Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
danutka1
200p
200p
Od: 3 lut 2013, o 20:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

Witam tak tu zaglądnęłam :) mam taki problem, nie wiem co z moimi czereśniami białymi i czerwonymi. Niektóre liście są bardzo rozwinięte a reszta jest w początkowym rozwinięciu? czy to normalne ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, mam trzy lata czereśnie, i za każdym razem są kwiatostany ale potem nagle zasychają i opadają.Co może być przyczyną? Bożena.
Bożena
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Zwarzenie kwiatów przez mróz, niezapylenie kwiatów, za słabe drzewo, niemogące wykarmić owoców. Stawiałbym jednak na to pierwsze.
danutka1
200p
200p

Post »

a u mnie? :oops:
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dzięki Drako.
Bożena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

danutka1 pisze:a u mnie? :oops:

na str. 30 i 31 w wątku " czereśnie - choroby i szkodniki" znajdziesz coś dla siebie. U mnie już wszystko wróciło do normy a nowych pędów jest aż za dużo. Natomiast marwi mnie wygląd Twojej czereśni, którą prowadzisz prawdopodobnie na "żywioł". Będzie dużo problemów w następnych latach. Pozdrawiam.
danutka1
200p
200p

Post »

a czemu na żywioł? mogłabyś coś wiecej na temat bo ja troche nie za bardzo, dopiero wkraczam w tematy ogrodowe itd :)
badylarz
200p
200p

Post »

danutka1 podaj trochę wiadomości o swoich czereśniach. Ze zdjęcia nie da się określić ich wysokości, odległości gałązek od ziemi i jak docelowo mają te czereśnie wyglądać. Dodatkowo potrzebna jest informacja ile miejsca dla nich przeznaczyłaś. Dopiero te informacje chociaż niepełne pozwolą coś Ci podpowiedzieć. Drzewka czereśni najmniej przemarzają na samych wierzchołkach i to że wierzchołki się rozwijają plus słabo rozwinięte pąki na całej długości gałązek dają nadzieje, że do jesieni odbudujesz swoje czereśnie. Pozdrawiam. Jednak Lucjan.
danutka1
200p
200p

Post »

o przepraszam bardzo :)Jak tylko wróce z pracy zaraz ją porządnie odmierze z każdej strony :)
danutka1
200p
200p

Post »

A więc tak czereśnie mają po 175 cm wysokości, za bardzo nie mam dla nich miejsca dlatego ponoć miały zajmować nie dużą powierzchnię.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
badylarz
200p
200p

Post »

:wit No to danutka 1 do roboty. Najpierw musisz poczekać na suchy, słoneczny dzień i w takim dniu usuń wszysko co jest na przewodniku do poziomu około 90-100 cm, w Twoim przypadku do pierwszego piętra gałązek. Usuń także pozostałość po zaschniętym przewodniku, tuż nad miejscem gdzie wyrósł nowy przewodnik. Wszystkie gałęzie pierwszego piętra, bardzo ostrożnie, odegnij do poziomu, przywiązując je sznurkami do wbitych w ziemie kołków. Musisz do tego mieć pomocnika, żeby w trakcie wiązania nie wyłamać odginanych gałęzi. Z pierwszego zdjęcia wnioskuje, że drugie piętro gałęzi, też się uformowało. Ale tu nie wszysto jest dla mnie czytelne. Jeżeli jesteś w stanie w drugim piętrze wyodrębnić jeden pęd, który jest skierowany pionowo do góry, to musisz potraktować go jako przewodnik, natomiast pozostałe, zakładając klamerki od bielizny odgiąć do poziomu i tak przetrzymać około dwóch tygodni. Po częściowym zaschnięciu ran spowodowanych cięciem, pokryj je farbą emulsyjną z dwu procentowym dodadkiem miedzianu. Jeżeli jednak przewodnika niema, musisz go uworzyć z jednej z nowych gałązek odginając ją do pionu i przywiązując do jakiegoś dołożonego do drzewka, patyka. Uwagi te dotyczą zdjęcia nr 1. Jeżeli możesz, zrób zdjęcie drugiego drzewka, ale tak żeby było widoczne całe, łącznie z gałązkami szczytowymi. I bądź dobrej myśli, nie jest źle. I jeszcze jedno, podaje ci sposób na wyprowadzenie czereśni w formę stożkową, która zajmuje mało miejsca. Pozdrawiam, Lucjan.
danutka1
200p
200p

Post »

Super jak tylko sie trochę ociepli- bo na obecną chwilę jest u nas nieprzyjemna pogoda to wezmę się do roboty, a jutro bo juz jest ciemno dorobię zdjęcie drugiego drzewka ;:180
danutka1
200p
200p

Post »

a mam jeszcze pytanie czy to co napisałeś dotyczy tych dwóch drzewek czy tylko tego z pierwszego zdjęcia?
[color=#447f00]No to danutka 1 do roboty. Najpierw musisz poczekać na suchy, słoneczny dzień i w takim dniu usuń wszysko co jest na przewodniku do poziomu około 90-100 cm, w Twoim przypadku do pierwszego piętra gałązek. Usuń także pozostałość po zaschniętym przewodniku, tuż nad miejscem gdzie wyrósł nowy przewodnik.[/color]

Bo to drzewko z drugiego zdjecia pierwsze piętro ma trochę niżej niż 90-100 cm jak napisałeś

Noi i tak analizuje, o tym przewodniku czyli ten co jest teraz (chodzi o zdjęcie nr. 1) jest za mały, że jest potrzeba szukania pędu idącego do góry?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

danutka1 pisze:... tak analizuje, o tym przewodniku czyli ten co jest teraz (chodzi o zdjęcie nr. 1) jest za mały, że jest potrzeba szukania pędu idącego do góry?
Badylarz odpowiedział Ci na to pytanie :) :
badylarz pisze:...Jeżeli jesteś w stanie w drugim piętrze wyodrębnić jeden pęd, który jest skierowany pionowo do góry, to musisz potraktować go jako przewodnik...
badylarz pisze:... Jeżeli jednak przewodnika nie ma, musisz go utworzyć z jednej z nowych gałązek odginając ją do pionu i przywiązując do jakiegoś dołożonego do drzewka, patyka. Uwagi te dotyczą zdjęcia nr 1....
Po prostu na tym zdjęciu nie widać dokładnie czy jest pionowa gałązka czy nie. Ty widzisz, więc wiesz który wariant wybrać.

Jeżeli pierwsze piętro drugiego drzewka jest trochę niżej niż zalecana wysokość to też będzie w porządku.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
danutka1
200p
200p

Post »

:D Dzięki za dodatkowe wyjaśnienia i proszę o odrobinę cierpliwości he he
To jest to drugie drzewko

Obrazek