Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Monia jak już pisałam to prawdopodobnie jest Mallard bo mam jeszcze Summer Wine i nie mogę ich odróżnić . Na jesieni robiłam przeróbki rabatowe i oczywiście zapomniałam w których miejscach rosną. Obydwa są naprawdę różowe, czego nie mogę powiedzieć o Pink Damask i Double Passion. Na opakowaniu miały jasno-różowy kolor w rzeczywistości są pomarańczowo morelowe.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli ze mnie gapa :D
Jakoś nie pamiętam go. A przecież tak lubię nutkaje.
Właśnie zakupiłam kolejnego :)
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Jeszcze bez kamyków rok 2009 Drugie zdjęcie wiosna 2010
ObrazekObrazek
Lato 2010 - niesamowita zmiana i Lato 2011
ObrazekObrazek
2010 i rok później.
Obrazek Obrazek

Ogród przed domem
Tak było wiosną 2010 jeszcze przed przesadzeniem RH i teraz po posadzeniu thuj i zamontowaniu lampek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Nowa rabata z uratowanymi RH 2010 i 2011

Obrazek Obrazek

I pomysł na poszerzenie kolejnej rabaty
Tak było 2010
ObrazekObrazek
I jeszcze pierwsze prace w tym samym roku ( bo nie wytrzymałabym do wiosny :;230 )
ObrazekObrazek

Wiosna 2011 i pierwsze nasadzenia jeszcze w trawie. Później ciężka praca przy karczowaniu i już przyjemniejsza sadzenie nowych roślin

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziś to na tyle
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Margo2 pisze:Czyli ze mnie gapa :D
Wniosek jest taki, że za rzadko mnie odwiedzasz :D
Pozdrawiam Monika
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Igor944 pisze:Moniko ślicznie klarował się twój ogród
U mnie w rok też wielka zmiana była
Bardzo podobają mi się te kamyczki u ciebie
Ja bym nie mógł mieć takiego akcentu dekoracyjnego bo bez sadzenia i ciąglebo przesadzania by się nie obyło
A kamyki to nie kora :roll:
Ale jak już się wszystko posadzi to takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione :tan
Igor a ty myślisz, że ja to co ciągle robię. Do szału doprowadzam swojego męża ciągłym przesadzaniem. Niestety nie posiadam jeszcze umiejętności bezbłędnego nasadzania i coś mi się wydaje, że w życiu się nie nauczę.
Muszę Ci przyznać rację, strasznie męczące jest dosadzanie roślin w kamykach, ale to rozwiązanie wydawało nam się najbardziej odpowiednie. Nie dałabym rady na tak dużej powierzchni dosypywać kory. Czynnik finansowy, a po drugie u nas strasznie wieje i ciągle musiałabym po okresie jesienno -zimowym wybierać korę z trawy.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ładne zmiany :D Zdecydowanie lepiej jest teraz :uszy
A miejsca w ogrodzie jeszcze masz spoooro :;230
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moniko mi też się wydaje, że jest coraz lepiej, ale przecież o to chodzi by ciągle ulepszać. Miejsca jest jeszcze sporo i już mam w planach następne rabaty do powiększenia. Przyzwolenie od męża jest więc trzeba to wykorzystać, ale to dopiero w następnym roku. Postanowiłam,że najpierw dokończę to co zaczęłam. Dziś się zmobilizowałam i zaczęłam wysypywać rabaty kamykami, część już zrobiłam, ale został jeszcze spory kawałek. Niestety pojawił się problem i już wiem, że zabraknie mi kamyków, których nigdzie teraz nie można dostać, ponieważ wszyscy są skupieni na budowie dróg i autostrad więc nikt się detalistami nie przejmuje i kamień jest niedostępny.
Podczas przeglądania moich liliowców nagle mnie oświeciło,że na wiosnę kupowałam dwie nowe odmiany, które teraz zakwitły w całkiem innych kolorach i jak na złość mam już takie. Nienawidzę takich pomyłek. Oliwy do ognia dolała jeszcze cytrynowa lilia której również nie zamawiałam. Miały być tylko białe i różowe a tu nagle na rabacie mam wśród różowych barw cytrynówkę.
Patrzeć na to nie mogę. Trochę się w kurzyłam.
Obrazek Obrazek

I białe piękności

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu.Zamawiałaś Dimensian -3 szt ,to ta bardzo ciemna
Guarnen - 2 szt biała
Hacienda - 2 szt biała
Casablanka - 2 szt biała
i Miss Lucy - 3 szt różowa dubeltowa /nowość/.

Zobacz teraz ile jakich masz szt. A ta żółta to wygląda na Big Brather ja powinnam mieć dwie.Zobaczymy jak wszystkie zakwitną.Jak mam dwie to pomyłka przy wysyłce.Jak mam białą posadzoną razem z żółtą w jednym wiaderku to ja mogłam się pomylić.U mnie też zakwitła i jest piękna przy limonkowej hortensji. :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Soczewka pisze:
Masz zdecydowana rację. Tylko, że ja u Ciebie byłam już 2 razy, a Ty u mnie raz.
Jak będę miała urlop to może sie do Ciebie wybiorę. A raczej na pewno we wrześniu.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Moniu, unikasz żółtego koloru w ogrodzie? Jeśłi nie, to możesz zrobić jedną żółtą rabatę i tam przesadź lilię. Co nie zmienia faktu, że pomyłki wkurzają :evil:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Alu problem jest taki, że ja nie wiem gdzie które sadziłam. Odbywała się to trochę na wariata bo z lekkim opóźnieniem i nawet sobie nie zapisałam jakie odmiany mam. Więc dziękuję za podpowiedź z nazwami. Drugi problem jest taki,że zaraz po posadzeniu wkradł mi się tam kret i mój mąż urządzał na niego przez cały tydzień polowanie. Możesz sobie tylko wyobrazić jak to wszystko wyglądało. Kilka lilii uległo zniszczeniu więc raczej się nie doliczę. Ja także kupowałam lilie na rynku więc może te są pomylone. Te które mi zamawiałaś były ładnie po pakowane i podpisane. Dimensian mam na pewno bo już kwitło i ilość się zgadza. Sądzę,że te od Ciebie są ok. Pomylone są te z rynku.

-- 17 lip 2011, o 10:46 --
Margo2 pisze:
Soczewka pisze:
Masz zdecydowana rację. Tylko, że ja u Ciebie byłam już 2 razy, a Ty u mnie raz.
Jak będę miała urlop to może sie do Ciebie wybiorę. A raczej na pewno we wrześniu.
O rany jaka ty pamiętliwa jesteś :;230 Wydaje mi się do do mnie jest bliżej niż do Ciebie :;230
Tak na poważnie to przemyślę sprawę i napiszę na PW
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj zakwitła druga żółta ,czyli jest u mnie wszystko w porządku.Jak na razie u mnie odmiany się zgadzają ale jeszcze kilka nie zakwitło.Dzisiaj rozwija kwiaty WHITE WALHALLA 3 szt.Monisiu a MISS LUCY zakwitła :?: bo nie pokazywałaś.Jak zakwitną i wstawisz zdjęcia to może porównam z katalogiem i pomogę Ci przy identyfikacji.
Monika -Wertigo ma rację możesz żółte posadzić przy czarnym bzie EVA ,podobało Ci się takie zestawienie u mnie.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

vertigo pisze:Moniu, unikasz żółtego koloru w ogrodzie? Jeśłi nie, to możesz zrobić jedną żółtą rabatę i tam przesadź lilię. Co nie zmienia faktu, że pomyłki wkurzają :evil:
Taką rabatę już mam rosną tam biało-żółte kwiatki ale zrobiło mi się już tam ciasno. Będę ją poszerzała, ale tej cytrynowej lilii tam nie widzę. W całym ogrodzie to ja mam sporo żółtych kwiatów ale akurat na tej rabacie mi nie psują.

Alu mi się wiele rzeczy podoba u kogoś ale nie zawsze chcę mieć je u siebie. Lubię żółty ale ciepły kolor taki jak mają liliowce które dostałam od ciebie, a ta cytryna w ogóle mi nie podchodzi, więc jeśli Ci się podoba i chciałabyś je to chętnie wydam.
Miss Lucy dopiero rozkwita jutro powinna otworzyć się cała
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika