Witam

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 510 kcal
Ilość porcji: 2
Składniki
puszka doprawionego maku (ok. 1 kg)
po 5 dag migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 jajka
2 łyżki miodu
łyżka spirytusu
CIASTO:
1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
4 jajka
25 dag masła
czubata szklanka (25 dag) cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
tłuszcz do formy
LUKIER:
3/4 szklanki (15 dag) cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
kropla olejku migdałowego
Etapy przygotowania
Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej. Wbić całe jajka, dodać miód,
wlać łyżkę spirytusu i wymieszać.
Ciasto: masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.
Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką kłaść masę makową. Gdy zapadnie się w ciasto, naciągnąć je na mak po brzegach, by był przykryty. Piec około godziny w temperaturze 180°C.
Lukier: z podanych składników utrzeć lukier tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany. Polać nim wystudzone ciasto. Wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.
Poproszę o Waldusia Kiepskiego
Pozdrawiam