Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Post »

Justynko ;:196 , toż to miodzik na ;:167
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale piękne będzie to Cymbidium. ;:224
No a katlejce wlej coś na przyspieszenie. :;230 :;230
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko zazdroszczę Ci działki fajne miejsce do czytanie książek w lesie pięknych kwitnących storczyków ;:91
;:138 ;:138 dla pędu cymbidium i cattley ale będzie kwieciście ;:224 ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Cudne cymbidium ;:180
EJ, Ktoś usunął mojego posta !!!!!!! :evil: :evil: Napisałam go tu, z takim samym postanowienie chwalenia cymbidium !!! :evil:
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mala_Mi- Masz rację...katlejka ćwiczy naszą cierpliwość. Pochewka jest od września ( już kupiona z nią była) i co? Nadal każe czekać na kwiatki :;230

Dziś byłam na działce i cymbidium szaleje, kolejny pączek widać jak wychodzi z pędzika...

Lucynkof- polecam cymbidiia...pod warunkiem, że Masz balkon albo ogród. Bo, pędzik rośnie tylko w temperturze około +16 stopni. U mnie w pokoju (zimą), gdy były dwa pędziki było +25stopni i oba pędziki - zasuszone :/

Joane- jeśli Ci się spodobają kwiatuszki cymbidium...to na jesień kawałeczek Możesz dostać ;:224 W zamian za Twoje - żółte :D
A co Polecasz na przyspieszenie? Może Znasz jakąś sekretną "miksturę", byle nie "śmierdzącą" ;:224

Venus- Wiesz, ja nie wiem, jak to jest nie mieć działki. Więc nie wiem, czego Zazdrościsz. Przez całe życie mieliśmy działkę ( zaczęło się od działek ogrodowych "wspólnych). Wreszcie mamy własną :D
A kwieciście będzie, jeśli jedno z nich zechce wreszcie zakwitnąć.

Anno- pędzik na cymbidium pięknie rośnie. Po jednym dniu, niewidzenia go prawie go nie poznałam, tak przyrósł szybciutko ;)

Dziś okryłam kolejne, dwie pochewki na katlejkach, na razie się nie przyznam na jakich, bo nie chcę zapeszać. Zastanawiam się, czy nocne spadki temperatur ( w budynku mam około +15stopni), a w szklarence prawie drugie tyle wyższa temperatura - oczywiście w dzień, nie spowodowały pojawienia się pochewek.

Pedzik na equetrisie ślicznie urósł...ale fotki brak. Może we środę wezmę aparat na działkę. Pokażę Wam moje storczykowe okna. Jeszcze wiele będę zmieniać, wynosić część do ogrodu i na balkon.

A za cztery dni wystawa w Krakowie...oby była pogoda... ;:65
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

O, jedziesz na wystawę?
ciekawe, jakie w tym roku będą cudenka :). Szkoda, że mam tak daleko.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Dusiu jadę do Krakowa. Nie byłam jesienią, to teraz postanowiłam się wybrać.
Może uda mi się spotkać z Arletką i przywieźć moje nowości, które w OG czekają na mnie - już prawie m-c ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja byłam jesienią, było fantastycznie :). Ale teraz w Sosnowcu kupiłam 7 botanicznych Phal. i 1 Vandę, więc na Kraków nie mam co liczyć, ale byłoby super, gdybym mogła pojechać jesienią.
A jakie cudeńka sobie zamówiłaś? W orchidgarden było mnóstwo fajnych storczyków, gdybym mogła, to bym kupiła ze 20 na wystawie, ale mój T. stał obok z coraz smutniejszą miną, gdy ciągle kazałam sobie odkładać jakiegoś storczyka :)).;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

7 botaników i Vanda to goromna ilość storczyków. Cały czas zaglądam do Ciebie i podglądam nowości, które Kupiłaś ;)
Ja w tym roku, żadnych falków (dorosłych) nie kupuję. Nastawiłam się na sabotki, masdevallie, katleje (limit na nie już wyczerpany) i ciekawe botaniki.
Kupiłam dwie roślinki, jak tylko będę je mieć je w domku, porobię fotki i się pochwalę nimi ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też żadnej hybrydy nie kupiłam, no może parę pierwszo- i drugorzędowych, ale teraz zwykłych sklepowych już raczej nie, bo większość kolorów, które spotykam, już mam, a przy braku miejsca muszę kupować tylko to, na czym mi najbardziej zależy, a jeszcze mam kilkadziesiąt wymarzonych.
Ale w tym roku wybór botanicznych był ogromny, bo po raz pierwszy przyjechał do nas na wystawe orchidgarden. Miałam ochotę kupić dużo więcej, bo tak duzo mi się podobało, ale w końcu kupiłam 8, nigdy jeszcze tyle nie kupowałam... Zazwyczaj parę hybrydek i 1 lub 2 Vandy i to wszystko.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Śliczne to Cymbidium ;:138 ;:138 ;:138
Ma przepiękny i niespotykany kolor ;:138
Czekam na zdjęcia parapetów z działeczki :wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem wystwa udana :D Ja...botaniki phalaenopsisów chętnie pooglądam. Może będą kwitnące okazy, mam nadzieję na powąchanie niejednego cuda. Zwłaszcza marzę, żeby kwitnąca bellina była albo Penang Girl czy też Liodoro... ;:224

Nie pamiętam, czy wtedy, kiedy ja byłam na wystawie w Krakowie był OG. Kupiłam Euetrisa albę z OS :)

Dorotko- mnie też urzekło urodą, sama je wybierałam na swoj prezent gwiazdkowy. Na dodatek delikatnie pachniało. Na działce...szyby pasowałoby umyć, żeby fotkami się pochwalić ;:224 :;230 Jeśli nie zdążę, Będziecie mieć "brudne" fotki ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Sosnowcu były Liodoro i Penang girl, belliny chyba też, ale niekwitnące. Kwitnące belliny mieli w Krakowie jesienią, wtedy kupiłam swoją, tą, co teraz mi kwitnie. Teraz w Sosnowcu mieli nawet belliny blue. Chciałam violacea blue, ale nie było, kupiłam więc violacea sumatra, którego nie mialam w planach, ale był taki cuuudny... I mieli też dużo innych bardzo ciekawych odmian, o niektórych nigdy wcześniej nie słyszałam. Na pewno znajdziesz coś fajnego na wystawie. orchidgarden miał dużo róznych botanicznych, nie tylko Phal., ale jakieś Paphiopedila były i inne malenkie storczyki, których nazw nie pamiętam, bo byłam skupiona tylko na Phal, zresztą wystawa była tak ekscytująca, że nie mogłam się na niczym skupić, w końcu to dla mnie najważniejsze wydarzenie w roku, na które bardzo dlugo czekałam i od tygodni odkreślałam dni na kartce.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

za 4 dni wystawa?...ale macie fajnie- aj a będę wzdychać do Waszych nowości!
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko co ja tu widzę.. pochewka za pochewką.. pęd z pędem :D Noo noo noo szaleją Twoje storczyki! Szalejesz i TY! :D Nowości z OG już na dniach będziesz miałąa w łapkach... to dopiero będzie radocha :) No i liczę na obszerny opis wystawy plus załączniki w postaci mnóstwa fotek :D ;:109 ;:113 Dam Ci jedną radę: szalej na wystawie!!! Nie ma co sobie żałować ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”