Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie lubię się powtarzac, ale bardzo zależy mi na tej odpowiedziKubuś pisze:A ja mam pytanie nie na temat podlewania, tylko ściółkowania.
Czy pomidory w szklarni (w gruncie) można sciółkowac skoszoną trawą?
Dzięki za odpowiedz i . . .
Pozdrawiam
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też rozdałam w zeszłym roku nadwyżki takowych i obdarowani chwalili sobie . Niektóre amatorskie odmiany mają lichutki system korzeniowy i szczepienie bardzo by im pomogło . Dla amatorów barierą dla tego zabiegu jest brak dostępu do klipsów w małych opakowaniach i brak podkładek ( są w dużych opakowaniach i drogie ) . Szczepienie można wykonać w domowych warunkach , a zrastanie np. w doniczce pod wekiem .szymon2020 pisze:Dziś dostałem pomidory zaszczepione na jakichś innych, pierwszy raz takie widzę, jaki jest z tego pożytek wie ktoś?
Wysiałam wczoraj Koralika celem spróbowania go jako podkładki dla amatorskich odmian .
Pozdrawiam , kozula .
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
ja wciąż czekam na cieplejsze noce, pomidorki lubią ciepełko. a jutro zapowiadają gruntowe przymrozki.........
Magdo- bardzo ładne masz krzaczki..... :P
Magdo- bardzo ładne masz krzaczki..... :P
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
- Kubuś
- 200p
Akilis, poczekaj co najmniej 1 tydzień! Jak nie lepiej. Niby ty mieszkasz na południu, ja na wschodzie, to jeszcze czekam 2 tygodnie,ale bądź ostrożna(y). A byli tacy co już wysadzili pomidory do gruntu, ale dla celów "naukowych".Ja bym na twoim miejscu poczekał jeszcze tydzień ale rób jak chcesz. No to tyle co mam do powiedzenia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Kubuś
- 200p
Kubuś pisze:Nie lubię się powtarzac, ale bardzo zależy mi na tej odpowiedziKubuś pisze:A ja mam pytanie nie na temat podlewania, tylko ściółkowania.
Czy pomidory w szklarni (w gruncie) można sciółkowac skoszoną trawą?
Dzięki za odpowiedz i . . .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Kubuś nie stety nikt nie chce się wypowiedzieć ja też no ale tylko powiem ci co o tym myślę ale lepiej się tym nie sugeruj
.Myślę ze skoszona trawa nie powinna zaszkodzić pomidorom ja na twoim miejscu dał bym trawie troszkę zwiędnąć i rozłożył bym cienką warstewkę żeby nie zaczęło gnić
.Ale jeśli ci nie zależy na hodowli naturalnej to daj troszkę azofoski i efekt ten sam.Ale ja wolę metodę naturalną nie sugeruj się może tym co napisałem ja tylko oświadczyłem swoje zdanie a nie poradziłem

Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
A może lepszym materiałem do ściółkowania była by pokrzywa ? a i moje pytanie wiem ze przy ściółkowaniu trocinami lub słomą trzeba stosować dodatkowe nawożenie azotem w przypadku ściółkowania trawą lub pokrzywami też? nie jestem pewien czy zaliczają się one do słomy i trocin
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi