Magiczny zakątek dwostr cz.2
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2
Danusiu na 30 str wątku ogrodowego cztery ostatnie zdjęcia to African Queen,zerknij w/g mnie nie mam w tej chwili ładniejszej i zapach ma niesamowity,jak najlepsze perfumy.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Jadziu, może jeszcze za mała jest Twoja sadzonka kielisznika? Ale rzeczywiście potrzebuje on trochę wody, tylko bez przesady- ostatnie obfite deszcze mojemu raczej zaszkodziły niż pomogły, tak więc wszystko z umiarem.
Aniu,może Twojemu PPE coś nie pasuje? U mnie rośnie w niezbyt dużym betonowym gazonie przy zachodniej ścianie budynku i chyba mu to wystarcza, bo rzeczywiście rozrósł się przez te dwa lata.
Alu , już wcześniej widziałam u Ciebie te lilie i obstawiałam,że to właśnie AFRICAN QUENN. Podzielam Twoją opinię - to wyjątkowo piękne lilie.U Ciebie to piękno jest bardziej widoczne,bo masz duże ,rozrośnięte rośliny, moje to tegoroczny zakup a nieszczególnie duże cebule mi się trafiły. Muszę poczekać przynajmniej do przyszłego roku,może wtedy pokażą całą swoją krasę? I jeszcze tak przy okazji zapytam ,czy Ty zimujesz je w ogrodzie ,czy w piwnicy?
A to moja bardzo oryginalna marketowa różyczka -na jednym krzaczku różne barwy- w zależności od stopnia rozwinięcia kwiatu.

Pęcherznica DIABOLO "spleciona w drzewko"

I moja nowe trawy: rozplenica GLAUCA...

też rozplenica ,ale nazwy zapomniałam

Aniu,może Twojemu PPE coś nie pasuje? U mnie rośnie w niezbyt dużym betonowym gazonie przy zachodniej ścianie budynku i chyba mu to wystarcza, bo rzeczywiście rozrósł się przez te dwa lata.
Alu , już wcześniej widziałam u Ciebie te lilie i obstawiałam,że to właśnie AFRICAN QUENN. Podzielam Twoją opinię - to wyjątkowo piękne lilie.U Ciebie to piękno jest bardziej widoczne,bo masz duże ,rozrośnięte rośliny, moje to tegoroczny zakup a nieszczególnie duże cebule mi się trafiły. Muszę poczekać przynajmniej do przyszłego roku,może wtedy pokażą całą swoją krasę? I jeszcze tak przy okazji zapytam ,czy Ty zimujesz je w ogrodzie ,czy w piwnicy?
A to moja bardzo oryginalna marketowa różyczka -na jednym krzaczku różne barwy- w zależności od stopnia rozwinięcia kwiatu.

Pęcherznica DIABOLO "spleciona w drzewko"

I moja nowe trawy: rozplenica GLAUCA...

też rozplenica ,ale nazwy zapomniałam

Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Danusiu orientalne zimowałam w piwnicy w wiaderkach.Pozostałe zostawiłam w ogrodzie na zimę.Było trochę z tym kłopotu bo zaczęły wcześnie wypuszczać pędy, chyba w kwietniu.W związku z tym na dzień gdy było ciepło wystawiałam je na zewnątrz na słoneczko a na noc do piwnicy.Potem tylko chowałam w wejściu do piwnicy.Jak zaczęły wypuszczać pędy te z ogrodu to zakopałam je przy nich.Moje wszystkie lilie są posadzone w wiaderkach ,dzięki temu mogę nimi manewrować jak mi się podoba.Przenieść nawet w trakcie wegetacji w inne miejsce.Podobno orientalne też wytrzymują nasze zimy w ogrodzie.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja żadnych lilii nie wykopuję. I jak na rzie nie mam z nimi problemu.
Tylko, że u mnie piaski. I to pomaga zimowaniu. Nie pamietam jak jest u Ciebie gleba.
Tylko, że u mnie piaski. I to pomaga zimowaniu. Nie pamietam jak jest u Ciebie gleba.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Cudnie kwitnie Ci ten powojnik.....moje chyba mnie nie lubią...a sadziłam wg instrukcji ze wszystkimi wygodami 

- dwostr
Alu,dziękuję ,że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami w zimowaniu lilii, teraz będę wiedziała co mnie może czekać zimą i na przedwiośniu.
Gosiu,ja dotychczas też nie zabierałam cebul lilii na zimę do piwnicy, ale miałam takie ,które nie wymagają żadnych zabezpieczeń.Tej wiosny dokupiłam trochę orientalnych,więc pojawiły się obawy co do ich przezimowania w gruncie.
Rzeczywiście podłoże piaszczyste sprzyja liliom, u mnie trochę cięższa ziemia,bardziej gliniasta dlatego boję się,że mogłyby wygnić.Teraz za radą naszej Ali-Georginii lilie mam w wiaderkach ,więc o zimową przeprowadzkę będzie łatwiej.
Grażynko ,nie wiem od czego to zależy ,nieraz dogadzamy,chuchamy,dmuchamy ...a one nic z tych naszych starań sobie nie robią, by po kilku sezonach ni stąd , ni zowąd zaskoczyć nas bujnym wzrostem.Mam nadzieję ,że tak też będzie z moim WYSZYŃSKIM -trzeci sezon u mnie w ogrodzie i jeszcze się z kwitnieniem ociąga...chociaż w stosunku do ubiegłego roku ,jego postępy są zauważalne.

Gosiu,ja dotychczas też nie zabierałam cebul lilii na zimę do piwnicy, ale miałam takie ,które nie wymagają żadnych zabezpieczeń.Tej wiosny dokupiłam trochę orientalnych,więc pojawiły się obawy co do ich przezimowania w gruncie.
Rzeczywiście podłoże piaszczyste sprzyja liliom, u mnie trochę cięższa ziemia,bardziej gliniasta dlatego boję się,że mogłyby wygnić.Teraz za radą naszej Ali-Georginii lilie mam w wiaderkach ,więc o zimową przeprowadzkę będzie łatwiej.
Grażynko ,nie wiem od czego to zależy ,nieraz dogadzamy,chuchamy,dmuchamy ...a one nic z tych naszych starań sobie nie robią, by po kilku sezonach ni stąd , ni zowąd zaskoczyć nas bujnym wzrostem.Mam nadzieję ,że tak też będzie z moim WYSZYŃSKIM -trzeci sezon u mnie w ogrodzie i jeszcze się z kwitnieniem ociąga...chociaż w stosunku do ubiegłego roku ,jego postępy są zauważalne.

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:

Danusiu, gdzie dostałaś takie cudo

- dwostr
Aniu, tę trawę kupiłam w pobliskiej szkółce ,niestety jest jednoroczna ale za to bardzo szybko rośnie.
Jesienią zbiorę nasionka ,jeśli byłabyś chętna to się polecam.
Jesienią zbiorę nasionka ,jeśli byłabyś chętna to się polecam.
- dwostr
Dzisiaj po południu była u nas piękna pogoda więc i pszczółki miały co robić....

Pysznogłówki są nieprzewidywalne... to nie fotomontaż czy jakaś manipulacja- taki dziwoląg u mnie wyrósł
...marketowe -co to może być za odmiana?

A to efekt mojego dzisiejszego wieczornego spaceru ...

Pysznogłówki są nieprzewidywalne... to nie fotomontaż czy jakaś manipulacja- taki dziwoląg u mnie wyrósł

...marketowe -co to może być za odmiana?

A to efekt mojego dzisiejszego wieczornego spaceru ...

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Różyczka piekna Danusiu chociaż marketowa sama bym się nią zainteresowała ,a dziwoląg też fajny masz chociaż urozmaicenie
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
W magicznym ogrodzie rosną magiczne kwiatki i ta pysznoglówka właśnie jest taka magiczna.
Bardzo oryginalny pomysł na pęcherznicę

Bardzo oryginalny pomysł na pęcherznicę

Pozdrawiam Ida
-
- 200p
- Od: 24 sie 2009, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu,śliczne rożyczki,wspaniały pomysl na drzewko pęcherznicy.Też spróbuje tak formować jedną z moich.Czy przygotowywalaś już sadzonki z róż?
Sześciolistna koniczynka - stokrotka6 
Pozdrawiam. Krystyna

Pozdrawiam. Krystyna
- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu witam i ja w Twoim wątku. Z braku czasu na dłuższy spacerek przeglądnęłam tylko kilka ostatnich str. ale zainspirowałaś mnie plecionką z pęcherznicy
Kupiłam już krzaczek podzieliłam sadzonkę na dwie tzn. na krzaczek i pojedynczy pęd, na którym poprowadzę drzewko. Ale lecę... może i u mnie też coś zaplotę...
Pozdrawiam Jola.

Pozdrawiam Jola.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Danusiu
fajna ta pysznogłówka
Też mam tę czerwoną pysznogłówkę i najbardziej je lubię

Też mam tę czerwoną pysznogłówkę i najbardziej je lubię

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Danusia, Twoje marketowe różyczki trzymaja takie kolory, aż do przekwitnięcia? Kupiłam podobną, rozkwita na żólto, póżniej coraz bardziej czerwienieje. Śmieszna, ale ciekawa 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki