczka od Aledry z wymiany, dziękuję serdecznie za roślinki ;) A z czym...no wiadomo... z hojkami

Popatrzcie, co w niej było:
H. bella( sadzoneczki do zagęszczenia mojej belli) - aż 3sztuki:

H.australis lisa - również do zagęszczenia mojej roślinki:

H.multiflora - wielka sadzonka. Jako, że ja mam dwie roślinki, ta "pójdzie" do rodzinki, bo zaraziłam Ciocię - miłością do hojek. I kolejka mi się do szczepek multiflorki, zaczyna ustawiać

Oraz h.lacunosa - dwie, duże sadzonki ukorzenione:

Jak widać, jestem zahojowana

Złapałam troszku przebłysku słoneczka i zrobiłam kilka zdjęć moich - "zielonych". Begonia tiger:

Begonia o okrągłych liściach:

Oraz, specjalnie dla Katarzynki575, jedna z moich paprotek. Chciałam sprawdzić, czy będzie sadzonka dla Kasi (jest