Kolorowy Ogród Geni cz.10
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolorowy Ogród Geni cz.10
Grzesiu na mnie jakoś tak nie działa

Geniu, ja swoje zostawiam w gruncie. Z doświadczenia wiem, że zimują u mnie pod murem. Okryję je nieco gałęziami i tyle. Wiem to stąd, że zawsze jakieś 2-3 cebulki zostawię przez przypadek (mam ich koło 20) i to właśnie te zostawione najlepiej rosną i kwitną. Najwyżej będę płakał nad nimi na wiosnę
Gosiu - miło mi, ale wiesz - każdy może mieć swoje własne doświadczenia i nigdy nie będę twierdził że moje rozwiązania to jedyne słuszne. W Polsce mamy najróżniejsze strefy klimatyczne, rejony gdzie nigdy nie ma srogich mrozów jak i paskudne zastoiska mrozowe - i w dużej mierze traktowanie roślin zależy od tego jak to wszystko wygląda.
Gosiu - miło mi, ale wiesz - każdy może mieć swoje własne doświadczenia i nigdy nie będę twierdził że moje rozwiązania to jedyne słuszne. W Polsce mamy najróżniejsze strefy klimatyczne, rejony gdzie nigdy nie ma srogich mrozów jak i paskudne zastoiska mrozowe - i w dużej mierze traktowanie roślin zależy od tego jak to wszystko wygląda.
Piotrek... masz absolutną rację
i powiem Ci, że ja sama nie zawsze sugeruję się tym, co przeczytam, ale też podglądam, jak to wygląda w okolicznych ogrodach - takich, które w lecie oglądam w pełni rozkwitu... (oczywiście jest jeszcze kwestia gleby itd.
)
Kwestię zabezpieczania na zimę można sobie jednak w ten sposób ułatwić...
Kwestię zabezpieczania na zimę można sobie jednak w ten sposób ułatwić...
- e-genia

Piotr nie bądź taki skromny .Bardzo się cieszę że mogę korzystać z Twojego doświadczenia i z Twojej wiedzy dzięki
.
ja wiem że u mnie jest na pewno zimniej niż u Ciebie i najczęściej jest bardzo mało śniegu lub go wcale nie ma jak w zeszłym roku .
Na przyszły rok zostawię w ziemi i tak nie chcą mi zakwitnąć te z zeszłego roku .
Wszystkie masz te jasne , ja kupiłam 2 cebulki czerwone ale są tez takie .
Genia
ja wiem że u mnie jest na pewno zimniej niż u Ciebie i najczęściej jest bardzo mało śniegu lub go wcale nie ma jak w zeszłym roku .
Na przyszły rok zostawię w ziemi i tak nie chcą mi zakwitnąć te z zeszłego roku .
Wszystkie masz te jasne , ja kupiłam 2 cebulki czerwone ale są tez takie .
Genia
- grzech77
- 200p

- Od: 29 maja 2008, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, tak Geniu jesień to dobra pora na grzebanie w ziemi
Ja dziś miałem plan wykopać i zwieść dalie i kanny... a skończyło się na tym, że jeszcze skopałem nową grządkę i okryłem moje wrażliwe iglaki.... właśnie się zbieram żeby wnieść wszystko do piwnicy... Byłbym zapomniał powiedzieć, że zauroczyłem się w Twoich ogrodowych wspomnieniach... te kwitnące drzewa owocowe.... bajka 
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Moje zacisze.
- e-genia

A takie hortensję miałam 2 lata temu i w zeszłym roku
No właśnie... skoro już jesteśmy przy hortensjach
Jak je zabezpieczasz na zimę, Geniu?
- e-genia

grzech 77 Grzesiu cieszę się że podoba Ci się mój ogród i moje wspomnienia .
Nie za późno zabrałeś się za wykopywanie dalii i kann ja to zrobiłam z 2 tygodnie temu u mnie co dziennie mróz ,dziś chyba cały dzień bo lód był na wodzie jeszcze w południe .
Genia
-- Wt 03 lis 2009 16:59 --
Nie za późno zabrałeś się za wykopywanie dalii i kann ja to zrobiłam z 2 tygodnie temu u mnie co dziennie mróz ,dziś chyba cały dzień bo lód był na wodzie jeszcze w południe .
Genia
-- Wt 03 lis 2009 16:59 --
Gosiu ja swoje hortensje podsypuję torfem i troszkę okrywam marcinkami i gałęziami z iglaków .gorzata76 pisze:No właśnie... skoro już jesteśmy przy hortensjach![]()
- rose_marek
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Geniu, mroźno u Ciebie. Do mnie przymrozek jeszcze nie zawitał.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- e-genia

Witaj Marku właśnie myślałam o Tobie ,że teraz to już całkiem zapomniałeś o moim wątku a tu proszę nie zapomniałeś
.
Marek od kilku dni jest w nocy przymrozek a dziś to chyba też w dzień było poniżej zera .
Ale zdjęcia ciekawe prawka takie w szronie
Marek od kilku dni jest w nocy przymrozek a dziś to chyba też w dzień było poniżej zera .
Ale zdjęcia ciekawe prawka takie w szronie
- grzech77
- 200p

Wiem Geniu, że trochę późnawo... ale wiesz mi bywało i później
w sumie to bardziej martwiłem się tymi kilkoma godzinami jak leżały pod domem. Muszę Ci powiedzieć, że ziemia jest jeszcze bardzo ciepła jak na tę ilość śniegu jaka u mnie była, i to, że od paru dni (tak jak i u Ciebie) jest przymrozek a dziś faktycznie deszczówka w beczce nie rozmarzła w ogóle. Ale chyba zimy prędko nie będzie, bo krety i dżdżownice wciąż ryją 
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Moje zacisze.
- e-genia

Grzesiu ja jednego razu tak późno wykopałam kanny to mi zgniły w piwnicy ,teraz już wolę szybciej .
U mnie rano ziemia była też lekko zmrożona .
Genia
U mnie rano ziemia była też lekko zmrożona .
Genia
- grzech77
- 200p

Oj, to trochę mnie nastraszyłaś... Ale póki co już są w piwnicy, teraz na polu to dopiero mrozi.... nie wiem co będzie na rano.
Moje zacisze.
Moje zacisze.
- e-genia

Grzesiu nie miałam takiego zamiaru .
- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49