Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Tak Ado, to ta sama...tylko z drugiej strony :) część hostasów czeka wiosną przeprowadzka w inne miejsce...w tym roku już sie tam nie pomieszczą.
Beata
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

A to niektóre moje hosty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny ogród!!!

Slicznie skomponowane te hosty....może więcej zdjęć.........???
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Ach Och Ach Och jak pięknie. :shock:
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Chyba to wszystkie zdjęcia, jakimi dysponuję. Jesienią zrobiłam kilka nowych rozsad i może wiosną uda się zdobyć ciekawsze okazy. Wasze hosty też podziwiam :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Post »

Czy ktoś potrafi rozpoznać jakie rośliny rosną w towarzystwie hosty na tym zdjęciu?
Obrazek

Rok temu kupiłem "Sum and Substance" i po wygooglowaniu stwierdziłem, ze mi się wcale nie podoba i nic do niej nie pasuje:) Może ktoś ma pomysł jakie inne rośliny bedą się dobrze komponowaly w jej bezpośrednim sąsiedztwie. Od razu zaznaczam, ze nie chcę w tym miejscu robić rabaty hostowej, ale raczej mix róznych bylin.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z przodu rośnie rozchodnik okazały, z lewej coś na podobieństwo kosaćca syberyjskiego (długie szablaste liście) , natomiast roślina w prawej kojarzy mi się z konopiami :wink:

Towarzystwo rozchodnika uważam za nieudane, bo o ile świetlisty cień lub małe słońce krakowskim targiem zniosą obie rośliny, to już zapotrzebowanie na wodę różni się drastycznie. Rozchodnik woli suche, hosta mokre... Kosaciec jako towarzystwo może być.

Proponowałabym jeszcze liliowce, wiązówki (wysokie) lub tawułki (niskie). Widziałam kiedyż Sum and Substance w towarzystwie budlei - niezłe połączenie i ciekawe :D, może być wysoka krwawnica...

Dobór roślin towarzyszących zależy od tego, czy miejsce jest słoneczne czy cieniste...
ToOn
50p
50p

Post »

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję.
Hosta rośnie w dość mocno nasłonecznionym miejscu a reszta rabaty po północnej stronie domu. Na pewno wykorzystam wymienione przez Ciebie rośliny ale akurat w bezpośrednim sąsiedztwie S&S wolałbym coś bardziej drugoplanowego:) Np "konopie" ze zdjęcia spodobały mi się bo nie odwracają uwagi niepotrzebnymi kwiatkami a ich regularny kształt i ciemna barwa podkreślają urodę jasnej, niepoukładanej funkii. Z kolei blady rozchodnik uspokaja kolorystykę całości. Szukam właśnie takich drugoplanowych roslin żeby je poprzeplatać z jasnozielonymi jak np z trawą Hakonechloa macra 'all gold' czy wilczomleczem euphorbia polychroma . Przynajmniej tak mi sie widziało w jednej z moich ostatnich wizji...

...Ech mam nauczkę żeby nie kupowac w ciemno i bez planu a później nie zawracać ludziom głowy na forach :)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

ToOnie, niestety, a może właśnie stety, planowanie to trudna i żmudna robota. Posadzisz, ok, kiedy się rozrośnie ...no i zaczyna się.
Ja już od tylu lat komponuje i ciągle wydaje mi sie,ze u mnie jest brzydko, a u ludzi ładnie :(
Myślę,ze to nie ma końca i w tym chyba sens. Nie wyobrażam jednak sobie, aby ktoś mi coś planował. Wolę metodą prób i błędów- polecam.
Rozchodniki są chyba za wysokie...
na dole w pierwszym planie pasowałaby skalnica mchowa...jest taka jedna, tworzy piękny zielony dywan. Ale zapomniałem jak się nazywa.... daję zdjęcie, na pewno ktoś z forumowiczów to zna.
poniżej Yesterday,s Memories
Obrazek

Można jeszcze pomyśleć o dąbrówce rozłogowej, ale tylko Chocolate Chip, bo reszta to chwastowiska...
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Tomasz II pisze:Nie wyobrażam jednak sobie, aby ktoś mi coś planował. Wolę metodą prób i błędów- polecam.
na dole w pierwszym planie pasowałaby skalnica mchowa...jest taka jedna, tworzy piękny zielony dywan. Ale zapomniałem jak się nazywa.... daję zdjęcie, na pewno ktoś z forumowiczów to zna.
poniżej Yesterday,s Memories
Obrazek

Można jeszcze pomyśleć o dąbrówce rozłogowej, ale tylko Chocolate Chip, bo reszta to chwastowiska...
I takim myśleniem zabierasz mi chleb :lol: Się człowiek uczy, stara i masz! :P :P
Skalnica cienista to jest ;)
Ja mam młode funkiowisko, jesienią dopiero znalazło docelowe miejsce, połączone z wrzosowiskiem, dla niektórych tłem są różanceczniki a 'wyściółką' dąbrówki - bordowe i takie pospolite, polskie, leśne, dość duże, ekspansywne, ale przepięknie kwitną na niebiesko, no i barwinki. Cenniejsze dla mnie okazy nie mają niczego za sobą, będą wyróżnione taką wyściółką.
ToOn
50p
50p

Post »

Tomaszu i Ariel, dzięki za włączenie się w doradzanie mi:) Podoba mi się pomysł z dąbrówką i skalnicą. Co zabawne, tą pierwszą roślinkę nawet mam i już rok temu planowałem zakwaterować obok hosty ale wyleciało mi z głowy... Jednak pierwsze pomysły są najlepsze.
No ale przydałyby się jeszcze ze 3 sąsiadki dla funkii. Jeśli macie jeszcze jakieś typy to z przyjemnością je poznam.
Tomasz II pisze: Nie wyobrażam jednak sobie, aby ktoś mi coś planował.
No cóż. Miałem postanowienie żeby najpierw dokładnie zaplanowac rabatę samodzielnie i dopiero wtedy zamówić wszystkie rosliny przez Internet. No ale pod wpływem impulsu kupiłem niezidentyfikowane kłącza i teraz mam problem jak dobrać odpowiedni kwiatek do kożucha :)
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liliowce, bodziszki, miodunki, zadarniające skalnice właśnie, rodgersje, świecznice, tarczownice, kokorycze, kokoryczki, turzyce, języczki...
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

A może za sąsiadkę po prostu hosta o innym kolorze, wielkości czy fakturze liści?
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasnota plamista:)
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
Anemon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2009, o 13:37

Post »

Witam :D
Piękne macie hosty, podziwiam z zazdrością :lol:

Ktoś wcześniej pisał (chyba Pidżama) by nie sadzić funkii w sąsiedztwie modraczka.
Wierzba Hakuro coś tam coś tam, też nie jest dobrym towarzystwem :twisted:
Zrzuca kotki po przekwitnięciu i zaśmieca hosty. Ale w moim ogrodzie tylko pod nią mają fajny cień...

Pozdrawiam hostolubnie :D
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Hosty”