Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu :D

masz przepiękne storczyki - najbardziej urzekł mnie ten biało różowy - śliczny :D :D :D
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mała Mi, Dusiu, Mambo, dziękuję Wam za współczucie. A ta vanda, o której była ostatnio mowa, już odeszła... :roll: Może później, jak będę miała dostęp do zdjęć wstawię do wątku vandowego zdjęcia z "sekcji zwłok"...
Asiu, dziękuję :P Ten biało-różowy, o którym piszesz, a przynajmniej domyślam się, że o "ciapatku" mowa, niedawno przekwitł. Teraz tylko czekam, aż mnie być może czymś zaskoczy :wink:

U storczyków wszystko ok - przynajmniej jak na razie. Phal. parishii, który został kupiony 8 maja, przekwitł i wypuszcza obecnie listka i dwa korzonki :heja
Fioletowa miniaturka kwitnie :) a pączki na rozgałęzieniu białego z różowymi żyłkami na brzegu płatków... a właściwe, co tu pisać - wieczorem wstawię aktualne zdjęcia :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a jak tam pulchra i sadzonki? ta druga Vanda rośnie?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, dzięki za zainteresowanie :wink:
Phalaenopsis pulchra ma się dobrze. Niedawno, jakiś tydzień temu, zaczęła wypuszczać korzonka :o
Jeśli chodzi o siewki, to jak na razie nic się z nimi nie dzieje - ani złego, ani dobrego. No, może listki im się trochę polepszyły :wink:
A druga vanda ma się dobrze. Jeden z korzonków, który wyrósł u mnie, a później się zatrzymał,
właśnie zaczął się przedłużać. A poza tym zaczęła wypuszczać listka :roll:

Niestety, zdjęć jednak chyba dzisiaj nie wstawię, bo nie mam do nich dojścia :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to dobrze, że ci rosną. pulchra na pewno będzie ładna, jak zakwitnie. moje malutkie Vandzie też puszczają korzonki i listki sercowe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
onna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2009, o 22:26

Post »

witaj anusska :) Zajrzałam do Ciebie i przebrnęłam przez wszystkie etapy storczykomanii ;) I pomyśleć, że zaczęło się od "będzie tylko ten jeden " ;)
piękne wybierasz storczyki i odważyłaś się na te mini, ja mimo wszystko lubię widzieć co mam, widać jestem jeszcze na etapie ozdobności a nie rzadkości :D. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej hodowli.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jestem jeszcze na etapie ozdobności a nie rzadkości
a ja się staram ozdobność łączyć z rzadkością. z botanicznych marzę tylko o tych, które mi się podobają. ale nie każdy mi się podoba. nie podoba mi się np. Phal. appendiculata (czy jakoś tak) i podobne.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Anusska śliczna i zdrowiutka Twoja Phal.javanica :lol:
Jest mniej więcej wielkości jak moja modesta na której kwitnienia się nie mogę doczekać.. :lol:
Bądźmy cierpliwe a zostanie nam to wynagrodzone hehe... :wink:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu, udało mi się doczytać do końca Twój wątek. Widać jak stopniowo nabierasz odwagi w opiece nad
coraz trudniejszymi w uprawie storczykami. Ale wspieram Cię mocno i z zaciekawieniem będę śledzić losy każdego z Twoich maleństw ( i nie tylko :) )
A teraz czekam na obiecaną relację z tego, co się dzieje u Ciebie aktualnie...
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

oj tak - storczyki cudne :D :D
i ja tez czekam na fotorelację :D :D
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Anno, spełnienia wszystkich marzeń osobistych i storczykowych, ;:167 ;:168 ;:196 ;:196
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Aniu, dużo dobrego i szczęścia ;:12
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Aniu wszystkiego najlepszego, zdrówka, samych radości i spełnienia marzeń tych storczykowych i nie tylko. ;:77 ;:79
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Ojejciu :oops: Jak to zobaczyłam, to aż się wzruszyłam, że mam tylu forumowych przyjaciół ;:144 ;:171

Beatrice, Anako, AniuL, Hanusiu, Mała Mi, Halinko, Limonko, Grażynko, Agatko, Gosiu, szczerze dziękuję Wam za te życzenia,
i za pamięć, gdyż jest mi niezwykle miło ;:131 A to dla Was, w podzięce za tyle miłych słów... weźcie sobie po kawałku :wink:

Obrazek

Dusiu, mam nadzieję, że Phal. pulchra chociaż postanowi zakwitnąć :lol:
Onna, bardzo mi miło, że postanowiłaś zwiedzić mój wątek ;:165 Jeśli chodzi o etap storczykomani, to ja się staram łączyć i jedno, i drugie - po prostu jak mi coś się nie podoba, to nie kupuję, ale że często rzadkie i oryginalne storczyki wpadają mi w oko, to niedawno zaczęłam też je kolekcjonować :wink:
Agatko, mam nadzieję, że wszystko będzie ok z moją Phal. javanica :lol: Ja jestem szczerze mówiąc trochę zdziwiona, że choć korzonki ma marniutkie, to listki jej się trzymają bardzo dobrze :roll:
Limonko, storczyk piękny :shock: Przyznam się, że sama takiego szukałam w internecie, żeby komuś podarować, ale jakoś mi się to nie udało :roll: Ale ten gif to cudo :)
Asiu/Art, chyba każdy tak ma, że zaczyna od hybryd Phalaenopsis, a potem przychodzi czas na gatunki, także już z innych rodzajów :) Mam nadzieję, że będziesz mogła śledzić losy kwiatków, bo choć zdjęcia robić lubię, fotorelacja spóźniona już chyba z miesiąc :oops:
Asiula13, mówisz i masz :D Tyle, że ta aktualizacja trochę opóźniona, a nawet bardzo... przepraszam :oops:

_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

No to teraz mała aktualizacja, spóźniona o jakiś miesiąc :oops: :oops: :oops: Naprawdę przepraszam, ale tak jakoś nie mogłam się zabrać za to przegranie i zmniejszanie zdjęć :roll:

1. Phalaenopsis parishii zakupiony 8 maja tego roku, po około miesiącu pobytu u mnie zaczął wypuszczać listek i dwa korzonki, z czego się bardzo cieszę :D Pierwsze zdjęcie było robione 12 czerwca, a drugie 8 lipca (kolorkami jest to, co wypuścił u mnie). Poza tym podczas mojego 6-dniowego wyjazdu u dwóch korzonków zostały zasuszone końcówki przez moją mamę, która się nim w tym czasie opiekowała :( , a przed wczoraj storczyk zmienił lokum i zamiast wisieć na szklanym wazonie, zamocowałam go na drewnianej doniczce, razem z wsadzoną do środka Sedirea japonica (która ostatnio coś zmarniała :( ), co wygląda bardziej naturalnie - zdjęcia następnym razem.

Obrazek Obrazek

2. Phal. javanica, mimo korzonków w nienajlepszym stanie, ma się świetnie, bo wypuszcza listka! :o Oprócz tego zaczęła wypuszczać korzonka (zdjęcie trzecie z 8 lipca), ale ten zasechł i przestał rosnąć :( (zdjęcie czwarte z 25 lipca)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

3. Masdevallia hybryda z majowej wystawy chyba też ma się dobrze, bo ostatnio zaczęła wypuszczać pięć nowych (?) przyrostów :o A w nagrodę dostała nową osłonkę :lol:

Obrazek Obrazek

4. I jeszcze Phalaenopsis hybryda, która zakwitła u mnie na rozgałęzieniu pędu głównego, wiosną, po odkryciu oczka i obróceniu całej roślinki w drugą stronę :wink: Z początku jeden pączek wyglądał dziwnie, ale jak się otworzył, to nie jest aż tak źle - taki cudaczek trochę z niego :roll: Udało mi się jeszcze uchwycić jego kropkowaną warżkę, co prawda tak sobie, ale jest, więc wkleiłam :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

A oto, co mi się udało uchwycić będąc na dworze :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Aniu, dołączam się do imieninowych życzeń, wszystkiego naj, a zwlaszcza spełnienia storczykowych marzeń.

Obrazek

Pięknie rosną Twoje storczyki, a zdjęcia bardzo ładne :P Niestety, nie obejdzie się bez drobnych problemów, ale poradzisz sobie z nimi ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”