Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

To już wiesz Lucynko, że marzec raczej stracony z robotami polowymi. ;:222 Nawet nie ma kiedy rozsiać nawozów. ;:185
Miałam to zrobić jutro, bo od piątku deszczowe dni i azofoska świetnie by się rozpuściła.Niestety w kolejnym tygodniu zima powróci.
Gleba nadal zamarznięta, doszłam do wniosku, żeby odpuścić i poczekać aż pogoda się ustabilizuje.Bo rozsiane teraz, mogą spłynąć wraz z roztopami i działeczki nie zasilą wcale. Oby tylko kwiecień był bardziej stabilniejszy i nie poszedł w ślady marca. ;:108
Śliczności u Ciebie rosną i cieszą ogrodniczkę, parapety pęcznieją. ;:215 Oby potem na balkoniku, pomimo zniczy, jakieś zimno się nie wdarło i nie nabroiło. Musisz pilnować i w razie czego cały foliaczek do domu. Taki już los ogrodnika. ;:224
U mnie begonie ładnie rosną, ale na działce roślinki skulone, ranniki się pozamykały, oby tylko ich czas kwitnienia nie przebrzmiał pod nawrotem śnieżnej kołderki. ;:219
Niech Ci słoneczko dopieszcza sadzonki, ;:3 dla Was buziaki ;:cm ;:cm a dla cierpiącej Misi delikatne głaskanko ślę. ;:168 :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drożdże już dzisiaj kupiłam, to najbliższe podlewanie odbędzie się za Twoja poradą ;:196 Ostatnio było kilka dni słonecznych, to siewki i młodziutkie sadzonki mogły się pławić w jego blasku. Niech korzystają póki mogą, bo znowu ma być pochmurno.W mojej pogodzie nie widać aż takich mrozów, w nocy ma troszkę przymrozić, w dzień raczej ma być na plusie, chociaż w ciągu kilku najbliższych dni na niewielkim ;:222
W tym roku nie mogę się do Was przyłączyć, bo tym razem to biała kobea wschodzi beż żadnych oporów, za to fioletowa milczy jak zaklęta. Z białych widać aż pięć kolanek, a z tych drugich niestety ani jednego. Nasiona wsadzałam jednego dnia, ale jeszcze mam nadzieje, że coś się zmieni w tym temacie.
Pysznogłówkę jednak wysiałam, tak więc trzymaj te kciuki mocno, bo się przydadzą ;:196 Pomidory będę siała w tym samym terminie.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko ma być zmiana pogody na deszczową, ale jakiś większych przymrozków nie zapowiadają. Za to kwiecień ma być ładny, oby się spełniło. Wtedy ruszymy na działki ostro pracować.
Gazanie też słabo mi kiełkowały, miałam nasiona sprzed dwóch sezonów.
Jak Misia mam nadzieję, że jest już wszystko dobrze.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie! - Środa popisała się piękną słoneczną pogodą, dzięki czemu sieweczki i sadzoneczki są szczęśliwe i radośnie podnoszą łebki w górę. Heliotropy dojrzały już do przycięcia wierzchołków wzrostu, ale muszą poczekać do 19 marca.
Bardzo ucieszyły mnie siewki pierwiosnka japońskiego z zebranych przeze mnie nasionek. Długo nie dawały oznak życia, aż tu dzisiaj raniutko sieweczki sypnęły się gęsto.

Obrazek

Byle jak wschodzą gazanie. Nasiona dobre, nie mam zielonego pojęcia, co im nie odpowiada. Być może niepotrzebnie nasiona przysypałam ziemią. Dosiane zostawiłam na powierzchni.

Obrazek

Najlepiej rosną koleusy i heliotropy. Te drugie wyglądają tak jak ten na fotce.

Obrazek

Na kuchennym parapecie powtarza jeden z fiołków afrykańskich.

Obrazek

A w mini ogródeczku zielenieją gałązki wierzbowe i żółci się forsycja.

Obrazek

Natomiast, by nie było mi zbyt dobrze, trzeci sąsiad rozpoczął remont mieszkania. Udarówką zbija płytki w łazience za ścianą mojego przedpokoju. Uszy znowu więdną.
Na pocieszenie Misia nie ma już kłopotów zdrowotnych.

Marysiu - zdaje się, że dzisiaj miałam ostatni przed dłuższą przerwą słoneczny dzień. Żałuję ze względu na siewki, którym słonko pozwalało pięknie piąć się w górę i zgodnie z Twoim życzeniem, za które ;:196 , cieszą moje serducho.
Tak naprawdę to nigdy nie wiadomo, jak zachowają się trzej majowi ogrodnicy i zimna Zośka. ;:oj Do nich nie mam za grosz zaufania.
Cieszę się z tak wspaniałych życzeń, przytulam je do serca, ślicznie za nie dziękuję i wzajemnie życzę słoneczka, ciepełka oraz zdróweczka ;:167

Alu - w domu to ja obok pichcenia najbardziej kocham zajmowanie się uprawą roślinek na działeczkę. ;:306
Dziękuję pięknie za dobre życzenie, które odwzajemniam i równie gorąco całuję. ;:196

Halinko - bardzo dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich fotek. ;:180
Jutro czeka nas gwałtowna zmiana pogody, niestety, na gorszą. :oops: Kiedy to się wreszcie skończy?!
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Stasiu - my rozłożyliśmy na całej działce gołębi nawóz przed zimą, dzięki czemu spokojnie czekam na wiosnę. Ba! Jakie tam spokojnie. ;:145 Przeciwnie: bardzo niecierpliwie.
Na razie niczego na balkon nie wynoszę, poczekam na cieplejsze dni, a zwłaszcza noce.
Widziałam Twoje begonie, podziwiałam je, a moim codziennie kraczę nad doniczkami i straszę wyciupaniem na kompost. ;:134
Serdeczne dzięki za wszystkie dobre życzenia, buziaki odwzajemniam, ;:196 a Misia słodkim mruczandem podziękowała za dodatkowe głaskanko. ;:168

Iwonko1 - drożdże to naprawdę fantastyczny nawóz. ;:333
Słoneczko to najlepsze lekarstwo zarówno dla roślin i świata zwierzęcego. A tu znowu wieszczą kilka dni pozbawionych tego znakomitego leku na depresję.
Tak sobie pomyślałam, że kobea to jakaś chimeryczna roślina i decyduje samodzielnie, które nasiona mają w danym roku wypuścić kiełki, a które nie. A, jeszcze wybiera, w którym regionie biała, w którym niebieska ma się popisać. ;:306 U mnie biała jeszcze śpi.
Za pysznogłówkę trzymam kciuki nieustająco. ;:333 Niech się nie leni. U mnie coś już w kuwetce z pysznogłówką zaczyna się dziać.
Pozdrawiam wzajemnie i równie ciepło. ;:196

Dorotko - myślisz, że dopiero w kwietniu da się popracować na świeżym powietrzu?!
Dopiero pierwsza dekada marca mija, a jeszcze dwie takie przed nami. ;:98
Misia już zdrowa, ale pilnuję, by ani na hol, ani tym bardziej na balkon nie wyszła. Trochę mi jej żal, bo gdy ja urzęduję na balkonie, ona siedzi przy drzwiach i płacze. ;:174

Sąsiad ciągle pracuje za ścianą, głowa pęka od tych hałasów. Dzisiaj już się z Wami pożegnam, jutro odwiedzę Wasze ogrody i parapety.
Dobrej nocy. ;:4
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko ;:196
Śliczne wyglądają te sieweczki i kwiatuszki.
Ładniutki ten fiołek afrykański biało-ciemnoróżowy ;:215
U mnie z wysianych najszybciej wyrosły mi wilce-już popikowane.
Reszta niemrawo się gramoli.
Forsycja Ci już kwitnie ;:306 to czas na przycinanie róż :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Lucynko ja swoje gazanie siałem przysypując nasiona ziemią i wschody były ładne, ale nierówne. Skoro Ty wysiałaś później na powierzchni ziemi to może warto je wbić w podłoże żeby miały wystarczająco dużo wilgoci ?
Piękne wschody pierwiosnków japońskich, one lubią dość mokre podłoże, czy w Twoim ogrodzie też mają zapewnione ?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko myślałam, że wszelkie remonty wokół Ciebie już zakończone, a tu kolejny sąsiad rozrabia ;:131 wytrwałości. Dobrze, że misia jest już zdrowa, szkoda że jeszcze musi być w zamknięciu, nawet na balkon nie może wyjść.
Gazanie zawsze po siewie przykrywam ziemią, często się zdarza, że nie wszystkie nasiona kiełkują. Pochwalę za to sukces pierwiosnków japońskich, potrzebowały dłuższego czasu do wykiełkowania, teraz masz gąszcz. Te pierwiosnki są piękne, dla mnie wyjątkowe, a jakie kolorki siałaś.
Lucynko sprawdzałam pogodę długoterminową i najbliższy czas nie będzie ciekawy, na najbliższą noc zapowiadają niskie temperatury, halny nam przyniesie opady deszczu, śniegu, trochę namiesza. A później po halnym z każdym dniem ma być lepiej, w kwietniu już wiosennie.
Spokojnego dnia, bez wiertarki udarowej ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj u mnie to samo jak wstanę najpierw to do sadzonek pooglądać potem cała reszta bo to tak cieszy jak ładnie rośnie. Przydało by się trochu więcej słoneczka, a nie tylko lampa i doświetlanie więc tego Ci przede wszystkim życzę ;:3 jak również miłego dnia i dużo zdrówka. Pozdrawiam ;:168
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, cieszę się niezmiernie, że Misia już zdrowa, póki jest tak zimno, musisz ją trzymać w ciepłym mieszkaniu. Wyobrażam sobie jak się wyrywa na zewnątrz ;:174
Fajnie, że powschodziły Ci pierwiosnki, moje siałam dwa razy i póki co w tym drugim pojemniczku coś tam się pokazało, ale to zaledwie 3 minimalnych rozmiarów roślinki, a w tym wcześniejszym ciągle nic ;:223 Za to dalie i cynie pięknie powschodziły ;:138
Współczuję kolejnego remontu, tym bardziej, że zimno i nie można uciec na działkę :wink:

Pozdrawiam Kochana, uważaj na siebie ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Ładny fiołeczek zakwitł.
Jak słyszę pogodę mamy taką samą.Dobrze,że masz więcej miejsca na rozsady.Moje plany jak zwykle spaliły na panewce. ;:145 ;:124
Trzymaj się Lucynko. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko trzymam mocno kciuki za wspaniałe sieweczki ;:215 Heliotrop wygląda bardzo profesjonalnie... aż się wierzyć nie chce że rośnie w domu :D Ja niestety musiałam dzisiaj coś poza terminem podziałać, bo kobea jak wyszła to stanęła i 2 tygodnie ani drgnęła, a chciałabym ją uszczknąć :oops: Zobaczymy jak to zniesie. Za oknem białe ciemki fruwają i za nic wiosny nie widać!
Zdrówka i radości z parapetowych hodowli, bo to oznacza piękny letni ogród ;:196 ;:196 ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Za oknami istny Armagedon! Wyje wiatr, sypie śnieg, zimno jak w lutym, o wiośnie mogę sobie tylko pomarzyć.
Za ścianą remont trwa, a mną nerwa aż trzęsie. Nawet Misia nie może sobie znaleźć miejsca.

Obrazek

Taki krajobraz natura stworzyła w ciągu dwóch godzin.

Obrazek

Na parapecie wzeszła lawenda.

Obrazek

A na balkonie w kartonie odezwał się śniedek 'Sandersa'

Obrazek

Jutro muszę sprawdzić, jak wyglądają karpy dalii. Podejrzewam, że one też już nie śpią.

Ewuniu - dziękuję pięknie za miłe słowa. ;:196
Gdybyś wiedziała, jak bardzo bym chciała, by forsycja na działce zakwitła już tak, jak ta w wazonie...

Seba - zawsze siałam gazanie na powierzchni, w tym roku mi się zapomniało i nasiona przysypałam ziemią. Dosiane tylko wcisnęłam i zrosiłam wodą. Tak zostawię aż do wschodów. ;:108
Pierwiosnek japoński rośnie u mnie na działce już cztery lata, ale po raz pierwszy postanowiłam spróbować pozyskać nowe roślinki z zebranych przez siebie nasion. Wody moim roślinom nie brakuje, bo nawet gdy panuje susza, to ja co dzień jestem w tym czasie na działce i podlewam wodą, którą mamy wprost z niewielkiej rzeczki. Co ważne, nie jest to woda uzdalniana, zawiera wszelkie mikroelementy. ;:333

Dorotko - rozwiązał się worek remontowy. Sąsiadki siedzą w domu, nudno im, czas się dłuży, no to wymyśliły sobie remonty. Rzecz w tym, że córka jednej z nich jest fachowcem remontowym i to ona obsługuje już drugą łazienkę. Tylko ten pierwszy remont obejmował całe mieszkanie, które jest przeznaczone na wynajem.
No widzisz, a ja nigdy wcześniej nie przykrywałam nasion gazanii, a w tym roku jakoś mi się zapomniało. ;:223
Pierwiosnkiem japońskim sama jestem zaskoczona, bo to z własnoręcznie zebranych nasion, ale radości mam z tego dużo. :tan
Mam tylko jednego takiego pierwiosnka w kolorze czerwonym, to pewnie pozyskane nasiona też wydadzą kwiaty w tym kolorze.
Dorotko, do kwietnia jeszcze bardzo daleko, a jaki on będzie, okaże się dopiero, gdy nadejdzie. Długoterminowe pogody najczęściej się nie sprawdzają. ;:218
Udarówka pracuje, ale dziękuję za Twoje dobre życzenie. ;:196

Alu - ja już nie doświetlam swoich siewek. Dni są wystarczająco długie i nawet przy braku słońca na moich wysokościach światła siewkom wystarczy.
Wszystkie dobre życzenia z wdzięcznością przyjmuję, odwzajemniam i równie gorąco pozdrawiam. ;:196

Halszko - mam nadzieję, że stratyfikowałaś pierwiosnki. Jeśli tak, to czekaj cierpliwie, one potrzebują więcej czasu na pokazanie siewek. ;:108
Aktualnie sieweczki cynii i dalii zapewnią Ci trochę radości.
Hałasy remontowe doprowadzają mnie już do szewskiej pasji, ;:145 ale przecież nie pójdę wykłócać się , nie leży to w moim charakterze. Lubię żyć w zgodzie z sąsiadami.
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam. ;:196

Danusiu - ten fiołek powtarza, a widzę też pąki u drugiego, który też powtórzy kwitnienie w krótkim czasie po poprzednim. ;:333
Ty masz dużo roślin doniczkowych, to i miejsca dla siewek mniej. Moje doniczkowe albo wiszące, albo mieszczące się na kuchennym parapecie. A i parapety mam szerokie.
Jakoś jeszcze trzymam się prosto i mam nadzieję, że tak zostanie. Dziękuję. ;:167

Marysiu - dziękuję za kciuki. ;:180 Nigdy ich za dużo.
Moja kobea też się nie spieszy, ale ma czas i nie będę jej popędzała. Ja mam czas, ja poczekam. ;:306 Gorsza sprawa z białą. Nawet nie myśli się pokazać, niedobra.
Wiosna przyjdzie. Może w maju.... ;:218 U mnie biała zima.
Zarówno zdrówko i radość przygarniam z wdzięcznością ;:167 i odwzajemniam w całości. ;:196

Ps. Misia wsuwa nową karmę aż jej się uszy trzęsą. Nigdy wcześniej żadna jej tak nie smakowała. Dzięki za podpowiedź.

Dzisiaj kurier przyniósł mi paczkę roślin, które muszą dostać doniczki z ziemią. Jednak dzisiaj nie chciało mi się nosa za drzwi wyściubić. Roślinki do jutra muszą wytrzymać. A w ogóle to nie rozumiem, dlaczego w taką pogodę szkółka wysyła rośliny. Już im napisałam, co o tym myślę.

Dobrej nocy, Kochani. ;:4
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj ja doświetlam jak pogoda jest taka jaka jest szaro i buro boje się żeby pomidory się nie wyciągły. Życzę dobrej nocki dobranoc.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko pogoda nas nie rozpieszcza, stary śnieg zalega i nowego dosypało, a teraz deszcz ze śniegiem :wink: Bardzo Ci współczuję tych odgłosów zza ściany, oby jak najszybciej skończyli ten remont ;:145
W poniedziałek też otrzymałam paczuszkę z roślinkami i jestem zawiedziona.Wkurzyłam się i leży w gospodarczym, może przyjdą lepsze dni i coś z nią zrobię :?
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka ;:3 ;:cm
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko moja biała kobea już spisana na straty...nie to nie ;:124
Za oknem szaleje przedwiośnie, wszystko się miesza śnieg, deszcz, ciepły wiatr, zmarznięta gleba, słońce i gradowe chmury! Straszą nawet burzami ;:oj
Nie mamy wyjścia, musimy przeczekać byle w dobrym zdrowiu więc uważajcie na siebie i zdrówka życzę! ;:196 ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”