Truskawki amatorska uprawa - cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Re: truskawki amatorska uprawa i .

Post »

Zamierzam posadzić truskawki na czarnej agrowłókninie. Co najpierw: położyć tkaninę, czy wsadzić truskawki?
Dobrze myślę, że najpierw sadzonki, a potem nakryć tym materiałem i zrobić otwory wokół krzaczków? W międzyczasie może zdobędę jakiś obornik lub kurzeniec i mogłabym rozsypać między grządkami? Proszę o poradę - PILNE, POZDRAWIAM
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolej jest taka:
1. obornik, nawozy- przyorać albo przeryć szpadlem, wyrównać glebę.
2. nakryć agrowłokniną, przyszpilić boki.
3. naciąć otwory na krzyż, podwinąć pod spód i w otworach sadzić
Odszedlem2

Post »

Jam amator ale obornik należy zaorac bo jak rozsypiesz tylko po powierzchni to wyschnie i zwietrzeje.
Truskawki sadziłbym po zaoraniu obornika i przygotowaniu gleby na agrowłokninie.
Podłoże-włoknina-sadzonki.
Taka kolejnosc wydaje mi się logiczna.
11krzych

Post »

Wat25 pisze:Podłoże-włoknina-sadzonki.
Taka kolejnosc wydaje mi się logiczna.
Świetne :;230 . Ja jednak radziłbym tak :
Podłoże-korzeń sadzonki-włóknina-liście sadzonki
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź - mogę już wyjść na działkę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Odszedlem2

Post »

Widać logika nie zawsze jest najlepsza, mnie się tak sprawdziło jak pisałem. Ale widać podążam innymi ścieżkami niż inni. :heja
11krzych

Post »

Tylko żartowałem.
Myślę, że Mirce chodziło o to, czy najpierw położyć włókninę, zrobić otwory i wsadzać sadzonki czy też wsadzić, przykryć włókniną i wyciąć otwory.
Jest też trzecia opcja: posadzić truskawy równiutko "od sznurka", pociąć agrowłókninę na pasy równe odstępom pomiędzy rzędami i następnie położyć pomiędzy sadzonki.

Drugi sposób jest żartem, trzecia metoda jest moim zdaniem najmniej praco i czasochłonna. Ja stosuję tą pierwszą metodę, którą podała suzana.
suzana pisze: ...
2. nakryć agrowłokniną, przyszpilić boki.
3. naciąć otwory na krzyż, podwinąć pod spód i w otworach sadzić
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30

Post »

suzana majs doradzcie jaką odmiane wybrac tak aby na sprzedaż była dobra w smaku... i dobrze znosiła transport
ehh ta ortografia
x-suzana

Post »

Ja mam 3 odmiany: najpierw owocuje taka no name-deserowa, ta ma kwiatostany nad liśćmi więc super przy oprysku, bo pryśnie się tylko kwiatki i spokój,ale do transportu delikatna; w połowie jej zbiorów zaczyna owocować Dukat a w połowie zbiorów Dukata zaczyna owocować Heros.Każda z tych odmian rozwija kwiatki w innym terminie i z opryskiem trzeba podchodzić do każdej z osobna.Zbiór jest przez miesiąc ale sami dajemy radę wyzbierać.
Mnie te odmiany zadowalają, najsmaczniejsza jest ta nieznana mi z nazwy i Dukat, Heros jest też dobry tylko mniej słodki jak gleba uboższa ale jak ma wszystkiego pod dostatkiem i słońca to bez zarzutu a ciężki jak kamienie.
To są chyba starsze odmiany chociaż nie wiem czy na Herosa nie obowiązuje jeszcze licencja.
Może ktoś się jeszcze wypowie kto ma Marmoladę, bo ta odmiana to chyba znana już teraz,
ludzie szukają nowości. Takim hitem był Filon, Salut ale i one spadły w notowaniach.
Ja kupiłam Alfę Centauri ale smakowo to porażka, twarda jest ale nie chcę jej więcej.
Chciałam jeszcze spróbować Sonaty ale nigdzie nie ma tej odmiany.
11krzych

Post »

suzana pisze:...bo pryśnie się tylko kwiatki i spokój...
A czym pryskasz i dlaczego tylko kwiatki?
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

11krzych Kwiatki się pryska przeciwko szarej pleśni i :zwierzakom:
Co do czarnej agro czy folii, to jest tu taki człowiek jeden z potentatów truskawkowych- 100 ha , sadzi A+ sadzonki wiosna zbiera późnym latem i dopiero po zbiorach rozkłada czarne :prześcieradło:.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

ranikos
Obrazek
to jest system pasowo-rzędowy
ten system jednak bym zdecydowanie odradzał pod 30 na normalnych oponach. ja mam rozstam kol 2m i opony 25cm.
Ten patent do międzyrzędzi zasilam z normalnego oprysku.
tak bardzo pochłonęły Cie maszyny i odmiany truskawek, a pomyślałeś jak będziesz je podlewał?
bez dostępu do wody i odpowiedniego nawodnienia możesz zapomnieć o ładnych truskawkach, co zrobisz w upalne lato, polowe owoców wypali słońce a reszta będzie nie większa niż paznokieć, krzaki powiędną, pousychają i pieniądze w błoto wywalone.
brak polskich znaków
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30

Post »

majsto nie problem o dostep wody i czym bende podlewał to ja już wiem jest to nie duży kawałek. węże mam rozłożone bo niedaleko pod Agro rośnie honey. Mogę ręcznie podlewać wężem bo to mały kawałek myslałem nad kropelkowym... ale także mam takie zraszacze..
ehh ta ortografia
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany majs tym zdjęciem pola truskawek i budynkiem gospodarczym pomalowanym na bordowo...przypomniałeś mi piękne wakacje (8 lat z rzędu) na norweskich truskawkach. Na naszym polu była jeszcze słoma jęczmienna...fajny kawał życia. :D...a teraz nie chce mi się pozbierać truskawek z 6 trzymetrowych grządek :;230
Aśka
x-suzana

Post »

11krzych pisze:
suzana pisze:...bo pryśnie się tylko kwiatki i spokój...
A czym pryskasz i dlaczego tylko kwiatki?
Pryskałam ekologicznym Polyversum, potem Pomarsol, potem Polyversum.
Wybrałam Pomarsol bo chciałam oprócz szarej pleśni ograniczyć występowanie skórzastej zgnilizny, którą ogranicza ten właśnie środek.
Na szarą pleśń trzeba opryskiwać kwiatki więc jak kwiatostany są nad liśćmi to idzie mniej środka bo wtedy zupełnie nie opryskuję po liściach i korzystniej dla nas bo mniej chemii oraz szybko można zrobić .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”