początek mojej wielkiej przygody

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Davussum - początek mojej wielkiej przygody

Post »

any57 pisze: U nas jest taki zwyczaj - kto ma nadmiar roślinek to wystawia je za płot, kto potrzebuje to sobie bierze sadzonki - to co po kilku dniach zostanie (a raczej nie zostaje) wtedy dopiero jest wyrzucane.
Bardzo dobry pomysł ;:215
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Any dziękuje za rewizytę, bardzo podoba mi sie ten wasz pomysł z dzieleniem. Niestety u nas czegoś takiego nie ma.
Ala jak w tym roku nie wymyślę to za rok na pewno :;230 teraz i tak mam duzo roboty na działce więc pewnie i tak nie zdążę obsadzić wszystkich rabat.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

;:7
Wow super lilia!
Ja w tym roku po raz pierwszy posadziłem lilie (10 szt) i wiem że będzie ich więcej, bałem się, że będzie problem ale jak na razie rosną ładnie, zobaczymy czy zakwitną, ale wiem, że jeszcze dosadzę.
Ech wczoraj byłem na działce - 1.5h lałem wodę hihi :;230

miłego dnia ;:3
davussum
500p
500p

Post »

ja właśnie buszuję na allegro w dziale Lilie i Liliowce :tan pa bank coś dziś zamówię ;:215
miałam jechać dziś na działkę ale jak zwykle plany się pokrzyżowały i muszę dziś siedzieć w domu ;:145 coś mi ostatnio nie idzie to planowanie ;:223
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

No kochana jaki fajny tatuaż. Tak patrzę na datę i myślę,że to na cześć urodzin synka . Mam rację ? :D Fajne zdjęcie z małym przy fontannie, szkoda tylko,że nam buziaczka nie pokazał

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
davussum
500p
500p

Post »

;:108 Nad lilią jest imię synka a pod data urodzenia
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

davussum pisze:Chyba mam pomysł na rabatkę tylko nie wiem gdzie ją umieścić :;230 czy na całej długości domku pod ścianą na której puszczę chyba bluszcz czy tylko pod oknem gdzie teraz rosną celozje od babci ;:218
Rabata wygląda tak: Z tyłu lilie, przed nimi cienki i niski a'la płotek z bukszpanu a przed nim może hiacynty i inne małe kwiatuszki
Obrazek

Bardzo lubię lilie i chciałabym mieć ich sporo, na razie nie mam ani jednej (nie licząc tej wytatuowanej na ramieniu :;230 ). Gdyby mogły rosnąć w cieniu to bym nasadziła ich setki :) bo najwięcej miejsca do nasadzeń mam w cieniu :|
Lilie bardzo lubią stanowiska pólcieniste- pośród drzew, ale kilka godzin w ciągu dnia musi docierać do nich światło słoneczne, szczególnie do ich kwiatostanów. W zasadzie to nawet jest wskazane sadzenie pośród nich roślin, które będą osłaniać glebę, tym samym utzymają wilgotność w glebie i przy cebulkach lilii, które właśnie lubią ziemie wilgotną. Bardzo dobrym pomysłem jest posadzenie niskiego bukszpanu przed liliami. Jeśli robić już rabatki liliowe, to ja polecam sadzić rzędy lilii w jednym kolorze. Na przykład z przodu białe azjatki, za liliami azjatyckimi białe lilie orpenpet, z tyłu białe lilie orientalne -casablanki, które kwitną dopiero w sierpniu. W ten sposób można uzyskać rabatę liliową, która będzie cieszyć oko przez 3 miesiące letnie. A tak to można sadzić pól metra białego koloru, pól metra żółtego koloru w ten sam sposób, tylko jest jeden kłopot. Nie zawsze lilie, które kupujemy są faktycznie takie, jak na obrazku ;/
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Hej :wit
Davussum twój brzdąc jest w tym samym wieku co mój Kacperon, z tym ,że mój jest z 26 stycznia 2008 r.
Ta rabata z lilli superaszczo wygląda ;:108
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
davussum
500p
500p

Post »

Niestety nie mam takiego miejsca gdzie jest troche słońca i trochę cienia, jest albo słońce albo całkowity cień. Poczytałam o liliach i właśnie się dowiedziałam żeby przed nimi sadzić coś niskiego a że nie chcę miec za dużo kwiatów to pomyślałam właśnie o bukszpanie. Póżniej poszperałam w necie i znalazłam właśnie takie foto. Jeśli chodzi o sadzenie to mam zamiar zrobić właśnie tak jak mówisz, czyli posadzić jeden kolor (biały) może gdzieniegdzie wcisnę po jednej jakiegoś ciemnego koloru. Tylko nie wiem w którym miejscu umieścić tą rabatę ;:223
gosiakmala a chodzi twój synek do przedszkola? moj się znowu nie dostał ;:145

Poszperałam sobie w wolnej chwili na allegro i zamówiłam dla babci:
- MIECZYK WIELKOKWIATOWY PURPLE FLORA 5 szt
- LILIA AZJATYCKA MENORCA 2szt.
- LILIA AZJATYCKA APELDOORN 2szt.

jutro jak pojadę na działkę porozglądam się i domówię coś dla siebie :tan
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Kontakt:

Post »

Świetny tatuaż ;:138 Rabatka z liliami będzie super! Pojedziesz na działkę to na pewno znajdziesz dla niej miejsce :)
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

Jak Ty się oparłaś żeby sobie nic nie kupić ? :lol: Oj kochana wypadasz z szeregu ;:224

davussum
500p
500p

Post »

Dziś nic sobie nie kupiłam bo nie mogłam się na nic zdecydować. Jutro po drodze na działkę chcę podjechać do ogrodniczego więc tak na ban sie obłowię bo tak na żywo szybciej można się zdecydować :)

Życzę wszystkim jutro dużo ;:3 i lecę dziś wcześniej ;:19 DOBRANOC
davussum
500p
500p

Post »

Witam :wit
Dzis był pracowity dzień na działeczce. Powstały nowe miejsca na rabaty, posadziłam hortensje, wyrwałam kilka ton chwastów, itp., itd.
W drodze na działce zahaczyłam o ogrodniczy i kupiłam sobie: 2 x winobluszcz pięciolistkowy, żurawkę ale nie wiem jaką bo nie była opisana i słonecznika ozdobnego. Oczywiście nie wiem po co mi ten słonecznik ale bardzo mi się spodobał :) Na razie siedzi sobie w doniczce. Jutro fotki bo dziś zapomniałam aparatu.
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

No koniecznie zrób jutro zdjęcia. Słoneczniki ozdobne są super. Gdzieś z pewnością sobie wsadzisz .
Ja dziś też pieliłam, plecy bolą, ale co zrobić, takie życie ogrodnika :wink:

Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Kontakt:

Post »

Hej,

Mój słonecznik ozdobny się niestety nie przyjął i już go nie mam :( A taki był śliczny.
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”