Cissusy świetne, bardzo je lubię, bo nie są kłopotliwe w uprawie i przybierają oryginalne kształty.
Bowiea u mnie gości pierwsze lato i podobnie jak u Ciebie zawiązała trochę nasionek.
Czy mógłbyś podpowiedzieć, kiedy i jak najlepiej je wysiewać?

a będą nasionka?
Niestety nie zbieram nasion - późną jesienią ścinam wszystkie (wtedy już zaschnięte) pędy i wyrzucam razem z nasiennikami.kiedy i jak najlepiej je wysiewać?
No jak to? Góra jest... u góry.Gdzie tu góra a gdzie dół![]()

Kilka latek już u mnie rośnie. Cebule akurat u niej nie są duże tak jak u B. volubilis ale pędy rosną długie. U mnie wypuszczone na zewnątrz szklarenki aby nie zajmowały miejsca. :Ppewnie wiekowa już jest![]()
Ona cały czas tak rośnie czy musisz ją troszkę zasuszać?

Prosta jak przysłowiowa budowa cepa.jak jest z jej uprawą?

Bardzo źle się ukorzeniają, w znakomitej swojej większości. Jednak chodzi wtedy o tzw. odmładzanie, gdzie ścinasz sam wierzchołek rośliny. W przypadku o który pytasz są o wiele większe szanse na sukces bo miejsce cięcia będzie mniejsze.czy Parodie łatwo się ukorzeniają ?
Przyznam, że nie mam dużej wiedzy na ten temat. Przejrzałem więc dostępną mi literaturę (a mam jej sporo) w tym jedyną publikację w jęz. polskim doskonałą monografię NOTOCACTUS Stanisław Hinz & Andrzej Typiak i nie znalazłem wiarygodnej wzmianki jakoby notokaktusy były samopylne.Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie : czy Notocactusy / w tym Wigginsia / są samopylne.

Tak, oczywiście - bardzo "żywe".Bardzo ciekawa roślina z tej Bowiea sp. , te łodyżki są mięsiste?