Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja

Post »

Kasiu, ale smakowite zdjęcia pokazujesz :)

czy u Ciebie już kwitnie lawenda??

widzę, że zakup latarenek i mnie nie ominie... Twoje są urocze! :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten jasminowiec naprawde Ci szaleje 8-) bardzo lubie to krzaczysko. Moje niestety takie sobie, nie dosc ze im zima dala w kosc, bo na jesieni sadzone, to jeszcze majowy snieg spadl jak akurat liscie zaczely wypuszczac :roll: Jeden jest w miare ale drugi jakby sroce spod ogona, nie dosc ze uchlastany prawie przy samej ziemi, to ma tak zdeformowane liscie ze na jasminowca nie wyglada :;230

ps u mnie z deszczem kiepsko :evil:
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Oh Kasiu, a czereśnie takie, że aż się chce polizać monitor :;230
Czy walczysz z gąsienicami chemią ? Bo jeśli tak, to proszę, staraj się tego nie robić przed godziną 18. Bo chemia ( ja oczywiście też tylko chemię używam do tych celów) niszczy też pożyteczne owady. Pszczoły po godzinie 18-tej idą spać i wtedy już im chemia nie zagraża. A okres karencji dla pszczół to tylko kilka godzin, więc wszystkie spryskane wieczorem kwiaty, już od świtu są dla pszczółek bezpieczne :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Cześć dziewczyny,
Agu, lawenda jeszcze nie kwitnie, ale już za chwileczkę już za momencik... niestety w przyszłym sezonie, będę musiała wymienić krzaczki, albo jakoś uformować tego jaśminowca, bo potwornie się rozrósł i wlazł na lawendę, która tak właściwie to leży. Zresztą cała ta rabata jest do podmianki. Rośnie na niej również czereśnia i to zdecydowanie nie dla niej miejsce, ale gdzie? Mój ogródek niestety nie jest z gumy :( Poza tym czy ją można jeszcze przesadzić? Na latarenki wpadłam w Obi , chyba jeszcze podjadę po latarenkę domek, bo synkowi się spodobały :)
Agu wklej fotkę twojego oświetlenia , bo raz gdzieś mi wpadło w oko i teraz nie mogę znaleźć, a szukam inspiracji :)
Moje halogeny do wymiany są.
Jule to prawda, jaśminowce bywają kapryśne, szczególnie po cięciu. U mnie też susza paskudna, deszcz nie spadł wczoraj wcale, od strony Piaseczna coś szło i skręciło chyba na Dawidy :? Narzekałam wczoraj na ciśnienie w kranie, a tu się okazało,że dzieciaki przykręciły w zraszaczu pokrętełko i konewką do 24 tej się męczyłam ;:14
Ewa uśmiałam się , polizać monitor :;230
Walczę chemią, staram się pryskać pod wieczór, i jak jest bezwietrznie ; znowu moja lipa będzie ażurowa....
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lawenda, jeszcze chwilkę....
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

włażący jaśminowiec na lawendę
Obrazek

rożyczka
Obrazek

maczek kalifornijski
Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, lawendowy lasek wygląda super... ja mam tylko dwa krzaczki, które przeżyły zimę, ale przykrywają je już częściowo kosówki i nie wiem, czy będą ładnie kwitnąć... a przesadzać mi się już ich nie chce ;)
czeresienkę chciałabym mieć, ale nie mam żadnych owocowych drzewek (poza ozdobnymi jabłonkami) w ogrodzie... jakoś nie bardzo widzę na nie miejsce i obawiam się, że owoce zjedzą szpaki, a nie ja...
za mną chodzą latarenki, które kiedyś Dana wkleiła w swoim wątku... ale nie są tanie, więc jeszcze nad nimi myślę...

tu masz kawałek mojego oświetlenia w ogrodzie... nic ciekawego, ale mnie wystarcza:

Obrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu,
własnie zakończyłam pośpieszny spacer po Twoim ogrodzie. Bardzo mi się podobają aranżacje kamienia i bukszpanowych obwódek. A przede wszystkim ta różnorodność roślin, barw i kształtów ;:224 Tarasik z drewna także wprowadza klimacik. Będę podglądała realizację Twoich ogrodowych inspiracji :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agu miałam cztery super krzaczory lawendy i dopiero w tym roku podmarzły :( przez co są rzadsze.
Niestety nie wiem jak się zabrać za jaśminowiec, nie chcę mieć olbrzyma, a już mam, ale nie chciałabym też go pokiereszować. Zdusił inne rośliny w tym dwie ketmie , których prawie nie widać....
Mam też trzech łasuchów, co lubią podjadać z krzaczków, nijak się to ma do ozdobnego ogrodu, ale cóż poszłam na ustępstwa...
Nie widziałam latarenek Dany, ale te nie były najdroższe 19zł.
Wydawało mi się, że miałaś halogeny, takie pół-leżące?
Jeśli nie to coś musiałam pokręcić :oops:
Olu witam Cię w swoim ogrodzie i oczywiście zapraszam częściej :wit
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia u mnie przed blokiem co 6 lat robili generalny porzadek ze wszystkimi krzakami, pod oknami akurat mialam jasminowiec. Byl juz taki wielki i go tak drastycznie przycieli o polowe - przycinali w taka ala piramidke, nie pierniczac sie nozycami spalinowymi. Na nastepny rok jeszcze cos tam bylo widac ze ciety ale po dwoch latach kompletnie nic, no tyle ze byl nizszy i wezszy.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja wycinam tylko te młode długie pędy, ale po sezonie muszę się zdobyć na coś więcej, żal mi rabatki....
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mój nabyty wczesną wiosną clematis
Obrazek

Obrazek

Wiciokrzew
Obrazek

rozchodnik?
Obrazek

tojeść
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kasiu, jeśli mogę pomóc to jaśminowce najlepiej podcinać po kwitnieniu, wycinając najstarsze gałęzie nad ziemią. Jaśminowce kwitną najlepiej na jednorocznych pędach, więc jeśli zostawiasz te najstarsze, wtedy one się rozrastają w górę i na boki, wypuszczając pędy, które będą kwitnąć na następny rok. Jeśli masz już dośc dużego jaśminowca, to niestety przycinając go, bardzo go teraz ogołocisz, ale do jesieni powinien wypuścić na tyle nowych pędów, ze w przyszłym roku będzie ładnie kwitł. Żeby nie robił się efekt ogołoconej rośliny, najlepiej wycinać najstarsze pędy co 3 lata tuż przy ziemi, a te pędy króre kwitły podcinać do połowy po kwitnieniu. :)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa, po sezonie miałam zamiar go przyciąć, zawsze boję się radykalnego cięcia, żeby łysych placków nie było.
Mam wrażenie, że u mnie więcej kwiatów jest na starych gałązkach, ale generalnie kwitnie od czubka do samej prawie ziemi, co widać na fotce poniżej.
Jak przyjdzie ten czas , to się odezwę po szczegóły :) Dzięki wielkie.

Obrazek

Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

Pięknie kwitnie, ale jak się przyglądniesz, to zobaczysz, że te kwiatuszki nad ziemią też wyrastają z gałązek niezdrewniałych. Ja w tym roku wycięłam moją szaleńczo kwitnącą forsycję. Niestety nie robiłam tego od kilku lat i poszła w górę. Teraz po cięciu wygląda okropnie, ale nie chcę mieć krzaczora na 5 metrów, więc musze teraz patrzeć na to co zostało i czekać na nowe przyrosty :)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Kasiu! Piekny ogród, miło się spacerowało ...
Chciałam zapytać, co to za odmiana bodziszka, tak pięknie kwitnącego niebiesko-fioletowego?
Pozdrawiam serdecznie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”