Ojejciu

Jak to zobaczyłam, to aż się wzruszyłam, że mam tylu forumowych przyjaciół
Beatrice, Anako, AniuL, Hanusiu, Mała Mi, Halinko, Limonko, Grażynko, Agatko, Gosiu, szczerze dziękuję Wam za te życzenia,
i za pamięć, gdyż jest mi niezwykle miło

A to dla Was, w podzięce za tyle miłych słów... weźcie sobie po kawałku
Dusiu, mam nadzieję, że
Phal. pulchra chociaż postanowi zakwitnąć
Onna, bardzo mi miło, że postanowiłaś zwiedzić mój wątek ;:165 Jeśli chodzi o etap storczykomani, to ja się staram łączyć i jedno, i drugie - po prostu jak mi coś się nie podoba, to nie kupuję, ale że często rzadkie i oryginalne storczyki wpadają mi w oko, to niedawno zaczęłam też je kolekcjonować
Agatko, mam nadzieję, że wszystko będzie ok z moją
Phal. javanica 
Ja jestem szczerze mówiąc trochę zdziwiona, że choć korzonki ma marniutkie, to listki jej się trzymają bardzo dobrze
Limonko, storczyk piękny

Przyznam się, że sama takiego szukałam w internecie, żeby komuś podarować, ale jakoś mi się to nie udało

Ale ten gif to cudo
Asiu/Art, chyba każdy tak ma, że zaczyna od hybryd
Phalaenopsis, a potem przychodzi czas na gatunki, także już z innych rodzajów

Mam nadzieję, że będziesz mogła śledzić losy kwiatków, bo choć zdjęcia robić lubię, fotorelacja spóźniona już chyba z miesiąc
Asiula13, mówisz i masz

Tyle, że ta aktualizacja trochę opóźniona, a nawet bardzo... przepraszam
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
No to teraz mała aktualizacja, spóźniona o jakiś miesiąc

Naprawdę przepraszam, ale tak jakoś nie mogłam się zabrać za to przegranie i zmniejszanie zdjęć
1. Phalaenopsis parishii zakupiony 8 maja tego roku, po około miesiącu pobytu u mnie zaczął wypuszczać listek i dwa korzonki, z czego się bardzo cieszę

Pierwsze zdjęcie było robione 12 czerwca, a drugie 8 lipca (kolorkami jest to, co wypuścił u mnie). Poza tym podczas mojego 6-dniowego wyjazdu u dwóch korzonków zostały zasuszone końcówki przez moją mamę, która się nim w tym czasie opiekowała

, a przed wczoraj storczyk zmienił lokum i zamiast wisieć na szklanym wazonie, zamocowałam go na drewnianej doniczce, razem z wsadzoną do środka
Sedirea japonica (która ostatnio coś zmarniała

), co wygląda bardziej naturalnie - zdjęcia następnym razem.
2. Phal. javanica, mimo korzonków w nienajlepszym stanie, ma się świetnie, bo wypuszcza listka! :o Oprócz tego zaczęła wypuszczać korzonka (zdjęcie trzecie z 8 lipca), ale ten zasechł i przestał rosnąć

(zdjęcie czwarte z 25 lipca)
3. Masdevallia hybryda z majowej wystawy chyba też ma się dobrze, bo ostatnio zaczęła wypuszczać pięć nowych (?) przyrostów :o A w nagrodę dostała nową osłonkę
4. I jeszcze
Phalaenopsis hybryda, która zakwitła u mnie na rozgałęzieniu pędu głównego, wiosną, po odkryciu oczka i obróceniu całej roślinki w drugą stronę

Z początku jeden pączek wyglądał dziwnie, ale jak się otworzył, to nie jest aż tak źle - taki cudaczek trochę z niego

Udało mi się jeszcze uchwycić jego kropkowaną warżkę, co prawda tak sobie, ale jest, więc wkleiłam
A oto, co mi się udało uchwycić będąc na dworze :P