Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

JAKUCH pisze:Biorę donicę a tam mrówcze gniazdo już z jajami
No właśnie Jadziu, nie było nas kilka dni i dokładny obchód zrobiłem. Zaglądam do doniczki z sadzonka 'kali' a tam ... kopczyk wysoki że liści prawie nie widać, rozgarniam i taki sam widok jak opisałaś. Wysypałem i ... sadzonka bez korzeni i patyczek zaczął gnić :-(
Z tą gładką skórą po zbieraniu ślimaków może być prawda, nie pomyślałem o korzyściach ale po ich zbieraniu moje paluszki też maja poślizg :;230
Mokro, za mokro, leje już od wielu dni :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Współczuję Jadziu :wit tych ślimaków tej ilości i tej codziennej walki z nimi.
A to maczka bazaltową posypujesz ??
Róże cudności, pięknie kwitną, zdrowo wyglądają. ;:180 Chyba do nich ślimaki nie mają dojścia ??

Pozdrawiam i dobrego dnia życzę. ;:196
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu ale mnie rozbawiłaś tym stwierdzeniem,że po L.Odier jakby przeszła procesja. :;230 Fajne i pasuje do widoczku.
Kropelki na różach cuuuudne. ;:108
U mnie wczoraj popołudniu się rozpogodziło i zabrałam się za sprzątanie róż, ale nie skończyłam. A wieczorem prawie do zmroku zbierałam ślimaki, wieczorem cała ich masa siedziała na wierzchu bukszpanów, a nawet na drzwiach do piwnicy. Na szczęście moich ogórków nie ruszają, ale objadły mi małe begonie, nie wiem chyba w ciągu 2 dni. Paskudztwo.
A jaki to przepis na oprysk drożdżowy ? U mnie zaatakowana mączniakiem Crocus Rose. :wit
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiejszy dzień wreszcie słoneczny :heja i wreszcie można było odetchnąć od tego deszczu .Sekator i dzisiaj był w ruchu, bo już wczoraj po południu nie padało to też ostro pracowałam z mumiami różanymi .Pojemniki ECO szybko się zapełniają, a krzewy zmniejszają.Dobrze ze niektóre róże dopiero teraz będą zaczynały kwitnienie są równie mocno zapączkowane .Witam serdecznie miłych gości ;:196

Obrazek

Obrazek

IRENKO mnie sie już nawet nie chce pisać o ślimakach mam ich serdecznie dosyć, bo tyle zniszczeń co w tym roku to jeszcze nie miałam . Anabelka ma podziurawione liście wygląda jakby kto pistoletem maszynowym w nią celował ;:222 .Przepis na mączniaka jest od Basi 10 dkg drożdży na 10 l wody w maleńkim naczyniu rozprowadzić drożdże z ociupinką cukru i wody ,a gdy zaczną się burzyć wlać do reszty wody .Jednak taki oprysk trzeba co tydzień stosować na wszystkie rośliny również pomidory i ogórki przy okazji to też nawóz można i glebę opryskać to oprysk p/grzybowy pomaga ;:108 tylko ta systematyczność

Obrazek

Obrazek

ANIU czytałam że i u Ciebie też zaatakowały nawet hosty .W tym roku jakiś armagedon z nimi juz nie pamiętam takiego najazdu jak w tym roku. One są wszędzie nawet na różach ,nawet na podest altanki gdzie mam postawione donice z daliami i pomidorami też nie omieszkały mi pożreć pomidorów czy dalii .One są nie do opanowania ;:145 Tak Aniu sypię wokół roślin ślimakolubnych mączką bazaltową ale musiałabym w całym ogródku pod każdą roslina wysypać, a przy takiej ciasnocie to niemożliwe żeby wszystko uchronić ;:174

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU dzisiaj truskawki ,lawenda, na jednej róży, wszędzie kopce ,bo w lipcu bedą wylatywać i robić nowe gniazda .Niestety widzę że patyczkowa róża w której był kopiec chyba nie do uratowania, bo juz patyczek żółknie :evil: Dzisiaj wreszcie bez deszczu to radość wielka

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU normalne bo u mojej Elin też dolne liście żółkną ,więc spoko. Moja teraz rosnie między liliowcami to nie widać tych żółtych liści :;230

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru i spokojnej nocki

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ależ piekne róże masz :D ;:138 U mnie dopiero wytwarzaja pąki, wszystko ma duże opóżnienie u nas.
Tak, dzisiaj radośnie bo wreszcie te okropne ulewu ustały. Ja też miałam ogromną iilość wstrętnych ślimaków, ukatrupiłam ich ok.1.5 tys, codziennie po 8 razy sprawdzałam je bo nie było już żartów tak żarły mi wszystko.
I się zawziełam że je wykończę raczej niż one mnie ;:134 ostatnimi dniami mam ich już tylko po ok.30 sztuk i ciągle wychodza skąś takie małe, kolejne pokolenie. Skorupki z jajek faktycznie je hamują troche a mączki nie mam niestety.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu masz cierpliwość do tych żarłoków, podziwiam, toż to jak szarańcza, brak apetytu trudno im zarzucić ;:224
Nie martw się o Lady na pewno już jedna jest ukorzeniona, przynajmniej tak mi się wydaje a jak nie to po cięciu będą następne. Warto ją mieć w swoim ogrodzie, potrafi chwytać za serce.
U Was przestało teraz u mnie leje, chociaż raz sprawiedliwie ;:306 , Masz racje Jadziu, dobrze, że nie wszystkie róże takie wyrywne, tez na szczęście mam kilka takich spóźnialskich ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny dzień bez deszczu ,a dzisiaj nawet słońca nie było ;:222 .Jednak co jakiś czas sobie pomżyło. ale to małe piwo.Ślimaków jednak nie brakuje dzisiaj trochę bardziej gruntowne porządki robiłam na rabatach i ścieżkach, bo chwasty nie śpią ślimaki również. Róże dochodzą do siebie po tych opadach i trzeba regularnie usuwać mumie żeby nie pleśniały .Dzisiaj nawet nie miałam ochoty robić fotek, bo jedne jeszcze nie zakwitły ,a te co kwitną nie nadają się do pokazania .

Obrazek

Obrazek

DAYSY muszą zrobić porządek z floksami wiem ze wielkie kępy wyglądają cudnie, ale miejsca na nie brak .Niektóre nawet po 1/2 m szerokości . Jak weszłam do ogródka to moje pierwsze spojrzenie zawsze na ogórki nieruszone, a pod murem 2 delikwenty nie poruszające się .No i tak ma być to samo pod chryzantemami .Dzisiaj poruszałam miejsca gdzie wczoraj podsypałam mrowiska i na razie cisza możliwe ze zeszły głębiej bo i ich ścieżki też podsypałam mączką. One maja sporo korytarzy awaryjnych ,ale jak działa odstraszająco na ślimaki to na nie również . Lubię eksperymentować :) teraz mrówki zajęły sie agrestami tam hodują mszyce, ale róże mają na razie spokój . Listki Lady ma jeszcze zielone, więc liczę ze może jeszcze uda sie ją uratować.Dobrze ,że i u Ciebie podlewa ,oby tylko bez excesów

Floks Blue light Flame on zawsze jako pierwszy zaczyna

Obrazek

czyż ona nie jest piękna ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

IGUSIU ojjjj ten rok obfituje nie dosyć ze w różne anomalie ,to jeszcze w niezliczoną ilość szkodników .Momentami nawet nie chciało mi sie wchodzić do ogródka miałam dosyć oglądania zniszczonych roślin i mokrych wręcz zeszmaciałych róż od deszczu .Skorupki muszą być grubsze nie takie drobniuteńkie bo te nie działają ,ale mączka daje radę .Dostaniesz ją w necie ja swoją zakupiłam w sklepie Zielonego pogotowia ona chyba z Agrecolu .Tych malutkich jak łebek szpilki jest multum to rzeczywiście gorsze niż szarańcza .moje astry do pikowania i sadzenia to samo zostało mi jeszcze parę nagietków do wsadzenia i aksamitki .Na razie nie mogę tego sadzić bo w mig byłyby pożarte

Obrazek

Obrazek

Obrazek

miłego wieczoru wszystkim :wit ;:cm życzę
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Może jak ziemia się obsuszy, to i ślimaków mniej będzie? U mnie też nareszcie przestało padać, ale chyba tylko na chwilę, bo od soboty znowu zapowiadają deszcze ;:222 Jak na razie tylko nieliczne róże pokazały kwiaty, to liczę, że jutro nie bedę jeszcze miała wiele do roboty. Chwasty jak zwykle na pewno nie próżnowały i będzie ich bez liku, ale jutro raczej nie będę dla nich zagrożeniem.
Różyczki mimo deszczu na pewno cieszą, Twoje są cudne, niech się tylko odrobinę otrząsną z deszczu, a pokaż jakie są piękne. Grace ;:215
Pogodnego nieba ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO oby szybko się ziemia lekko obsuszyła to ślimaki się pochowają, a przy następnym deszczu ze zdwojoną siłą uderzą ;:222 No co Ty chwasty mają sie dobrze one są zadowolone ze nikt ich nie niepokoi, bo komu chce sie bawić w deszczowy dzień w pielenie . Wczoraj robiłam fotkę Grace dzisiaj wyglądała tak samo, a w czasie deszczu zaraz miała głowę na ziemi .Tobie też pogodnego nieba ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Pozachwycałam się Jadziu na dobranoc twoimi pięknymi różami Jadziu.
Piękności. ;:63 ;:63 Elzbietka i Grden of Roses cudności ;:180 .
Może różane piękne sny będę miała . ;:173
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, chyba przestanę do Ciebie zaglądać, bo te róże coraz bardziej mi się podobają ;:223 Jak kwitną, to człowiek zapomina, że drapią i chorują, zostaje sam zachwyt ;:oj
Dobrze, że żółknące liście Ellin to normalka, bo już myślałam, że jej nie zobaczę ;:145
Ładną masz jarzmiankę, a co to za roślina z takimi jakby kalafiorkami?
Pogodnych dni Ci życzę, żeby róże cieszyły ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Zaczęły kwitnąć płomyki u Ciebie :tan Czekam na kolejne, bo wiem, że masz piękne odmiany ;:65
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda dzisiaj dopisywała, więc musowo trzeba było dokończyć ścianie róż .Pomagał wnuk oczywiście z tymi z pergol i zapełniliśmy calutki pojemnik ECO .Kurcze teraz wyglądają jakby przyszły od fryzjera z łysą głową :;230 Wnuk sie śmiał ze wygląda jakby bawił sie z kotem :;230 bo Alpenfee okropnie kolczasta. Te które jeszcze wczoraj były ładne przy tym słońcu całkiem się pomarszczyły .Ślimaki nie odpuszczają biedna Anabella dolne liście ma jak sito to samo brunera , a druga prawie nie ruszona W tym roku pierwszy raz zakwitnie mi Bletilla striata pink zimowała w gruncie okryta stroiszem aż do końca maja, bo szkoda było mi jej odkrywać żeby nie zmarzła .Na kwiaty czekałam 2 lata, czyli na kwiaty białej też chyba tyle będę czekać . Witam serdecznie miłych gości ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

FLORIANIE inne floksy nawet pąków nie mają ,tylko ten zakwita każdego roku jako pierwszy .Dziękuję lubię floksy zresztą czego ja nie lubię wszystkie rośliny chciałabym mieć a to sobie ne da

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU ta roślinka z kalafiorkiem to papużki czyli Trojeść amerykańska,ale ona rośnie przed ogródkiem jest zbyt agresywna jak na moje hektary :wink: a tam może sobie poszaleć byle nie właziła na mój teren. O którą jarzmiankę chodzi one sie też chyba krzyżują bo białych mam sporo, a ta bordowa tylko jedna i malusia kepka .Masz terenu to możesz kupić jeszcze jakieś róże :)

Obrazek

Obrazek

ANIU a zachwycaj się ile zapragniesz Twoje róże też widzę ,ze w tym roku poszalały .Garden of Roses warta polecenia tę trzeba mieć, bo to cudowna róża. W podpisie połknęłam literkę, ale już poprawiłam .Mam nadzieję ze miałaś różane sny ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim różanych snów

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu Twoje róże są na prawdę cudne, cudny czas kiedy kwitną i pachną cudnie ;:167 , Jadziu czy ja widziałam u Ciebie mieczyka zimującego?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Twoje róże zawsze podziwiam.Bo masz wyjątkowe, przepiękne. Zdrowe, ;:215
Nawozisz je jeszcze teraz czymś ???
Bletilla ,,hmm pierwszy raz o niej słyszę i widzę :oops: