Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
namu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrzebuję rady ws fikusa benjamina

Post »

Ja niestety nie bardzo umiem pomóc.. Mogę tylko powiedzieć, że nie należy się poddawać. Walczyłam o swojego fikusika i dzisiaj już się ładnie zazielenia, porasta dużą ilością ślicznych listków :)
Sprawdziłabym stan korzeni i pomyślała czy drzewko nie jest przelane.. ale cóż.. ja zielona jestem, przydałby się ktoś doświadczony..
arutko
50p
50p
Od: 14 paź 2011, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wyczytałam żeby wyczyścić korzenie ,zmienić ziemię, zraszać i tak też wczoraj zrobiłam. Zrobiłam mojemu benjaminkowi porządny prysznic korzeniowy, powiększyłam troszkę dziurki na spodzie doniczki, na dno wsypałam keramzyt, włożyłam mojego biedaczka i podsypywałam go ziemią co jakiś czas stukając doniczką, żeby ziemia dobrze wniknęłam między korzenie.Nie zauważyłam na nim żadnych robali więc może ten drobny zabieg pomoże.Może go przelałam-bo nie żałowałam mu wody i jak gubił coraz więcej liści to ja go bardziej podlewałam.Teraz to już trudni mi sobie przypomnieć ale może wczorajsza kuracja pomoże. Na koniec zrosiłam go troszkę ale nie podlewałam. Poczekam z podlewaniem jakiś czas.
namu dziękuję za słowa wsparcia- jak będą efekty to na pewno je pokażę :)
Pozdrawiam-Ania
Moje skromne parapety
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście!

Post »

Witam

Mam od 9 dni pięknego ponad metrowego benka.Od 3 dni widzę jak liście "wewnętrzne"mu żółkną i odpadają.Pisząć liście "wewnętrze"mam na myśli te,które są w środku kwiata pozwijane tak jakby razem z tym pałąkiem,który trzyma benka.
Tak sobie kombinuję i wyszło mi,że to może dlatego,że te liście są niepuszczone luzem,a właśnie pościskane przez trzymający je pałąk?
Zastanawiam się czy nie uwolnić kwiata od podpórek?

pomóżcie :roll:
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42

Post »

Sprawdź czy nie ma za sucho. Teraz w sezonie grzewczym ziemia szybko przesycha, ja podlewam swojego co 2-3 dni.
Może to być też reakcja na zmianę miejsca. Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym "pałąkiem".
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

Pałąk :D to ta bambusowa pałeczka,która trzyma łodygi kwiata.

On siedzi jeszcze w ziemi z którą go kupiłam,a ziemią tego nazwać nie można,bo to jakiś luzny dziwny torf(pierwszy raz coś takiego widzę)
Za tydzień planuję go przesadzić.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

Mój fikus dalej bez zmian schnie na potęgę, już go przesadziłam i zmieniłam ziemię, korzenie miał zdrowe, robaków brak, ale liście gubi dalej, obecnie przestawiłam go przy samym oknie może jak dostanie więcej promieni słonecznych to coś się zmieni...
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Te z jasnymi liśćmi są bardzo wrażliwe. Przyda się przepuszczalna ziemia, jasne stanowisko, wokół rośliny nawilżacz, kamionki na kaloryferze lub tacka z wodą i keramzytem, a gałązki do połowy można przyciąć, żeby wypuścił nowe liście. Musi odchorować. Ten fikus nie może stać w cieniu, a jeżeli masz klimatyzację w pokoju, to może mu szkodzić za suche powietrze.
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

Myślicie,że można benjamina codziennie zraszać w okresie grzewczym?
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ja zraszam i ma się świetnie :D
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

Ja zraszam co drugi dzień,bo u mnie ciepło jest kiedy zaczyna się okres jesienno-zimowy i tak się zastanawiam czy codziennie go nie psikać :)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właściwie ja uzależniam zraszanie od tego, czy jest w domu ciepło i sucho, czy nie. Nie mam centralnego miejskiego, tylko kocioł węglowy, więc sama sobie decyduję, kiedy chcę zagrzać. Jak nie grzeję to zraszam rzadko. Jak grzeję, zraszam codziennie, oprócz 1-2 dni tuż po podlaniu.
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42

Post »

Jeśli jest ciepło zraszanie nie zaszkodzi nawet codzienne, choć moje benjaminki rosną dobrze i bez tego. Natomiast radzę zwrócić uwagę że pryskanie twardą wodą (z kranu) zostawia brzydkie, trudne do zmycia ślady na liściach i roślinka traci dużo uroku. Dlatego jeśli już to miękką wodą (może przegotowaną?).
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przegotowaną i jeszcze odstaną co najmniej dobę :D
namu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2012, o 18:19

Post »

arutko i jak Twój fikus? Zaczyna coś odżywać? Udało Ci się coś poradzić?

U mnie zazielenił się w ciągu miesiąca. Teraz wygląda jak młodziutka, zdrowa roślinka.
Chociaż jeszcze sporo miejsca na listki zostało...
Fifianek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2012, o 21:22

Fikus benjamina i szkodniki

Post »

Witam wszystkich,
jestem nowa na forum i potrzebuję pomocy w sprawie Benjamina, dziś odkryłam, że moje ukochane drzewko umiera, żerują na nim tarczniki, tego jestem pewna ale i jeszcze coś, co mnie przeraziło, aż mi ciarki po plechach przeszły, jak myślę o tym ... proszę o identyfikację tego paskudztwa, usunęłam 2 sztuki jedno większe, a drugie mniejsze (można obejrzeć na zdjęciu), poza tym cały kwiat miał pod spodem na blaszce liścia blisko ogonka takie watowate kłębuszki. To wszystko dziś usuwałam w miarę możliwości mechanicznie wacikami moczonymi w alkoholu.
http://img834.imageshack.us/img834/8770/benjaminek.jpg

Z góry dziękuję :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”