DOROTKO, może nie padła całkiem?Zostaw do wiosny, może jednak zechce żyć? Nie masz się czego wstydzić, mam to samo! Te fuksje dostałam ukorzenione od koleżanki, bo moje próby kończą się fiaskiem! A ile razy próbowałam ukorzenić magellańską, to nie zliczę! Różne patyki mi się ukorzeniają, a fuksje nie chcą!
O chryzantemach nie zapomnę
Maryniu, u nas tak jest: fiołek to fiołek, a reszta to bratki i nikt Ci nie uwierzy, że to też fiołki

Nawet dziko rosnące fiołki trójbarwne, których w dzieciństwie zbierałam ogromne ilości, a teraz nie widuję nigdzie, były dzikimi bratkami!
Chryzantemy oczarowały mnie tej jesieni, jakbym je pierwszy raz w życiu
zobaczyła

Będę sadzić!
MARYSIU, ten grudniowy to mój pierwszy ciemiernik i długo był samotny. Pewnego razu dostałam kilka nasionek i jedna siewka się pojawiła, a potem już poszło. Mam różne różowe, ale takich piękności, jak widzę na forum, to nie mam

Jak kupiłam sadzonkę pełnego, to nie zdążyła się ukorzenić i ktoś mi ją ukradł w całości, nawet kawałeczka nie zostawił , a duża była, mógł się podzielić

Z tego żalu już więcej nie kupiłam! Często wyjeżdżam, mój pies nie szczeka nawet na listonosza, to kto chce, może sobie kopać u mnie co chce.
U mnie z tymi liśćmi to jest odwrotnie: grudniowy ma mniejsze, jaśniejsze i matowe, a wiosenny większe, ciemnozielone i błyszczące. Zrobiłam zdjęcie porównawcze, zaraz wstawię.
Ciemierników nigdy dość, gdyby jeszcze chciały odwrócić kwiatki do góry
LOKI, po moich już wtedy zostanie tylko wspomnienie niestety

Ale mam jeszcze kilka tych białych wiosennych, może poczekają do wiosny!
DANUSIU, wydawało mi się, że właśnie taką mam, ale Dorotka obiecała, że będę mieć
Też mam bukiecisko chryzantem zciętych przed mrozem w wiaderku, to trzymam w korytarzu, ale lubię ten zapach!
Na początek dzisiejszy ciemiernik
i porównanie liści
Chciałam zrobić zdjęcie mgły wyłażącej z rzeki i właśnie zaczęło wschodzić słońce, to mam, ale gdzie mi tam do wschodów i zachodów Marysi
A co do wiosny, to coś jest na rzeczy: sasanka wypuściła listeczki.
krokusy wystawiają nosy
jakieś czosnki
i wawrzynek
i żeby zapomnieć o wiośnie - jesiennie
Dzień coraz krótszy, ledwie słońce wzeszło, już zachodzi