Witam, pojawił się problem na liściach. Tunel i grunt. Sytuacja zgrała się z opryskiem P+K. Stężenie odpowiednie, pogoda podczas oprysku dobra. Być może zbieg okoliczności. Oprysk robiony w sobotę. Będę wdzięczny za pomoc.
Ta plama na liściu jest niepokojąca , szara pleśń?
Ja mam pytanie ,macie na pomidorach mszyce ? ja mam i zastanawaim się ,czy nie użyć mospilanu
Na fasolce grubo ,az czarno
Ja ma co roku takie mszyce latające, pojedynczo (nie są w koloniach) siedzą na łodygach i liściach. Szczególnie w początkowej fazie sezonu. W tym roku obserwuję ich większe nasilenie. Nie liczyłem dokładnie, ale np. w ubiegłych latach na roślince w czerwcu było powiedzmy do 10 sztuk, tak teraz jest 30. Nigdy z tym nic nie robiłem i teraz też nie zamierzam, ale zobaczymy.
Znalazłem filmik z tymi mszycami na pomidorze. https://www.youtube.com/watch?v=KFdb-45G1vw
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Na 26 krzaków pomidorów w tunelu 3 - 4 mają poskręcane liście do góry. Jaka jest tego przyczyna. Pomidory były nawożone 25 maja i 9 czerwca nawozem po pomidorów i papryki oraz 1 czerwca krystanolem żółtym + saletra potasowa w stężeniu 5 ml na 1 l. wody.
@Erazm,
jak wygląda sprawa z podlewaniem ? (widzę na zdjęciach suchą ziemię)
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Może to jest zbyt mało wody ?, temperatura wewnątrz pewnie wysoka ...
Pozdrawiam, Mirek
co 3-4 dni po minimum 2 litry, obserwuj reakcję liści
Pozdrawiam, Mirek
Ja zaś podlewam kilka razy dziennie liniami kroplującymi po 9 do 11 minut jednorazowo, dzisiaj planuję trzy razy, a jak będzie przez cały dzień słonecznie , to i cztery razy.