Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już Geniu pokazywałem kiedyś bylicę Boże drzewko ale te zdjęcia były kiepskie więc może zobacz ją sobie w necie. Cieszę się, że pamiętasz o bylicy dla mnie i z irysków też będę bardzo zadowolony, bo masz przepiękne. Pamiętam z ub. roku.
Tak, irysy czasem nie tak od razu zakwitają więc muszę się z tym pogodzić. Ale dziwi mnie, że ten sadzony miesiąc temu od Zanny będzie kwitł :?: I myślę, że zakwitną holenderskie, bo spore urosły. A w starej części ogrodu po poprzednikach zakwitną irysy syberyjskie. Też miło :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Melisa kocimietką?! :shock: Niemożliwe, Jacku! Mogłam Ci dać kocimietke, ale melisa tez na pewno była. Chyba, ze gdzies w transporcie się zawieruszyła? Melisa przy potarciu ma wyraźnie cytrynowy zapach. Jeżeli jej nie masz, to Ci wyslę :D Nie możesz nie mieć melisy ;) :D
Przetacznik moze miec listki jak ząbkowany, ale własnie sprawdzałam w atlasie i kwiaty mi nie pasują.
Zobaczysz sam, kiedy zakwitnie. Wtedy trzeba bedzie poszukac/popytac ;)

Masz już takiego dużego ogórecznika? :shock: Moje dopiero co wzeszły ...
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Jacku!
Ja również bardzo kocham niebieski kolor w ogrodzie!
Cieszę się ,że masz nowe ułatwienie w postaci pompy!
Można się nieźle namęczyć z konewkami!
Ja jestem maniaczką starych, metalowych konew, z takimi to dopiero udręka!
Słuchaj, ja mam srebrną bylicę, mogę się z Tobą podzielić (pewnie ją masz ?)
Pozdrowionka ! :P :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo-Chatte, melisę oczywiście mam, a ta Twoja to miała być inna. I pewnie taką będzie, skoro mówisz, że to na pewno melisa. To bardzo się cieszę z tego :)
Ten przetacznik już ma pąki więc będzie łatwiej go zidentyfikować. A może to szypułkowaty?
Ogórecznik ostał się tylko jeden egzemplarz ale za to bardzo dorodny. Dziś już zakwitł i mam nadzieję, że się rozsieje, bo chcę je przenieść do ogródka ziołowego. Takie starsze egzemplarze źle się przyjmują.
Dziś przesadziłem Twoje bylice. Pięknie się ukorzeniły. Mam małe poletko samych bylic. Teraz jeszcze mi piołunu brakuje :)
Ciekaw jestem, czy przyjęła Ci się gałązka ode mnie takiej płożącej byliny :?: Pędy miała dość sztywne i u mnie się nie przyjęła.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Pelagio :!: Cieszę się, że lubisz niebieskie kwiatki. Właśnie wspominałaś, że będziesz sadzić lobelie. Ja mam w starym ogrodzie lobelię wielką o niebieskich kwiatkach. Muszę ją przewieźć :)
A masz może gdzieś na zdjęciu swoją srebrną bylicę? Bo w zasadzie mam już dwie srebrne - Stellera i luizjańską, więc żebyś niepotrzebnie nie wysyłała. U bylic to dość popularny kolor. A jak nie masz zdjęcia, to ja wkrótce porobię zdjęcia moim bylicom i porównamy. A dziś dla odmiany kupiłem szałwię 'Vulkan'. Nie wiem jeszcze co to za jedna, ale ma ładne bordowe liście.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ja też lubie niebieskie kwiatki :) Teraz kwitną niezapominajki i kępy wielosiła, więc na rabatach jest niebiesko. Jacku, czy masz wielosiła?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje nowe nabytki i fotki:
szałwia 'Vulcano'
Obrazek
te łebki ostrogowca fajne są :) już mi się on podoba
Obrazek
pierwsze kwiaty inkarwilii - nie mogę oderwać od nich oczu :shock:
Obrazek
i pompa - fajny wynalazek :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina pisze:Ja też lubie niebieskie kwiatki :) Teraz kwitną niezapominajki i kępy wielosiła, więc na rabatach jest niebiesko. Jacku, czy masz wielosiła?
Witaj Ewelino :!: U mnie z niebieskich zakwitły cebulice hiszpańskie i jeszcze kwitną przetaczniki goryczkowate. Ale prawdziwa burza niebieskiego będzie, jak zakwitną ostróżki, bodziszki wielkopłatkowe, przetaczniki długolistne i może zakwitnie zawciągowiec świeżo posadzony. Na razie widzę, że wszystko się przyjęło. Wielosiły mam w starym ogrodzie więc czekają na przewiezienie. Widziałem u kogoś z kolorowymi liśćmi. Bardzo ładny.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, moja kocimietka niezbyt przyjemnie pachnie. Melisa ma większe listki, miekkie, aksamitne i pięknie pachnie cytryną :D
U mnie przetacznik juz kwitnie pierwszymi kwiatkami. On bie tworzy kłosów. Kwiatki są osadzone bezpośrednio wokół krótkich łodyżek. To do niczego nie pasuje :roll: A przetacznika szypułkowatego nie znalazłam :(
Rozumiem, że ogórecznik Ci przezimował? :shock: U mnie to roslina typowo jednoroczna. Jeszcze się nie zdarzyło, zeby którys przetrwał zimę.
Cieszę się, że bylice się ładnie przyjęły :D Szkoda, że nie mówiłeś nic o piołunie, mam piołun tez!
Ta płożąca bulina też mi się nie przyjęła, za to penstemon zyje i sadzonki szałwii i budlei na razie też :D

Jacku, Ty masz niebieską lobelię? ;:154

Zaintrygowała mnie Twoja pompa! Czy mógłbys objaśnić krótko, jak to działa? :shock:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku! :D
Ostrogowiec jest bardzo śliczną i wdzieczną bylinką! Mam ją od wielu lat i stanowi już ładny malustki wręcz zdrewniały krzewik. Kwitnie dość długo i nawet powtarza kwitnienie, ale już troszkę słabiej. Pięknie komponuje się z różami :wink: Niestety lubią go mszyce. :roll:
Ach Jacku, nie mogę się zatem doczekać tej "niebieskiej odsłony" a zwłaszcza tego bodziszka, na który poluje od dawna...jest cudny!
Pozdrawiam wiosennie...
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

Cześć Jacku! ta szałwia wygląda bardzo interesująco! ciekawe jak zakwitnie :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo-Chatte, dzięki za objaśnienia. Pewnie masz rację, co do melisy. Sprawdzę tylko jeszcze jej zapach, bo melisy pięknie pachną. Zresztą zapach kocimiętki też lubię :)
No to będę miał okazję, żeby Cię znowu odwiedzić po piołun, jak go wcześniej nie zdobędę. Widzę, że bylice są bezproblemowe i przyjmują się na 99%. Mam teraz sporo ukorzenionych bożych drzewek.
Cieszę się, że poprzyjmowały Ci się rośliny :)
A z ogórecznikiem to nie wiem, bo też traktowałem go jako roślinę jednoroczną. Może bardzo szybko rozpoczął wegetację i dlatego już kwitnie :shock:
Przetacznik płożący też zakwitł :)
Niebieska lobelia siphilitica rośnie dość łatwo ale lubi wilgoć. W zasadzie jest to roślina bagienna, i u mojej znajomej jest bardzo duża i rozsiewa się wszędzie. Nie mam jej tutaj. Muszę przywieźć.
To pompa głębinowa. Wrzuca się ją do studni, podłącza do węża i do prądu, i podlewa albo napełnia zbiorniki. Super sprawa :!:

Cillo, a czy masz białego ostrogowca? Mam na niego chętkę :) Fajna roślina, bo nie potrzebuje za dużo wody.
Bodziszek wielkopłatkowy ucierpiał sporo podczas dzielenia i przesadzania więc nie wiem, czy zakwitnie zbyt pięknie ale dziś zobaczyłem, że ma pąki więc jest dobrze :) Ukorzeniam jeszcze dwie gałązki więc jeśli byś chciała.... :)

Witaj Janku :!: Sam jestem ciekaw tej szałwii, i w ogóle muszę pogrzebać w necie, bo nie wiem, co to za gatunek :?: Pani w ogrodniczym powiedziała, że nasiona sprowadziła z Holandii i że to nowość. Machnąłem ręką, bo to mi nic nie wyjaśniło i kupiłem. Warszawiakom polecam ten sklep ogrodniczy na Bagatela, bo jest spory wybór, rośliny opisane jak sadzić i jak rosną, i niskie ceny :) Chyba nawet były kiścienie ale pod inną nazwą i nie byłem pewny.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Miałeś dobry pomysł z tą pompą. Zaoszczędzi Ci sporo pracy. Zakupy ciekawe, a i ogród pięknieje w oczach. Mnóstwo serca i pracy w niego wkładasz, a on się odwdzięcza...
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Srebrzysta bylica jest na jednym z moich wcześniejszych zdjęć, rośnie na rabacie razem z c. różowymi floksami i fioletową kapustą.
Jestem ciekawa Twojej lobelii, rozumiem, że jest byliną. Kiedyś widziałam podobną w sprzedaży, ale myślałam ,że jest jednoroczna.
W zeszłym roku bardzo długo kwitły mi lobelie zwisające w skrzynkach ( było dużo deszczu).
Strasznie intrygująca Twoja nowa szałwia ! Ciekawe, co z niej wyrośnie!
Pozdrawiam.

:) :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Izo-Tu.ja :) Ogród to moja rodzina, dlatego poświęcam mu tyle czasu i się o niego troszczę :) Dzięki pompie rośliny będą ładniejsze, dlatego to była podstawowa inwestycja.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”