Mój ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród....

Post »

Alinko
Obfotografowałem je w naturze :roll: choć u mnie rabaty niewiele odstają pod względem np zatrawienia 8-) to dopiero był widok, gdzie całe hale porośnięte mnóstwem goryczek. Niestety był to koniec września i wiele roślin kończyło kwitnienie.
Alinko dla ciebie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
adamian
500p
500p

Post »

Geniu
U mnie będzie podobnie, po alpejsku, prawie... jak piwo bezalkoholowe :heja
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adamie!

Tej pierwszej goryczki nie mam i nie mogę rozpoznać.
Druga goryczka orzęsiona /gentiana ciliata/ też nie mam.
Trzecia wygląda na zbliżenie trojeściowej /gentiana asklepiadea/,
mam.
Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiedziałam, wiedziałam, że nawet mimo jesiennych chłodów - zawsze znajdzie się u Ciebie coś ciekawego do sfotografowania (albo odnalezienia w archiwach)!
Adasiu, Twoje zdjęcia jak zwykle - perfecto.
Niechcący dowiedziałam się jak nazywa się miniaturowa conica, która rośnie sobie u mnie od 3 lat i ma około 20 cm wzrostu. Powiadasz, że świerk Picea glauca Albertiana conica... No, muszę gdzieś zakonotować!
Ah, i przypomniałeś tuję - chyba variegata. Nie widziałam takiej w naturze. Na fotce bardzo smakowita, jak na sałatkę :D
A goryczki baaardzo kolekcjonerskie. Zanim zobaczyłam u Goryczki - nie miałam pojęcia, że takie w ogóle istnieją!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja też takie goryczki widzę pierwszy raz kupowałeś je w Polsce czy gdzieś za granicą ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
adamian
500p
500p

Post »

Geniu
Obfotografowałem je w naturze, wtedy wydawało mi się, że uprawą takich zajmują się tylko ogrody botaniczne, a tu jak zobaczyłem u Krysi to mi dech zaparło.
Krysiu dziękuję za zidentyfikowanie, przeglądam internetowe bazy roślin, goryczek od liku ale podobnej na razie nie znalazłem...ale znajdę. Pozdrawiam
adamian
500p
500p

Post »

Ula
Ty mi tu słodzisz a Twoje zdjęcia z ogrodu wprost rzucaja na kolana. Teraz wiem co masz na myśli o stworzeniu "dramatycznej ' góry z moich głazów, bo jak widzę to roślinność ze skarpy u Ciebie wprost bucha :shock:
Teraz poprawię się bo mój świerk jest sportem odmiany Conica, na wiosne ma bladziutkie końcówki i na 90% jest to odmiana Daisy,s White. Latem zabarwienie się ujednolica, na pewno kojarzysz jej piękną barwę.
Ula, paskowana tuja to Żywotnik olbrzymi "Zebrina", mam go już z dziesięć lat wyrósł na ponad dwa metry i zaczynam się zastanawiać czy na wiosnę nie przesadzić go w bardziej eksponowane miejsce, jak na razie podziwia go z bliska przeważnie drób :?
Pozdrawiam
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Nie widziałam tych roślinek chyba że zdjęcie pokazuje co innego.Ale pięknie dziękuje za te piękne roślinki.Goryczki są piękniejsze .Gdzie one są.....pójdę wykopie........... :?
Alina662
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Adamie jak znajdziesz te goryczki to podaj gdzie proszę.... :x
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Adam jeszcze nie zapomnieliśmy o tej goryczce .
Ja mam taką

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oh, jak się ubawiłam tym obrazkiem kur, które podziwiają wytworne nasadzenia roślinne :;230 Może wtedy bardziej skuteczne jest kurzęce nasadzenie :;230 A widok mają fantastyczny na variegatę! ciekawe, czy jajka są w ciapki :;230

Adasiu, doczytałam się w wątku u Sylwesterka, że coś zabrzęczałeś o zimowym odretwieniu. Ani się waż! Teraz trzeba konceptuować na tematy krajobrazowe! Na ten przykład o dramatycznej górze, albo o szlaku kamiennym między trawowiskiem a stawem! A mówiąc serio, to widziałam kiedyś (na fotkach, nie na żywca) ogromny skalniak połączony ze stawem. Mmm, to było coś bardzo kolekcjonerskiego.
Ja osobiście wolę jak zieleń szaleje między kamieniami, ale pospierać się można...
Nie wiem, jak ze skalą wielkości w Twoim ogrodzie, ale chyba drobinki skalniakowate nie dla Ciebie, oj nie. Poproszę zdjęcie terenu pod skalniak. Niech i inni mają radochę z wymyślanek.
adamian
500p
500p

Post »

Geniu
Dech mi zaparło, przepiękne. Goryczki kojarza mi się z jesiennymi Karkonoszami, gdzie ich całe łany rozkwitaja z końcem lata, a tu Forumowicze pokazują je w swoich ogrodach. Geniu niektóre gatunki wymagają podłoża pozbawionego wapnia inne odwrotnie, a u Ciebie widzę, że rosną w zwykłej ziemi ogrodowej.

Ula
U mnie drób jest integralną częścia ogrodu :roll:, a jajka spod Variegaty? Najlepsze pod słońcem :;230
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam u mnie kwitną w zwykłej ziemi , ale mówiono mi na forum że lubią lekko kwaśną , i zamierzam wiosną stworzyć im taką właśnie .
Genia
adamian
500p
500p

Post »

Geniu wracaj do zdrówka!
Fotki z wiosny dla miłośników irysów.
Alina662
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Adamie znowu kusisz irysami kiedyś to były pierwsze kwiaty w ogródeczku moim od nich zaczynałam .Też miałam rózne okazy, ale z biegiem lat wyradzały się i wygniły mi.Ale wtedy wszyscy mi ich zazdrościły bo była taka alejka jak teraz liliowce są wsadziłam od Ciebie za to buziaki. ;:196 ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”