Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2

Post »

Co one może lepiej im na zimowisku niż w słonecznym inspekcie... :D
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Haha, nie możliwe. Moja Parodia aureispina po tegorocznym obfitym kwitnieniu zawiązała owoce, które dojrzały i mają nasiona! :D Tak sobie usuwałem stare pąki a tu mi się nasionka wysypały :lol: Po ostatnim kwitnieniu również zawiązała owoce także mam kolejne 6 sztuk. Nasionka są wyjątkowo mikroskopijne. P. penicillata miała nieco większe.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Artur89 pisze:Haha, nie możliwe. Moja Parodia aureispina po tegorocznym obfitym kwitnieniu zawiązała owoce, które dojrzały i mają nasiona! :D Tak sobie usuwałem stare pąki a tu mi się nasionka wysypały :lol: Po ostatnim kwitnieniu również zawiązała owoce także mam kolejne 6 sztuk. Nasionka są wyjątkowo mikroskopijne. P. penicillata miała nieco większe.
Nie no, masz fart :D - ja będę próbował otrzymać owoce jeszcze w tym roku z tych rebucji od ciebie ( a zwłaszcza z minusculi ;) ), bo wolę mieć więcej nasion tak na wszelki wypadek :;230.
A co do opuncji - nie mam pojęcia gdzie mi się te wszystkie nasiona zmieszczą :D ( ok 160 sztuk ).
Nie ma to jak żółty chamaecereus - wstawisz jak zakwitnie, no nie?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitł już w tym roku kilka/kilkanaście stron wcześniej jak coś :wink: Nie mniej zdjęcie wstawię, ale nie będzie to nic nowego.

Parodia aureispina seeds/nasiona (1/3 mm średnicy) w zestawieniu z nasionami opuncji i Astro
Obrazek

Astrophytum capricorne x senile + Opuntia ficus indica?
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Wiesz, wydaje mi się, że to jednak nie jest O. ficus indica. Z tego co wiem ona ma jeszcze większe owoce, ale... Przekonamy się jak urosną ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niby podają w internecie, że owoce O. ficus indica są tymi 'owocami kaktusów' oferowanymi przez hipermarkety. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że nie można bezkrytycznie wierzyć cyber wiedzy :wink:
Dodam jeszcze kilka fotek z zimowiska (od wewnątrz).

Zimowisko 2010/2011
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie co do twojego zimowiska. Czy pomieszczenie w którym się znajduje jest ogrzewane? Bo musiałbym tez coś takiego zrobić i nie wiem czy coś mi to da bo pod każdym z okien jest grzejnik więc od dołu by podgrzewał zimowisko :roll: :roll:
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze:Niby podają w internecie, że owoce O. ficus indica są tymi 'owocami kaktusów' oferowanymi przez hipermarkety. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że nie można bezkrytycznie wierzyć cyber wiedzy :wink:
Ja bym się tak tą czystością gatunkową O.ficus-indica nie przejmował. Nie znane jest jej stanowisko naturalne. Po całym świecie rozprzestrzenione są różne jej formy i hybrydy. Nie jest to roślina stricte kolekcyjna a zwykła uprawowa. To jakby szukać czystej gatumkowo przenicy albo jabłoni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartek, mój pokój jest teoretycznie ogrzewany. Ja zwykle w zimę nie grzeje, chyba, że jest naprawdę zimno na dworze. Zimowisko jest odizolowane od pokoju w, którym panuje temp. ok 20*C a u roślin 10-15.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jak widzę masz sporo tego "dobra".
Przenoszenie na zimowisko jest bardzo kłopotliwe i pracochłonne. Nie możesz zrobić czegoś na stałe?
Ja ponieważ mieszkam w bloku i nie mam innej możliwości oszkliłem połowę balkonu, założyłem tam ogrzewanie i chociaż nie jest to rozwiązanie idealne ale mam z tym spokój. Jakże bym mógł przenieść kilka tysięcy roślinek? Sił mogło by zabraknąć bo lata już nie te... :wink:

A pro po: mając dużą wiedzę o kaktusach i dużo roślin czy jesteś zrzeszony w PTMK? Tam możesz znaleźć pokrewne dusze w temacie kaktusowym. :)

Pozdr.
hen_s
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, jestem zrzeszony we wrocławskim oddziale PTMK :)
Co do zimowiska. Regał jest już na stałe - nie zamierzam go rozbierać. Okrycie folią to raptem godzina roboty. Ułożenie roślin to kolejna godzina - trzeba przemyśleć, która roślina na którą półkę. Np. trichocereusy i inne zimujące w niższych temp. stoją na samym dole gdzie teoretycznie ma być najchłodniej. Ja mam co najwyżej nieco ponad 100 doniczek także jak na razie jest ok - w następnym sezonie muszę pomyśleć o jakiś kuwetach/pojemnikach w, których będą stać doniczki (głównie te najmniejsze, a przy tym bardziej kłopotliwe). Dzięki tenu za jednym zamachem przetransportuje 30 doniczek a nie kilka.

Jestem również na innym forum tyle, że utworzonym przez PTMK :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89
Toś mi brat! :D
W Oddziale Wrocław mam wielu znajomych. DOBRYCH znajomych.

Na wspominanym forum kaktusowym PTMK też jestem. Od dzisiaj... :wink: Widać mam dzień na zapisywanie się. Taki zdarza mi się raz na kilka lat.
Głównym moderatorem jest tam mój przyjaciel który mnie do tego namawiał wielokrotnie i dziś skorzystałem.

Zimowanie to temat trudny.
Ja mam niby swoją szklarenkę już lata ale zeszła zima była tą "stulecia" i straciłem podczas niej kilkadziesiąt największych gymnokalicji. Przemarzły bo stały na najniższej półce. :( :(
Teraz lepiej się postaram, założę do grubej folii bąbelkowej jeszcze styropian na okno od dołu (szyba jest pojedyńcza) to może będzie lepiej.

Jak widzę wyżej masz w swojej kolekcji parodie. To obok gymno i epiphyllum mój ulubiony rodzaj. Dużo ich masz?

Przy tej okazji dołączę jedną swoją fotkę parodii aureispina jeśli mogę. Jeśli nie mogę - napisz mi o tym.

Obrazek

Pozdr.
hen_s
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super. Ja na razie znam tylko kilka osób.
Myślałem, ze już parodia wyszła z obiegu lubianych rodzai :wink: Parodia aureispina to przedstawiciel grupy gatunków z tegoż rodzaju, które moga poszczycić się pięknymi, dużymi kwiatami :) W tym roku zająłem się kaktusami na poważnie i stosunkowo niedawno ukierunkowałem się na konkretne rodzaje. Także jak na razie mam tylko skromne przedstawicielstwo każdego z nich. Z parodii (P. aureispina dorosła i 3 małe, P. penicillata + siewki i to na tyle :wink:). Poza tym marzy mi się P. malayana :roll:
Zdjęcie powyżej jest jak najbardziej mile widziane :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem kiedyś pokazać co wyrosło z zaczątku pąka, który przekształcił się w pęd. Na wiosnę wsadze go do osobnej donicy bo jeśli się nie mylę, mając tyle stożków wzrostu zgęstnieje w niedługim czasie, a przy tym uzyska ciekawy pokrój.

Epiphyllum ackermanii
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy kiedyś rozpoczyna. Najważniejsze, że podchodzisz do tematu poważnie.

Wiesz, dla mnie to jest pasja a nie tyko hobby. Dzięki niej poznałem mnóstwo wspaniałych ludzi i zwiedziłem kawał kraju naszego i ościennych.

Parodii u mnie dużo. Tzn kiedyś było więcej ale wypadły z czasem bo kapryśne bardzo.
Nawet uchodzę w kraju za specjalistę od tego rodzaju bo wraz z największym u nas autorytetem A. Muchą z Gdańska udało mi się popełnić kilka artykułów w naszym PTMK-owskim periodyku "Świat Kaktusów".
Niestety w kolekcjach ich mało, też w katalogach roślin i nasion posucha.
Do tego te mikrospopijne nasiona - masakra! :(
Ale warte są pielęgnacji i zachodu na pewno - mają jedne z najpiękniejszych kwiatów :!:

Tyle na dziś.
Pozdr.
hen_s
PS. A ten pęd ackermanii ładny!
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”