Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Aniu u mnie ciemierniki kiepsko wyglądają - liście czarne, ale czekam, może kwiaty ocalały :roll:
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania śliczny Helleborus thibetanus. :shock:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry ;:3
Oglądam :shock: Podziwiam :roll: Zazdroszczę :oops:
I tak jest od 2ch lat,bo znajoma powiedziała mi o ogrodzie przy Piaskowej :!:
Póżniej odkryłem FORUM,a od niedawna sam jestem jego uczestnikiem.
Serdecznie Cię pozdrawiam i pozostaję z rozdziawioną gębą,
Sławek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeszcze bardziej się cieszę, że w końcu zamówiłam miłka :D Niech nawet w tym roku nie kwitnie, ale liście na pewno pokaże.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

:wit takiego miłka zobaczyć teraz w ogrodzie.... to niczym cud :wink: przepiękny :D
Zapraszam
Ogród Marty_S
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Ingrid - zazdroszczę Ci, że będziesz miała kwitnące ciemierniki.
Beatko :wit
Izo - bardzo się cieszę tym cieniernikiem.
Sławku - witam w moim wątku i dziękuję za bardzo miłe słowa. Byłam w Twoim ogrodzie i mogę powiedzieć, że kolekcję roślin masz imponującą.
ewomaj66, Marto - witajcie ;:31

Trochę mnie nie było na forum ale to dlatego, że starałam się maksymalnie wykorzystać ciepłe dni do pracy w ogrodzie. Niestety, nie zdołałam jeszcze usunąć wszystkich pozimowych "suchości". Zbyt wysoka temperatura i wysuszające wiatry zahamowały wegetację ale co-nieco zaczęło wykwitać. Wczesne miłki amurskie już prawie przekwitają a na odmiany pełnokwiatowe jeszcze czekam. Pokręciło się trochę owadów ale nie liczę na nasiona bo w czasie kwitnienia były nocne przymrozki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitną już krokusy i najwcześniejsza z cebulic. Wiele stanowisk botanicznych krokusów zniszczył mi jesienią bardzo aktywny kret ;:110 Na szczęście udało mi się pozbyć tego pracowitego ale nieproszonego gościa.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Miło Aniu ,że wraz z nadejściem wiosny ożył również u Ciebie ogród, zaglądam często , mało kiedy zostawiając ślad, ale się cieszę oglądając znów piękne okazy roślin :lol:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Witaj Aniu ;:196
Mam nadzieję, że Twój nieproszony gość nie poczynił większych szkód, bo wiem, jakie kolekcjonerskie rośliny rosną u Ciebie.
Zresztą będę śledzić twój niesamowity ogród w obecnym sezonie, więc wkrótce przekonamy się.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Miłki są jednak rewelacyjne, szkoda że krótko kwitną. Mój w dodatku oberwał i tylko jeden pąk mu nie zmarzł, ale zawsze lepsze to niż nic - czyli to, co było w zeszłym roku :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie Pickwick należy do grupy późnych krokusów, dopiero widać pąki. Czekam także na cebulicę Tubergena, jeszcze się nie rozwinęła.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

Aniu bardzo interesuje mnie , jak pozbyłaś się tego niechcianego gościa, zdrać tajemnicę :D
bo jak mnie zaczynają odwiedzać nieproszeni goście, to mam ochotę podłożyć jakiś ładunek wybuchowy pod ogród, żeby się ich pozbyć, tak mi dewastują ogród ;:223
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereso - bardzo mi miło Cię widzieć w moim wątku ;:108 Zaglądaj jak najczęściej, serdecznie zapraszam.

Iwonko - kret był tak bardzo aktywny, że miałam wrażenie, że to nie jeden ale co najmniej dwa buszują w moim ogrodzie. Bardzo zniszczył trawnik, wszedł w rabatę skalną zakopując dwa pierwiosnki i zajrzał do starego paprociowiska, gdzie miałam rozrośnięte grupy krokusów botanicznych. Byłam przerażona i rozpaczałam strasznie zanim udało mi się go złowić .Dość rzadkie pierwiosnki udało sie odkopać ale z kęp botanicznych krokusów zostały tylko pojedyncze okazy.
heliofitka pisze:
Zresztą będę śledzić twój niesamowity ogród w obecnym sezonie, więc wkrótce przekonamy się.
Mam nadzieję, że aura dopisze i będę miała co pokazać :D :D :D

Piotrze- gdy się dobierze odpowiednie odmiany, to kwitnienie miłków trwa dość długo. Moje cztery pełne jeszcze w pąkach a zwykłe już przecież kwitną dość długo. Jeśli jest rozrośnieta kępa, to kwiaty w niej rozwijają się stopniowo wydłużając czas kwitnienia.
Martwię się prognozą sobotnio - niedzielną bo kwiaty miłków, jak wyczytałam w encyklopedii bylin, nie boją się przymrozków ale śnieg bardzo je niszczy. A ja chciałabym cieszyć się kwiatami odmian pełnych również w tym roku.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - to chyba ze względu na miejsce, gdzie mieszkasz, wegetacja rozpoczyna się później niż na Mazowszu ;:108

Kropko - złowiłam krecika w duży słój wkopany głęboko na drodze kreciego korytarza tak, aby krawędź słoja była równo z "podłogą" traktu. To jest mój stary sposób tylko trzeba się trochę napracować by inteligentne zwierzątko nie wyczuło podstępu. I trzeba zaglądać do pułapki żeby krecik nie umarł .
Nie warto wyrzucać pieniędzy na różnego rodzaju rurki ekologiczne sprzedawane w sklepach - nie działają. Mój krecik wchodził do nich i wychodził bez kłopotu cofając się bo klapka tylna po wejściu zwierzątka nie opadała z powodu zanieczyszczenia mokrą glebą jej zawiasków ;:224
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli chodzi o nieproszonych gości w ogrodzie, to kilka dni temu z przerażeniem zauważyłam kilka dziur na rabacie, gdzie mam trójlisty, glaucidia i jeszcze trochę botanicznych skarbów ;:oj Zaraz pomyślałam o nornicach i zjedzonych cebulkach ale po próbie wysądowania otworów okazało się, że trafiłam na zimowe siedzisko żab. Dzisiaj już odprawiają zaloty w oczku wodnym ale , gdy je odkryłam, wyglądały tak:

Obrazek

Cieszę się nimi bardzo ;:87 bo od czasu, gdy wszystkie żaby w moim ogrodzie wyłapał zaskroniec ( potem, niestety sam padł ofiarą albo kotów albo ptaka drapieżnego), przez kilka lat nie miałam tych stworzeń. Zawsze, kiedy był okres ich wędrówek, panowała susza i długo nie mogły przywędrować nowe okazy. Dziwnie się odzywają w tej wodzie - ni to bulgoczą, ni szczekają. Muszę poszukać wiadomości na ten temat.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”