Storczyki Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marty

Post »

Dusiu, Vandy za parę dni wylądują na zewnątrz, może to spowoduje szybszy wzrost pędzika.
Justuś, tak mnie korci biały equestris :roll: może poczekamy aż nasze wypuszczą keiki i się powymieniamy :;230
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Witaj Marto :wink: Pozwól , że i ja zagoszczę w Twoje progi ;:108 Przejrzałam cały wątek i jestem pod wrażeniem ile zakupów jakie robisz :uszy Oczywiście nie umknęła moim oczom Twa papuga. Piękna! Ja mam dwie papugi: nimfę i modrolotkę :D Mam zamiar w przyszłości założyć woliery z papugami. Co słychać u Twojej? :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może na podwórku będzie im dobrze. A tą z pędem też wystawiasz?
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

o mamusiu jaki pięknie rozwinięty equestris ;:167 ;:167 ;:167
Patrysia
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Marto Equestris przepiękny ;:63 Czekam na fotki promenei ;:65
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Martuś chętnie..ale innym razem ;) Bo...już zlożyłam zamówienie na mojego różowego Equetr. ;:224
Ty lepiej Powąchaj swojego w słoneczku, bo one są pachnące. Odkryłam to bodajże przedwczoraj :;230 ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

zachwycam się za każdym razem od nowa ;:7
Patrysia
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Właśnie wróciłam z 5cio-dniowego wyjazdu i przez ten czas u moich storczyków wykluło się parę nowości :heja
Najpierw pokażę Wam obiecaną promenee, która jak się okazało puściła "tylko" 2 pędziki a reszta (tzn. 7) to przyrosty ;:138 Po kwitnieniu muszę pomyśleć nad większym lokum dla mojej piękności :roll:
Obrazek

W biedronce udało mi się dorwać na wyprzedaży mini szklarnię.
Obrazek
Obrazek

Nie udało mi się uchwycić jej w całości, ale pewnie większość z Was wie jak ona wygląda. Trochę ją w środku zmodyfikowałam, żeby pomieściły się Vandy. Na samym dole stoją pojemniki z wodą, dla podniesienia wilgotności.

Na koniec mój ulubiony equestris, który z każdym nowym listkiem wypuszcza też pędzik ;:138 Idzie już mu 3ci pędzik ;:138
Obrazek

Reszta storczyków ma się dobrze, przyrasta w listki i korzonki. Na hybrydkach pojawiają się pędy, botaniczne w tym temacie strajkują ;:14 Pęd żółtej Vandy przyspieszył, może jednak coś z niego będzie. Coś dziwnego wykluwa się u wyprzedażowej Vandy. Rośnie tam gdzie powinien być korzonek, ale jest ostro zakończone.
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto Promenea wyglada okazale, to nic że tylko 2 pędziki a reszta przyrosty - rośnie a to najważniejsze. Jak wszystkie nowe przyrosty puszczą pędziki to będziesz miała gąszcz w doniczce. ;:138 :tan Mini szklarenka super wygląda i sporo się w niej zmieściło storczyków - mają klimacik. ;:3 Eqestris wygląda BOSKO :heja uwielbiam patrzeć na te jego malusie kwiatuszki. ;:31
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Fajna szklarenka... też chciałam kupić, ale moi R. nie pozwoliliby mi trzymać czegoś takiego w domu. i widze tam żółta Vanda i jej pędzik. mam nadzieję, że urośnie i zakwitnie.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Mineło już sporo czasu od kiedy zaglądałam do swojego wątku, ale to wszystko przez choróbsko jakie dorwało moje storczyki :( Do tej pory cieszyłam się, że omijają mnie one bokiem, ale w końcu i ja doznałam strat w mojej kolekcji..
Wszystko zaczeło się od wstawienia storczyków do szklarenki. W dzień była ona otwarta, a w nocy ją zamykałam. Po dwóch dniach zauważyłam wstrętne plamy na ascocentrum i vandach. Zaatakowane były wszystkie, ale w najmniejszym stopniu moja reanimowana Vanda. Czerwoną Vandę zaatakowała jakaś zgnilizna od środka i w ciągu tygodnia było po wszystkim. Najgorzej wyglądało ascocentrum, które straciło po jednej stronie wszystkie listki, ale ono po przeprowadzce odżyło i mam nadzieję, że da rade. Na żółtej Vandzie nadal jest dużo plam, ale wyglądają raczej na poparzenia słoneczne. Zaczeła wydłużać korzonki więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Ucierpiało też dużo moich phal. ale żadnego nie straciłam.
Teraz pora przejść do troche weselszych wieści :) Niestety bez zdjęć, bo jestem na wyjeździe, ale postaram się to naprawić w następnym tygodniu!
Przed moim wyjazdem do kwitnienia się szykowała promenea xanthina i dendrobium nobile, które posiadało ok 50 pąków! Będzie kwitło na 3 psb i na kolejnych tworzą się pochewki kwiatowe. Oprócz tego nieprzerwanie kwitnie phal. equestris i mannii. Nabyłam także 2 nowe sadzonki phalaenopsis. Resztą pochwalę się jak wrócę :)
Mam nadzieję, że moja 10cio-dniowa nieobecność nie narobi dużo szkód :? Szczególnie przy tych upałach..
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Nesunia...żal chorowitków. ALe myslę, że nie ma Storczykomaniaka, który nie straciłby jakiejś roślinki :)
Na fotki, zwłaszcza "zapączkowanego" dendrobium nobile czekam z niecierpliwością ;:65
I Pochwal się sadzonkami.
Miłego wypoczynku :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Współczuję poniesionych strat ;:151 Mam nadzieję, że nowe kwitnienia i kolejne nabytki poprawią Ci humor ;:108
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

:(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Każdy z nas musi to niestety przejść. Mam tylko nadzieję, że na jakiś czas mam z tym spokój.
Najbardziej zdziwiło mnie, że zaatakowało to najsilniejszą i najzdrowszą vandę, a reanimowanej bez korzonków zupełnie nie ruszyło. Ascocentrum, które wyglądało najgorzej i myślałam już że się z nim pożegnam udało się na razie zwalczyć chorobę. Przed moim wyjazdem coś się na nim kluło. Może to być pędzik albo keiki. Czas pokaże.
Zdjęcia będą we wtorek, a teraz przesyłam Wam pozdrowienia z Michałowa, największej w Polsce stadniny koni arabskich :wit
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”