Kompost cz.2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompost cz.2

Post »

Majajka za grubych kawałków gałązek nie kładź na spód. Tym bardziej jak masz planowane 15 cm. Nieraz kompost nie zadziała i gałązki się nie rozłożą. Ciężko potem przekopać. Jak możesz to zainwestuj sobie rozdrabniacz do gałęzi. Potniesz wszystko na drobno nawet chwasty i ostrężyny.
carinus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2025, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem po pierwszych testach napowietrzania gotowych 500l gnojówek z pokrzywy i żywokostu. Zmieszałem je w jednym zbiorniku 1000l, dolałem nieco świeżej wody i wrzuciłem wiązkę świeżo wyrwanej pokrzywy. Po kilku godzinach napowietrzania został tylko delikatny ślad zapachowy. Po 3 dniach mam wrażenie że wyczuwam tylko zapach podobny do tego, jaki czuć przy zaroślach na brzegu jeziora.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Wydaje mi się, że gnojówka to nie kompost. Lepiej by było utworzyć osobny temat, bo na pewno jest ciekawy i potrzebny. :idea:
carinus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2025, o 20:35

Post »

Niby gnojówka, jednak figuruje w przestrzeni internetu jako kompostowanie na mokro. Nie wiem czy jest sens zakładać osobny wątek, chyba że dokleję do czegoś archiwalnego w temacie gnojówek.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Może np. taki temat "gnojówka bez przykrego zapachu"?. Chodzi mi o to, żeby się ludziom nie wymieszało, bo gnojówka jest nawozem płynnym i nie ma nic wspólnego z kompostowaniem. Jest wszystkim tym, czego w kompoście nie chcemy.

Tzn. gdyby dolać gnojówkę do kompostu celem jego wzbogacenia (nawóz), lub nawilżenia to wręcz super pomysł. Jednak nie po to robi się gnojówki o ile się nie mylę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”