Rośliny Mandragory
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny Mandragory
Witajcie
Aglonema kwitnie już 2 miesiące, niestety widzę, że nie wychodzi jej to na zdrowie. Większość kwiatów w ogóle się nie rozwija, gniją na roślinie. Dziś obcięłam ok. 6. Zauważyłam też na roślinie "motylka" - coś na wzór złotooka drapieżnego. Może przyleciał do mieszkania, by przetrwać u mnie zimę. Aglonema w ogóle ostatnio gorzej wygląda, liście odrobinę się zwijają, nie wiem, co jej jest
Dziś trochę zajęłam się balkonem - doniczki z bluszczami i jodłę koreańską owinęłam gazetami i dodatkowo reklamówką. Zazwyczaj rośliny przeżywały zimę bez żadnych zabezpieczeń, więc myślę, że to im w zupełności wystarczy.
Tak wygląda jodła przygotowana do zimy:

A tak wybił do góry mój lucky bamboo:
Tu nowe pędy - jeden ze starego pędu, drugi z ziemi:

To góra rośliny:

I w całości:

Dziś trochę zajęłam się balkonem - doniczki z bluszczami i jodłę koreańską owinęłam gazetami i dodatkowo reklamówką. Zazwyczaj rośliny przeżywały zimę bez żadnych zabezpieczeń, więc myślę, że to im w zupełności wystarczy.
Tak wygląda jodła przygotowana do zimy:

A tak wybił do góry mój lucky bamboo:
Tu nowe pędy - jeden ze starego pędu, drugi z ziemi:

To góra rośliny:

I w całości:

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dracena teraz ślicznie wygląda. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Ale piękna dracena 

- Mandragora
Witam po zimie! Dziś pierwszy dzień wiosny, więc wypada odświeżyć swój wątek po zimowej hibernacji
Dziś trochę "odgruzowałam" po zimie balkon - pozdejmowałam z bluszczy i jodły zimowe osłony z gazet, przesadziłam do świeżej ziemi. Zwykłe bluszcze chyba dość dobrze zniosły zimę. Niestety Erecta uschła na pieprz.. Może ją odratuję - przesadziłam do świeżej ziemi, a suche pędy obcięłam. A może Erecta gubi liście na zimę? Ktoś wie?
Dostałam od M. nawilżacz, z którego się bardzo cieszę, przenoszę go z pokoju do pokoju, by wszystkie rośliny się nim nacieszyły ;)
Z ostatnich nabytków to doszła mi chyba tylko trzewicznia.. Nie liczę pantofelnika i jaskra od M., które tylko chwilę cieszyły moje oczy... Zdjęć trzewiczni nie mam, jak na razie - 2 tyg. po zakupie i natychmiastowym przesadzeniu, trzyma się w miarę dobrze.
Wysiałam też tradycyjnie trochę roślinek na balkon, ale w tym roku bez szaleństw (z powodu planowanego remontu elewacji bloku). Padła mi niestety jedna z hoi, ale za to muchołówka wypuściła aż... 4 pędy kwiatowe
Postaram się w najbliższym czasie wstawić trochę zdjęć.
Pozdrawiam wszystkich wiosennie!

Dziś trochę "odgruzowałam" po zimie balkon - pozdejmowałam z bluszczy i jodły zimowe osłony z gazet, przesadziłam do świeżej ziemi. Zwykłe bluszcze chyba dość dobrze zniosły zimę. Niestety Erecta uschła na pieprz.. Może ją odratuję - przesadziłam do świeżej ziemi, a suche pędy obcięłam. A może Erecta gubi liście na zimę? Ktoś wie?
Dostałam od M. nawilżacz, z którego się bardzo cieszę, przenoszę go z pokoju do pokoju, by wszystkie rośliny się nim nacieszyły ;)
Z ostatnich nabytków to doszła mi chyba tylko trzewicznia.. Nie liczę pantofelnika i jaskra od M., które tylko chwilę cieszyły moje oczy... Zdjęć trzewiczni nie mam, jak na razie - 2 tyg. po zakupie i natychmiastowym przesadzeniu, trzyma się w miarę dobrze.
Wysiałam też tradycyjnie trochę roślinek na balkon, ale w tym roku bez szaleństw (z powodu planowanego remontu elewacji bloku). Padła mi niestety jedna z hoi, ale za to muchołówka wypuściła aż... 4 pędy kwiatowe

Postaram się w najbliższym czasie wstawić trochę zdjęć.
Pozdrawiam wszystkich wiosennie!

- riki
- 200p
- Od: 22 sty 2010, o 12:29
Mandragora , przepiękne masz rośliny .

- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
- Mandragora
Lampart111, Riki - dziękuję
Wiosna przyszła na całego, więc na spacerach przyjemnie utrwalać takie widoczki:
Łuskiewnik różowy:

Leszczyna, a w tle zawilce:

Przedszkole parapetowe kilka dni temu (słoneczniki Pacino i Toy, chmiel, kobea pnąca i inne):

A tu już bardziej aktualne zdjęcie - aksamitka Alabtros:

Kobea pnąca:

Jodła koreańska - czyżby szyszki??

Moje fiołki w tym roku późno budzą się do życia - ten jako pierwszy.

I skrętniki też - ten chyba będzie biały - listek dostałam od miłej forumowiczki Grażynarosa

Dracena, która miała w doniczce po odmłodzeniu czworo niewielkich swoich dzieci. Od pewnego czasu zaczęła gubić liście. Myślałam, że może ją przelewam. Gdy nic nie pomagało, wyjęłam rośliny z doniczki i okazało się, ze te "niewielkie dzieci" miały tak rozrośnięte korzenie, że stłumiły główną roślinę! Jedna z roślinek miała korzeń grubości młodej marchewki! Wyrzuciłam dzieci marnotrawne i zostawiłam tylko matkę
Mam nadzieję, że wreszcie zacznie pięknie rosnąć. Na razie po utracie mnóstwa liści:

Scindapsus, który zwisał, postanowiłam puścić po drabince. Wyczytałam, że w przypadku puszczenia po kokosowej tyczce lub drabince, na pędach odstępy między liśćmi są mniejsze i ogólnie roślina wygląda efektowniej. Na razie wygląda tak:

A to starzec bluszczolistny od Ilonki (anoli). Myślałam, że już go straciłam po zimie, ale przycięłam i jak widać, zapowiada się nieźle

Niestety reszta nie doczekała się zdjęć... Postaram się nadrobić zaległości w najbliższym czasie

Wiosna przyszła na całego, więc na spacerach przyjemnie utrwalać takie widoczki:
Łuskiewnik różowy:
Leszczyna, a w tle zawilce:

Przedszkole parapetowe kilka dni temu (słoneczniki Pacino i Toy, chmiel, kobea pnąca i inne):

A tu już bardziej aktualne zdjęcie - aksamitka Alabtros:

Kobea pnąca:

Jodła koreańska - czyżby szyszki??

Moje fiołki w tym roku późno budzą się do życia - ten jako pierwszy.

I skrętniki też - ten chyba będzie biały - listek dostałam od miłej forumowiczki Grażynarosa

Dracena, która miała w doniczce po odmłodzeniu czworo niewielkich swoich dzieci. Od pewnego czasu zaczęła gubić liście. Myślałam, że może ją przelewam. Gdy nic nie pomagało, wyjęłam rośliny z doniczki i okazało się, ze te "niewielkie dzieci" miały tak rozrośnięte korzenie, że stłumiły główną roślinę! Jedna z roślinek miała korzeń grubości młodej marchewki! Wyrzuciłam dzieci marnotrawne i zostawiłam tylko matkę

Scindapsus, który zwisał, postanowiłam puścić po drabince. Wyczytałam, że w przypadku puszczenia po kokosowej tyczce lub drabince, na pędach odstępy między liśćmi są mniejsze i ogólnie roślina wygląda efektowniej. Na razie wygląda tak:

A to starzec bluszczolistny od Ilonki (anoli). Myślałam, że już go straciłam po zimie, ale przycięłam i jak widać, zapowiada się nieźle

Niestety reszta nie doczekała się zdjęć... Postaram się nadrobić zaległości w najbliższym czasie

- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Mileno
Wszystkie roślinki masz prześliczne.

Wszystkie roślinki masz prześliczne.

- esti42
- 1000p
- Od: 21 sty 2009, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milena zazdroszczę tobie zapachu tych szyszek
Ja jak jadę do rodziców to u nich koło domu jest pełno takich drzewek i śmieją się ze mnie jak przyjeżdżam i pierwsze co to jak już są to idę zwalić jakąś szyszeczkę i siedzę i ja wącham

Ja jak jadę do rodziców to u nich koło domu jest pełno takich drzewek i śmieją się ze mnie jak przyjeżdżam i pierwsze co to jak już są to idę zwalić jakąś szyszeczkę i siedzę i ja wącham

JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA
Pozdrowionka ASIA

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Biedne dracenkowe dzieciaczki
gratuluje aksamitki

- Mandragora
Dziękuje Damianie!
Asiu, oby tylko dorosły, bo jodła gubi coś igiełki od środka, co prawda nie mocno, ale... Obawiam się, że mój psiak mógł ją kiedyś podlać "naturalnym nawozem", bo niedawno przyłapałam go, jak się czaił, choć nigdy na gorącym uczynku... Ale on cwaniak jest
Zeberko - no biedne, bo wylądowały na śmietniku
Nie mam jednak na tyle miejsca w domu, by się nimi dalej opiekować, a nie miałam też komu dać; były krzywe i mało efektowne.. Ale lepiej uratować jedną roślinę, niż by po czasie miało się okazać, że padły by wszystkie :)O

Asiu, oby tylko dorosły, bo jodła gubi coś igiełki od środka, co prawda nie mocno, ale... Obawiam się, że mój psiak mógł ją kiedyś podlać "naturalnym nawozem", bo niedawno przyłapałam go, jak się czaił, choć nigdy na gorącym uczynku... Ale on cwaniak jest

Zeberko - no biedne, bo wylądowały na śmietniku

- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Milenko dawno do Ciebie nie zaglądałam. Ale jestem i nadrabiam straty
Roślinki super Ci rosną - czuja wiosnę - to widać 

- Mandragora
Dziś zrobiłam zdjęcie mojego "podsufitowego" bluszczu. Tak wygląda dziś:

A tak wyglądał rok temu:

Fikus microcarpa - może doradzicie, jak go uformować?

Pokażę też mój sprawdzony i za każdym razem niezawodny sposób na ukorzenienie roślin - głównie polecam do fiołków. Wkładam ścięty listek, tak by tylko "ogonek" moczył się w wodzie, korzonki pojawiają się dość szybko. Kubek z wypukłą przykrywką z dziurką, ale włożoną do środka (po Coffee Shake'u z McDonald'sa):

I mój dzisiejszy nabytek - crasula (jakaś variegata odmiana):

Aaa i przyszły dziś skrętniki od P. Piotra. Odmiana Tango i Samba.
Tango będzie wyglądało (o ile go nie uśmiercę ;) tak:

A tak Samba:

Zdjęcia pożyczone z AlbumuPicasy P. Piotra, mam nadzieję, że się nie obrazi
Koleżanka kupiła Alien i Lolę, też przepiękne odmiany. Zresztą chyba nie ma brzydkich skrętników 

A tak wyglądał rok temu:

Fikus microcarpa - może doradzicie, jak go uformować?

Pokażę też mój sprawdzony i za każdym razem niezawodny sposób na ukorzenienie roślin - głównie polecam do fiołków. Wkładam ścięty listek, tak by tylko "ogonek" moczył się w wodzie, korzonki pojawiają się dość szybko. Kubek z wypukłą przykrywką z dziurką, ale włożoną do środka (po Coffee Shake'u z McDonald'sa):

I mój dzisiejszy nabytek - crasula (jakaś variegata odmiana):

Aaa i przyszły dziś skrętniki od P. Piotra. Odmiana Tango i Samba.
Tango będzie wyglądało (o ile go nie uśmiercę ;) tak:

A tak Samba:

Zdjęcia pożyczone z AlbumuPicasy P. Piotra, mam nadzieję, że się nie obrazi