Sinningia speciosa,S.hybrida (potoczna Gloksynia)- uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gloksynia(Sinningia hybryda)

Post »

Marysiu, listki daj do ziemi. W taki sposób skuteczniej dohowasz się swojej gloksynii. Moja ma już pączki kwiatowe :lol:
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie się waham, bo lepiej ukorzenia mi się fiołki jak w wodzie stoją. W ziemi 30% odpada, a szkoda listków.
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

Spróbuj w mokrym perlicie. U mnie skuteczność była 100% jak do tej pory.
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Nie mogę tego perlitu zdobyć, w Leroy M. nie sprzedają, zawsze zamiast niego używałam styropian, ale to zupełnie inna sprawa dodawać go do ziemi dla fiołków, a do ukorzeniania nie nadaje się chyba prawda?
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Perlit prędzej znajdziesz w sklepie ogrodniczym, lub nawet budowlanym. Ja kupuję w dużym sklepie dla rolników ( nawozy, opryski...)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

Sklepy dla rolników powinny go mieć. Ja kupiłem wór chyba ze 100 litrów za jedyne 80zł. W tym roku mam drobny, chyba lepszy dla kwiatów. Z pewnością styropian to co innego, nie nasiąka wodą tak jak perlit.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Hej! ;:7 Widzę że u większości gloksynie szaleją w najlepsze, u mnie też już jedna kawalerska hollywoodzka rozkwita, natomiast te w domu rodzinnym (Hollywood i Kaiser Wilhelm) jeszcze czekają. I od razu nasuwa mi się pewnie pytanie: od czego najbardziej zależy pokrój gloksynii? Bo posadziłem 5 bulw, jedną oddałem babci, natomiast te 2 które trzymałem w kawalerce (w kamienicy, gdzie dość mocno było grzane w okresie luty-marzec) są mocno wyciągnięte, wyglądają jak helikoptery, ale jedna już kwitnie, a druga zaraz będzie. Natomiast te które stały w chłodniejszym domu tworzą zgrabne kapustki, ale mają dopiero małe pączki. Dla porównania jeden "helikopter" przewiozłem do domu na wsi. Dodam, że warunki świetlne miały podobne - w ciepłej kawalerce południowe okno, w domu zachodnie. Jak myślicie, jeśli zapewnię tym wyciągniętym nieco chłodniejsze warunki w przyszłym sezonie, to wytworzą bardziej zwarty pokrój? :roll:
fotka pierwsza - porównanie pokroju roślinek; fotka druga - kwitnący Hollywood pokroju "helikoptera"

Obrazek

Obrazek
Kuba
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Najlepiej ukorzeniały mi się listki w zwykłej ziemi kwiatowej ( może być uniwersalna lub do wysiewów, byle pulchna) w woreczku strunowym. Teraz próbuję w seramisie i woreczku. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Każdy próbuje jak może, żeby efekty były jak najlepsze. :lol:
Tego seramisu też szukałam do ukorzeniania hoi, ale tu jakoś koło mnie nie ma takich sklepów. :(
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit
Moje 3 bulwy: dwie tigriny i jedna biała (jedna wielkości mojej dłoni ;:oj ) kwitną:
Obrazek Obrazek
Mają w tej chwili średnicę ok 40 cm i po trzy "pędy" więc mam nadzieję,że kwitnienie trochę potrwa, szkoda tylko, że cierpią na zachodnim oknie od upałów (nie mam dla nich innego parapetu :( )
Pozdrawiam Beata
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Moje listki Gloksyni ukorzenianie w wodzie dostają korzonków ;:138 i na końcu łodyżki która siedzi w wodzie robi się mała ukorzeniona bulwa, jak mam je długo trzymać w wodzie ?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powinieneś je już sadzić do ziemi. Stary liść uschnie, a z bulwki wyrośnie rozetka liści - nowa roślina. Trzeba ją poić i karmić, aż wyda kwiaty. W Twoim przypadku może to być za rok, chyba, że będziesz miał szczęście (czytaj: szybko rosnącą, silną roślinę) to już na jesieni. Potem bulwę trzeba podsuszyć, a na wiosnę wsadzić do nowej ziemi i zacząć podlewać, aż zakwitnie itd :wit
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Dora1964
500p
500p
Od: 21 sty 2010, o 13:55

Post »

Obrazek

Moja też wreszcie pokazała kwiatuchy :tan
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

uuuu przepiękne macie gloksynie .Szczególnie te kropkowane ;:oj

A oto moja :

Obrazek
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwie pierwsze hodowane z bulw. Ostatnia z listka nastawionego do ukorzenienia ostatniego sierpnia. Zakwitła jako pierwsza,
pozostałe z listków szykują się do kwitnienia.
Więcej fotek w moim wątku. Zapraszam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”