Ogród Soczewki cz2
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki cz2
Monia jak już pisałam to prawdopodobnie jest Mallard bo mam jeszcze Summer Wine i nie mogę ich odróżnić . Na jesieni robiłam przeróbki rabatowe i oczywiście zapomniałam w których miejscach rosną. Obydwa są naprawdę różowe, czego nie mogę powiedzieć o Pink Damask i Double Passion. Na opakowaniu miały jasno-różowy kolor w rzeczywistości są pomarańczowo morelowe.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli ze mnie gapa
Jakoś nie pamiętam go. A przecież tak lubię nutkaje.
Właśnie zakupiłam kolejnego

-
- 1000p
Jeszcze bez kamyków rok 2009 Drugie zdjęcie wiosna 2010

Lato 2010 - niesamowita zmiana i Lato 2011

2010 i rok później.

Ogród przed domem
Tak było wiosną 2010 jeszcze przed przesadzeniem RH i teraz po posadzeniu thuj i zamontowaniu lampek

Lato 2010 - niesamowita zmiana i Lato 2011

2010 i rok później.

Ogród przed domem
Tak było wiosną 2010 jeszcze przed przesadzeniem RH i teraz po posadzeniu thuj i zamontowaniu lampek

Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Nowa rabata z uratowanymi RH 2010 i 2011

I pomysł na poszerzenie kolejnej rabaty
Tak było 2010

I jeszcze pierwsze prace w tym samym roku ( bo nie wytrzymałabym do wiosny
)

Wiosna 2011 i pierwsze nasadzenia jeszcze w trawie. Później ciężka praca przy karczowaniu i już przyjemniejsza sadzenie nowych roślin

Dziś to na tyle

I pomysł na poszerzenie kolejnej rabaty
Tak było 2010

I jeszcze pierwsze prace w tym samym roku ( bo nie wytrzymałabym do wiosny

Wiosna 2011 i pierwsze nasadzenia jeszcze w trawie. Później ciężka praca przy karczowaniu i już przyjemniejsza sadzenie nowych roślin

Dziś to na tyle
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Wniosek jest taki, że za rzadko mnie odwiedzaszMargo2 pisze:Czyli ze mnie gapa![]()

Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Igor a ty myślisz, że ja to co ciągle robię. Do szału doprowadzam swojego męża ciągłym przesadzaniem. Niestety nie posiadam jeszcze umiejętności bezbłędnego nasadzania i coś mi się wydaje, że w życiu się nie nauczę.Igor944 pisze:Moniko ślicznie klarował się twój ogród
U mnie w rok też wielka zmiana była
Bardzo podobają mi się te kamyczki u ciebie
Ja bym nie mógł mieć takiego akcentu dekoracyjnego bo bez sadzenia i ciąglebo przesadzania by się nie obyło
A kamyki to nie kora![]()
Ale jak już się wszystko posadzi to takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione
Muszę Ci przyznać rację, strasznie męczące jest dosadzanie roślin w kamykach, ale to rozwiązanie wydawało nam się najbardziej odpowiednie. Nie dałabym rady na tak dużej powierzchni dosypywać kory. Czynnik finansowy, a po drugie u nas strasznie wieje i ciągle musiałabym po okresie jesienno -zimowym wybierać korę z trawy.
Pozdrawiam Monika
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ładne zmiany
Zdecydowanie lepiej jest teraz
A miejsca w ogrodzie jeszcze masz spoooro

A miejsca w ogrodzie jeszcze masz spoooro

-
- 1000p
Moniko mi też się wydaje, że jest coraz lepiej, ale przecież o to chodzi by ciągle ulepszać. Miejsca jest jeszcze sporo i już mam w planach następne rabaty do powiększenia. Przyzwolenie od męża jest więc trzeba to wykorzystać, ale to dopiero w następnym roku. Postanowiłam,że najpierw dokończę to co zaczęłam. Dziś się zmobilizowałam i zaczęłam wysypywać rabaty kamykami, część już zrobiłam, ale został jeszcze spory kawałek. Niestety pojawił się problem i już wiem, że zabraknie mi kamyków, których nigdzie teraz nie można dostać, ponieważ wszyscy są skupieni na budowie dróg i autostrad więc nikt się detalistami nie przejmuje i kamień jest niedostępny.
Podczas przeglądania moich liliowców nagle mnie oświeciło,że na wiosnę kupowałam dwie nowe odmiany, które teraz zakwitły w całkiem innych kolorach i jak na złość mam już takie. Nienawidzę takich pomyłek. Oliwy do ognia dolała jeszcze cytrynowa lilia której również nie zamawiałam. Miały być tylko białe i różowe a tu nagle na rabacie mam wśród różowych barw cytrynówkę.
Patrzeć na to nie mogę. Trochę się w kurzyłam.

I białe piękności

Podczas przeglądania moich liliowców nagle mnie oświeciło,że na wiosnę kupowałam dwie nowe odmiany, które teraz zakwitły w całkiem innych kolorach i jak na złość mam już takie. Nienawidzę takich pomyłek. Oliwy do ognia dolała jeszcze cytrynowa lilia której również nie zamawiałam. Miały być tylko białe i różowe a tu nagle na rabacie mam wśród różowych barw cytrynówkę.
Patrzeć na to nie mogę. Trochę się w kurzyłam.

I białe piękności

Pozdrawiam Monika
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monisiu.Zamawiałaś Dimensian -3 szt ,to ta bardzo ciemna
Guarnen - 2 szt biała
Hacienda - 2 szt biała
Casablanka - 2 szt biała
i Miss Lucy - 3 szt różowa dubeltowa /nowość/.
Zobacz teraz ile jakich masz szt. A ta żółta to wygląda na Big Brather ja powinnam mieć dwie.Zobaczymy jak wszystkie zakwitną.Jak mam dwie to pomyłka przy wysyłce.Jak mam białą posadzoną razem z żółtą w jednym wiaderku to ja mogłam się pomylić.U mnie też zakwitła i jest piękna przy limonkowej hortensji.
Guarnen - 2 szt biała
Hacienda - 2 szt biała
Casablanka - 2 szt biała
i Miss Lucy - 3 szt różowa dubeltowa /nowość/.
Zobacz teraz ile jakich masz szt. A ta żółta to wygląda na Big Brather ja powinnam mieć dwie.Zobaczymy jak wszystkie zakwitną.Jak mam dwie to pomyłka przy wysyłce.Jak mam białą posadzoną razem z żółtą w jednym wiaderku to ja mogłam się pomylić.U mnie też zakwitła i jest piękna przy limonkowej hortensji.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Masz zdecydowana rację. Tylko, że ja u Ciebie byłam już 2 razy, a Ty u mnie raz.Soczewka pisze:Wniosek jest taki, że za rzadko mnie odwiedzaszMargo2 pisze:Czyli ze mnie gapa![]()
Jak będę miała urlop to może sie do Ciebie wybiorę. A raczej na pewno we wrześniu.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Moniu, unikasz żółtego koloru w ogrodzie? Jeśłi nie, to możesz zrobić jedną żółtą rabatę i tam przesadź lilię. Co nie zmienia faktu, że pomyłki wkurzają 

-
- 1000p
Alu problem jest taki, że ja nie wiem gdzie które sadziłam. Odbywała się to trochę na wariata bo z lekkim opóźnieniem i nawet sobie nie zapisałam jakie odmiany mam. Więc dziękuję za podpowiedź z nazwami. Drugi problem jest taki,że zaraz po posadzeniu wkradł mi się tam kret i mój mąż urządzał na niego przez cały tydzień polowanie. Możesz sobie tylko wyobrazić jak to wszystko wyglądało. Kilka lilii uległo zniszczeniu więc raczej się nie doliczę. Ja także kupowałam lilie na rynku więc może te są pomylone. Te które mi zamawiałaś były ładnie po pakowane i podpisane. Dimensian mam na pewno bo już kwitło i ilość się zgadza. Sądzę,że te od Ciebie są ok. Pomylone są te z rynku.
-- 17 lip 2011, o 10:46 --
Wydaje mi się do do mnie jest bliżej niż do Ciebie
Tak na poważnie to przemyślę sprawę i napiszę na PW
-- 17 lip 2011, o 10:46 --
O rany jaka ty pamiętliwa jesteśMargo2 pisze:Masz zdecydowana rację. Tylko, że ja u Ciebie byłam już 2 razy, a Ty u mnie raz.Soczewka pisze:Wniosek jest taki, że za rzadko mnie odwiedzaszMargo2 pisze:Czyli ze mnie gapa![]()
Jak będę miała urlop to może sie do Ciebie wybiorę. A raczej na pewno we wrześniu.

Tak na poważnie to przemyślę sprawę i napiszę na PW
Pozdrawiam Monika
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj zakwitła druga żółta ,czyli jest u mnie wszystko w porządku.Jak na razie u mnie odmiany się zgadzają ale jeszcze kilka nie zakwitło.Dzisiaj rozwija kwiaty WHITE WALHALLA 3 szt.Monisiu a MISS LUCY zakwitła
bo nie pokazywałaś.Jak zakwitną i wstawisz zdjęcia to może porównam z katalogiem i pomogę Ci przy identyfikacji.
Monika -Wertigo ma rację możesz żółte posadzić przy czarnym bzie EVA ,podobało Ci się takie zestawienie u mnie.

Monika -Wertigo ma rację możesz żółte posadzić przy czarnym bzie EVA ,podobało Ci się takie zestawienie u mnie.
-
- 1000p
Taką rabatę już mam rosną tam biało-żółte kwiatki ale zrobiło mi się już tam ciasno. Będę ją poszerzała, ale tej cytrynowej lilii tam nie widzę. W całym ogrodzie to ja mam sporo żółtych kwiatów ale akurat na tej rabacie mi nie psują.vertigo pisze:Moniu, unikasz żółtego koloru w ogrodzie? Jeśłi nie, to możesz zrobić jedną żółtą rabatę i tam przesadź lilię. Co nie zmienia faktu, że pomyłki wkurzają
Alu mi się wiele rzeczy podoba u kogoś ale nie zawsze chcę mieć je u siebie. Lubię żółty ale ciepły kolor taki jak mają liliowce które dostałam od ciebie, a ta cytryna w ogóle mi nie podchodzi, więc jeśli Ci się podoba i chciałabyś je to chętnie wydam.
Miss Lucy dopiero rozkwita jutro powinna otworzyć się cała
Pozdrawiam Monika