Truskawkowa działka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawkowa działka cz.2

Post »

Cudne ptaszeczki. Niech ich nam będzie jak najwięcej, bo normalnej zimy nie ma, robactwo się lęgnie na potęgę i musi ktoś nam pomóc w zwalczaniu szkodników. ;:108 Wróble czy sikoreczki - wszystkie jednakowo pożądane.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Natalio, seria z ptasiej stołówki - bardzo mi się podoba.Nie łatwo sfotografować, te płochliwe istoty ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ słodziutka ptasia rodzinka! ;:168
Pięknie je sfotografowałaś, Natalko! ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochana, przynajmniej Ci się nie nudzi, mając takie towarzystwo za oknami. Podziwiam i dziękuję za genialny reportaż. ;:215
Myśl o wiośnie dodaje nam skrzydeł, niechaj Tobie przyniesie zdrowie i da wiele ogrodowych radości z obfitych plonów i kwitnień. ;:97 ;:cm
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Nie tak prosto złapać w obiektywie wróbelki, czy jakiekolwiek inne ptaki. U nas niestety większość tych małych płoszą sroki i wrony. Jakby tylko czekały kiedy jakaś sikorka podleci do nasion. Chyba przyjdzie się już do tego przyzwyczaić :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Zdjęcie rogownicy przypomniało mi że miałam tę bylinę i chyba ją przesadziłam (musiałam bo mi by mi zniszczyli drogowcy), ale nie pamiętam gdzie. Wróble i sikorki obserwuję z pewnej odległości, przylatują na karmę, fajnie popatrzeć na nie z bliska u Ciebie Natalio :)
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Natalko wszystkiego dobrego w Nowym Roku, zdrowia , sukcesów w uprawie ( pięknych zdjęć nie będę życzyła , bo to już jest realizowane i u Ciebie innych nie ma :) ;:196 ).
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Wando prawda, one nie mają łatwego życia, trzeba im pomagać - z tego powodu stoczyłam niezłą batalię z gołębiami, by nie dopuszczać ich do karmnika :evil: Ale udało się, teraz karmię tylko małe ptaszki ;:108
Lodziu dziękuję ;:196 nie tyle płochliwe, ile ruchliwe - większość zdjęć wychodzi rozmazana ;:224
Lucynko, Stasiu dziękuję ;:196
Sabinko dziękuję ;:196 miałam ten sam problem z gołębiami - nie tyle płoszyły one małe ptaki, co wyżerały wszystko z karmnika, maluchy nie miały szans :evil: ale w końcu rozwiązałam ten problem - dorobiłam dłuższy daszek i zablokowałam boki, tak że tylko małe ptaki są w stanie wejść do środka, gołąb nawet głowy nie wsadzi :twisted:
Olu dziękuję ;:196 faktycznie mam je dość blisko, a mając obiektyw z zoomem mogę robić ptasie portrety ;:108
Danusiu bardzo dziękuję za życzenia ;:196

Ptaszki się podobały to znalazłam inną ciekawostkę, tym razem roślinną - żarnowce rosnące na łące za działką już kiedyś pokazywałam, ale te zdjęcia pewnie zniknęły, więc nie wszyscy widzieli. Kiedy ta masa krzewów kwitnie daje niesamowity spektakl - wszystko pokryte żółtym kwieciem, od malutkich, kilkucentymetrowych roślinek, po krzewy 3 na 3 metry ;:3 W tym roku koniecznie muszę zrobić im kolejną sesję ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ słoneczne klimaty nam zafundowałaś, Natalko! ;:3 ;:3 ;:3
Od razu zrobiło się weselej i tak letnio. ;:215 ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ale obłędny ten żółty łan :), pachnącyy? Ptaszki maja dobrze u ciebie bo... są; u mnie zniknęły a tyle mam zaschniętych owocków na krzakach.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Jakie dorodne żarnowce ;:oj ;:63 właśnie w takiej grupie, rośliny najpiękniej się prezentują. ;:215 ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Żeby gołębie nie wyjadały ziaren małym ptakom, sypię nasionka do karmnika-tuby. Na cienkich patyczkach, żaden duży ptak się nie utrzymaObrazek Mam jednak zaprzyjaźnioną parkę synogarlic i im wysypuję słonecznik na balkonowe skrzynki. Nie mogę ich przecież pominąć.Czasami co prawda nie zdążą przylecieć na posiłek, bo wszędobylskie wróble i tam zawsze zajrzą, ale przynajmniej się staram ;:108
Żarnowce są cudne, a niestety na moich terenach zupełnie niepopularne. Spotykam je jedynie w drodze do, lub z Krakowa, ale to trzeba wstrzelić się w termin, co nie zawsze nam się udaje. W lesie, do którego jeżdżę na grzyby, jest ich w jednym miejscu spora ilość, ale tam bywam tylko jesienią, a one wtedy już nie kwitną. Ten las za daleko, żebym pojechała rowerem, tak więc zupełnie ich nie widuję. Te na Twoich zdjęciach najpiękniejsze z pięknych, a na dodatek takie słoneczne, że wydaje się, że wystarczy wyciągnąć rękę, a będą tuż, tuż....
W Nowym Roku życzę Ci zdrowia jak najwięcej, niech nareszcie będzie Ci z nim po drodzeObrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko zawsze kochałam i karmiłam ptaszki, ale odkąd mieszkam na wsi i jestem w domu cały dzień, to czerpię radość z tego karmienia. Mogę godzinami obserwować te urwisy. Dzień rozpoczynam od napełnienia karmników.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko o to właśnie chodziło :wink:
Igo tak, krzewy pachniały, zwłaszcza w takiej ilości i w ciepły dzień :D ptaszki mają dobrze, ale z drugiej strony muszą być ostrożne - w święta na balkonie przysiadł sobie... krogulec :shock: Już wcześniej widywałam tego ptaka, niby nic dziwnego, ale miasto kojarzy się bardziej z gołębiami i wróblami ;:224
Stasiu prawda, piękne one - grupy są dwie, oddzielone pasmem drzew :)
Iwonko też myślałam o wiszącym karmniku, ale obawiam się że runąłby razem z tynkiem, nie ma na czym go zawiesić ;:223 Synogarlice też przylatują - na parapecie mamy miseczkę z ziarnem, normalnie przykrytą. Przez większość dnia ktoś w domu jest, jak zobaczy że przyleciały, to odkrywamy miseczkę. Trzeba tylko pilnować kiedy jedzą, nie raz od razu zjawiały się gołębie by je przegonić :evil: Żarnowce kwitną pod koniec maja albo na początku czerwca, nie pamiętam dokładnie. W moich okolicach też raczej ich nie widuję, tylko w tym jednym miejscu ;:173 Na szczęście z drogi są niewidoczne, nikt ich nie wykopie ;:108
Marysiu na pewno możesz podglądać dużo więcej gatunków niż ja, ale nawet wizyty wróbli cieszą :D Na blokowisku zimą nie mają łatwego życia, a ludzie jak już dokarmiają, to często chlebem... Ja karmię słonecznikiem łuskanym i kaszą jaglaną, zwłaszcza słonecznik jest zawsze wyczyszczony do ostatniego ziarnka :wink:

Dzisiaj kolejne zdjęcia z serii "ciekawostek" - takie widoki za płotem działki to też nie nowość, nic dziwnego potem że ta łąka tak pięknie rośnie - nawożenie organiczne pierwsza klasa :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Świetne widoki,konie krówki i żarnowce.Pięknie.Ja też mam jeden taki żarnowiec.Kiedyś był ,potem znikł a teraz znowu jest.Musiałam mocno przyciąć bo duży urósł.Działka też ogromna.Dużo miejsca na warzywa i kwiatki.

Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”