Dzisiejszy dzień wreszcie słoneczny
i wreszcie można było odetchnąć od tego deszczu .Sekator i dzisiaj był w ruchu, bo już wczoraj po południu nie padało to też ostro pracowałam z mumiami różanymi .Pojemniki ECO szybko się zapełniają, a krzewy zmniejszają.Dobrze ze niektóre róże dopiero teraz będą zaczynały kwitnienie są równie mocno zapączkowane .Witam serdecznie miłych gości
IRENKO mnie sie już nawet nie chce pisać o ślimakach mam ich serdecznie dosyć, bo tyle zniszczeń co w tym roku to jeszcze nie miałam . Anabelka ma podziurawione liście wygląda jakby kto pistoletem maszynowym w nią celował

.Przepis na mączniaka jest od Basi 10 dkg drożdży na 10 l wody w maleńkim naczyniu rozprowadzić drożdże z ociupinką cukru i wody ,a gdy zaczną się burzyć wlać do reszty wody .Jednak taki oprysk trzeba co tydzień stosować na wszystkie rośliny również pomidory i ogórki przy okazji to też nawóz można i glebę opryskać to oprysk p/grzybowy pomaga

tylko ta systematyczność
ANIU czytałam że i u Ciebie też zaatakowały nawet hosty .W tym roku jakiś armagedon z nimi juz nie pamiętam takiego najazdu jak w tym roku. One są wszędzie nawet na różach ,nawet na podest altanki gdzie mam postawione donice z daliami i pomidorami też nie omieszkały mi pożreć pomidorów czy dalii .One są nie do opanowania

Tak Aniu sypię wokół roślin ślimakolubnych mączką bazaltową ale musiałabym w całym ogródku pod każdą roslina wysypać, a przy takiej ciasnocie to niemożliwe żeby wszystko uchronić
ANDRZEJU dzisiaj truskawki ,lawenda, na jednej róży, wszędzie kopce ,bo w lipcu bedą wylatywać i robić nowe gniazda .Niestety widzę że patyczkowa róża w której był kopiec chyba nie do uratowania, bo juz patyczek żółknie

Dzisiaj wreszcie bez deszczu to radość wielka
MARTUSIU normalne bo u mojej Elin też dolne liście żółkną ,więc spoko. Moja teraz rosnie między liliowcami to nie widać tych żółtych liści
Życzę wszystkim miłego wieczoru i spokojnej nocki