Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Nela, ta Julia jest zachwycająca :shock: Kolor taki... nieokreślony, ale zapadający w pamięć.
Ja jeszcce o skrzypie. Jak stosujesz? Gnojówki czy cos innego? Objawił się u mnie skrzyp w ilościach niemałych i trzeba go jakoś pożytecznie wykorzystać. Czuje, że czeka mnie długa i wyczerpująca walka z nim :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja nie mam ani pokrzyw, ani skrzypu. Muszę stosować chemię, ale chyba mi to na zdrowie nie wychodzi :roll:
Mnie zachwycają wszystkie róże. U mnie otworzyła pąki miniaturka. Inne lada moment. ;:138
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jurek może niezbyt delikatnie się z tymi robalami obchodzisz...ale popieram :wink:
Gosiu dzięki za informacje ... ;:196 pooglądałam sobie te błonkówki i teraz już nie wiem ,czy przypadkiem nie zgniatałam pożyteczne owady...myśląc ,że to bruzdownica...Oj...trzeba będzie się wyedukować ...
Asiu chemią na kwieciaka to mało co da...on wychodzi wieczorem,podobnie jak opuchlaki..W dzień się chowają ..Na pewno te środki naturalne miały wpływ na mniejszą ilość mszyc...Wiesz...tak naprawdę ,mszyce mam ,ale sytuacja nie jest dramatyczna...też stosowałam oprysk ...gdybym powtórzyła ,może byłoby ich mniej...no cóż...lenistwo... :? :roll:

Znalazłam na stronie ,z której często korzystam sposób na kwieciaka...wiosną należy wyściółkować glebę paprocią...więcej tutaj http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... la_ochrony
Izka masz rację z tym porównaniem Julias Rose do wymodelowanej modeliny... :wink: Mimo deszczu ,jej płatki są w nienaruszonym stanie...trochę może zbladła i środek pokazała...

Obrazek
Obrazek
Rośnie niewielka ,jak większość wielokwiatowych
Rose de Resht jestem zachwycona...aparat mój nie potrafi oddać jej prawdziwej barwy...widoczek z daleka...tak wygląda(ta w samym środku)

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka domyślam się jaka różyca w Twoim guście... :wink:
Jeżeli mszyce oszczędziły Twoje kwiaty to tylko się radować... :D
Jadziu to jakiś zwykły nieszkodliwiec... :wink:
Larwy biedronki u Ciebie pewnie były zajęte pałaszowaniem ,nie w głowie im ucieczka... :;230
Camellio pokażę na pewno...tym bardziej ,że pierwszy raz będę oglądać jej kwiaty...to była marna sadzonka serbska , posadzona wiosną 2010r. :D I jeszcze parę takich krzaczków zamówiłam w Serbii...
Niektóre.,.. na szczęście ... rozwijają się powolutku jak trzeba...a byłam pełna obaw... :roll:
Dorotko właśnie niedawno pozbierałam dwie wielkie siaty skrzypu...i zamoczyłam w dwóch wiadrach na 24 h...jedne pójdą do gotowania(30 min) a drugie do polania ziemi ...bez gotowania
Wywar będę stosować w stosunku 1/4,jako oprysk na roślinę i glebę...macerat bez rozcieńczania
Skrzyp można też suszyć ,będzie na potem ...jak znalazł... :uszy
Małgoś każdy pąk róży otwierający się po tak długiej przerwie to prawdziwa radość ...oczekiwany z utęsknieniem...Najgorzej ,gdy płatki zbyt szybko opadają...i po radości :wink: Ale mamy krzaczków sporo... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Nelu,w środku wygląda.....cudnie ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze: Obrazek
Nelu jaki masz piękny busz!!! Rozmarzyłam się... ;:224
Kiedy tak będzie na moim ... pustkowiu :roll: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Nela. Całkowicie podzielam Twój zachwyt Rose de Resht, jest różą bez wad (no może poza krótkim trzymaniem kwiatów). Z róż dotychczas u mnie kwitnących walczy ona o palmę pierwszeństwa z rugosą Rotes Meer (dla mnie zaskoczenie, nigdy nie widziałem tak pięknie i obficie kwitnącej rugosy).
Muszę Tobie podziękować, bo przecież ta plama Resht w moim ogrodzie to Twoja zasługa.
Niestety, jedyna która nie kwitnie to właśnie Ritausma, dziwne bo b. dobrze przetrwała i zimę i majowe przymrozki. Coraz bardziej podejrzewam o "ZŁO" wyjątkowo liczne w tym roku mrówki.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu piękne masz te krzaki róż moje to takie marnoty że szkoda je pokazywać jednak kilka jest ładnych ale jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Neluś a co to jest po prawej w rogu takie niebiesko fioletowe ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu mnie też bardzo podoba się Julias Rose. Ma piękne wnętrze :D
Ja dzisiaj kupiłam kilka róż Poulsena
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nieźle lunęło...mój busz staje się niebezpiecznie coraz większy,jutro pójdą w ruch patyki sznurki,i pewnie sekator... :wink:
Asiu dzięki...,mnie też się podoba ,dobre miejsce jej wybrałam... :D
Moni wolałabym pustkowie do obsadzania... :wink:
Sadzić i sadzić ,a rośliny tak się rozrosną ,że pustkowie pozostanie wspomnieniem... :D
Jarko też ubolewam nad szybkim opadaniem tak pięknych kwiatów Rose de Rescht,na szczęście ma ich wiele,więc tak szybko nie stanie się tylko zielonym krzaczkiem... :wink:
Och ...Rotes Meer z chęcią bym obejrzała... ;:108
Ritausma jeżeli wypuszcza pędy to na pewno zakwitnie...niewiele ,ale zawsze coś...Moja dopiero w trzecim ...obecnym sezonie stała się dużym krzakiem z grubymi pędami i mnóstwem kwiatów
Cieszę się ,że Cię zainspirowałam do kupna Rose de Rescht ,tym bardziej ,że trafiła w Twój gust :uszy
Mrówki jeszcze mi nie załatwiły żadnej róży,a widzę ,że jest ich mnóstwo u nasady niektórych pędów... :roll:
Danka mam rozrośnięte ,bo kupowałam min.krzaczaste...przynajmniej nie masz problemów z ich ujarzmianiem... :wink: Z chęcią obejrzę Twoje królowe ;:196
Grażynko u mnie oprócz róż i powojników sporo bylin ,a tę o którą pytasz to bodziszek,które przybierają monstrualne rozmiary

Obrazek
Obrazek

Małgosiuczyli masz niedosyt róż... :wink: ,ciekawe jakie pięknoty nabyłaś :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Krzesełko nastawione na RdR :D Tylko siadać i spektakl podziwiać...
Idę jutro na spacerek skrzypowo - pokrzywowy. Eliksiry nastawię :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Piszesz, że masz nadmiar bodziszka? Chętnie przyjmę u mnie jakoś mizernie rośnie :roll:
U mnie dziś też ulewa z dodatkową atrakcja w postaci gradu :(
Białe powojniki już przestały być białe, zrobiły się brudne szmatki.
Ale pierwsza róża zakwitła ;:138
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka krzesełka nie mają wyboru./..,takie ustawienie jest przymusowe... :wink: Ale jest na co patrzeć tym bardziej ,że zaczyna otwierać dziesiątki pąków Mme Plantier...niedaleko RdR
To gigant krzak...dopiero jej trzeci sezon,a ona chciałaby zaskarbić sobie cały mój tył ogrodu... :roll:

Obrazek

Obrazek
Przygotuj się na charakterystyczne zapachy ,przy gotowaniu zielnej zupy... :wink: Ja już mam zawekowane w słojach na potem...Część zostawiłam na jutrzejszy oprysk...oj będzie sie gzryb rozwijał...mokro i ciepło...to warunki sprzyjające :roll:
Dorotko te wielkie bodziszki rosną w jednej kępie...nie ma jak ich dzielić...ale może po kwitnieniu jakieś odnogi znajdę... ;:108
Nas grad ominął,ale niedaleko u gagawi bez niego sie nie obyło...dziwne... :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Neluś, a dlaczego ja nie mam takiego niebieskiego Bodziszka??? ;:99 ;:98 Też go będę chciała!! Róże cudowne!!!! Muszę i ja rozejrzeć się za skrzypem. Jeszcze go nie widziałam. Nie jestem pewna, czy wiem jak wygląda. Zrób mi fotkę na pw. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”