Przed trzema laty posadziłam kukurydzę słodką (odmiana nieznana) w ostatnim tygodniu czerwca i doczekałam plonów - po jednej kolbie z każdej i po drugiej kolbie z około połowy roślin.
Nie panikujcie
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ostatnia szansa siana byla 20 kwietnia pod agro, tu jednak wiosna przychodzi troszkę później i lato tez nie takie takie cieple. koniec czerwca to nie taki zly okres na sianie kukurydzy, trzeba tylko wysiać gatunki o krótkim okresie dojrzewania ok 80 dni. ja zbieram kukurydze nawet do polowy października. tomek Mrozy jej nie dopadną, niektóre gatunki potrzebują ponad 120 dni żeby :dorosnac:
Jak poznać, że kolby są już dobre do spożycia?
Rozebrałam jedną "panienkę" z zielonej sukieneczki tak kawałek ale nie chciałabym tak zaglądać do każdej ...a może właśnie tak trzeba?
Ja też tak robię, na razie widać białe ziarniaki. Trzeba jednak uważać, żeby za późno nie zebrać, bo czasami ostatnie ziarna na szczycie kolby nie są zapylone i nie wykształcają się i pozostają jasne. Dopiero trochę niżej ziarna mogą być żółte.
Po naciśnięciu dojrzałego ziarna wypływa mleczko.
Innym sposobem rozpoznania dojrzałości jest zaschnięcie wystających nitek, tj ok. 3-4 tygodnie po pojawieniu się nitek.
Moje też leżą od wiatru, a tu ciągle wieje i wieje, a na dodatek jeszcze pada i ziemia mokra. Co robić z tą kukurydzą? Wstanie sama, jak sie przesuszy gleba ,czy jakoś jej pomóc?
Słoneczniki to leżą powyrywane z korzeniami.Co je postawiłam to z powrotem leciały
Asia
Jak zaczęły sie pierwsze długotrwałe deszcze powiązałam słoneczniki i kukurydzę sznurkami na wysokości 60cm. Dwa kołki na końcach rzędu i sznurek po obu stronach. Rośliny pochylone ale stoją.Ja mam rzedy w kierunku północ-południe, a wiatry zachodnie, więc wystarczyłby sznurek po wschodniej stronie.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ostatnia szansa dobre posuniecie gratz. aska2006 tak to bywa z kukurydza jak wieje i pada, niestety.
Kukurydza dojrzała ma ciemne suche włosy na kolbie i odchyla się od krzaka. Pelasia Sama raczej nie wstanie, możesz ja delikatnie podnieść i zrobić tak jak zrobila ostatnia szansa.
aska2006
Ta musi jeszcze poczekać kilka dni.
Ta można uznać za dojrzała, ciemne suche włosy, twarda w dotyku, odchylona od krzaka.
Ta ubrana "pani" to Northon Super Sweet, na golaska Sun Sweet. smacznego