MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Post »

Rurki z papieru u mnie pszczoły akceptują. Zdaje to egzamin, jeżeli sezon nie jest zbyt mokry. Nie używam co prawda poliwęglanu tylko inne konstrukcje (fotki w linku w podpisie). Szkielet nośny ma jedynie zadanie utrzymania w ryzach rurek, jeżeli nie są one po zwinięciu sklejane lub inaczej wzmocnione (na przykład owinięte nitką). Papier nie może być impregnowany bo we wnętrzu robi się błoto. Całkiem przyzwoicie zachowuje się najtańsza tapeta do ścian, przeznaczona do malowania lub gruby szary papier do pakowania. Przez papier bardzo łatwo przebijają się pasożyty murarek więc po zakończeniu sezonu warto delikatnie przenieść rurki gdzieś do domu, gdzie zajdzie ostatecznie dojrzewanie larw i zamknięcie kokonów. Inny sposób to zabezpieczenie ula gęstą tkaniną żeby utrudnić dostęp, na przykład osom Monodontomerus obscurus
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też stosuję dodatkowo rurki z papieru. Sprawdzają się kartki z starych zwykłych podręczników lub do drukarki. Zauważyłam ze istotny jest papier bez połysku i niezbyt cienki ani zbyt gruby, taki który jest w stanie odprowadzić nadmiar wilgoci z rurki. Istotny też jest przewiew w domku. Rurki na końcu zaklejam gliną.jak próbowałam woskiem to ich nie zasiedlały lub próbowały go wygryźć i wynieść. Pierwszą partię wystawiłam 15 .03 i jak na razie nic się nie dzieje. Ostatnio na krokusach widziałam 2 pszczoły które nie były miodnymi. Bąki też jeszcze nie latają. Niby wiosna a owadów za bardzo jeszcze nie widać.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie sezon w pełni. Docinam trzcinek. Właśnie wracam z bagienka. Jestem oczarowany graniem samców słonek. Jeny te sku...... do tego strzelają! Masakra. Jak można do piękna ehhh
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

klik pisze:U mnie sezon w pełni.
Murarki już latają ????? ;:oj
klik
1000p
1000p

Post »

Nooo :) . A Twoje od Norbiego szlag trafił, że się tak mało inteligentnie pytasz :wink: ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Dzięki za odzew :) , od piątku zapowiada się stabilniejsze ocieplenie to dobry czas na wystawienie murarki? Obecnie śpią w lodówce .
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

U mnie cisza i spokój jak makiem zasiał....na rogatą się nie nastawiam bo kokonów mam kilkanaście sztuk ale może mnie zaskoczą pozytywnie.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

youtu.be/PwMd2DY3CrE Fajny wykład 6-częściowy odpowiedzi na pytania " jak zrobić domek" itp. I 10 przykazań :wit :wit
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Witajcie
Wczorajsze szaleństwo z murarką rogatą - tylko się ciepło zrobiło i ...

https://www.youtube.com/watch?v=aXxV49d ... e=youtu.be

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
orzech36
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2013, o 20:00

Post »

cześć
Koledzy mam pytanie... zaraziłem znajomego hodowlą murarek, obdarowałem kokonami i niby wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że uparł się aby rurki umieścić w starym ulu (takim dla pszczół miodnych). Kokony do wygryzienia też planuje wyłożyć we wnętrzu ula.
Miejsca tam jest wystarczająco, ale zastanawiam się czy nie będzie tam zbyt ciemno i czy to nie odstraszy murarek od zajmowania rurek.
Jak myślicie, czy taki pomysł ma szanse na powodzenie ?
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Jeżeli Twój znajomy zdemontuje przednią ściankę z ula, wtedy będzie dobrze. W przeciwnym wypadku "Ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę." Murarki wolą widzieć słońce. Włożenie kokonów do ula nic nie zmieni. Po wygryzieniu i zapłodnieniu samice rozlecą się po okolicy w poszukiwaniu lepszego mieszkania. Na pewno dobrze wszystko mu wyjaśniłeś? Pewnie w skrytości liczy na to że murarki zamieszkałe w ulu po miodnych zaczną mu produkować miód.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Hunter69
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2019, o 15:36

Post »

Witam, jestem nowym fanem murarki i nie tylko. W tym roku wybudowałem dwa hotele, jeden wielofuncyjny (nie tylko dla muraraek) drugi z formatką ze styroduru, zaopatrzyłem je w kokony i czekam, aż zacznie coś sie dziać, kiedy można sie spodziewać wygryzania samczyków?
klik
1000p
1000p

Post »

Witaj Hunter69. Zazwyczaj pierwsze samce = pierwsze kwiaty na klonach. Napisz coś więcej o tym wielofunkcyjnym. Dla kogo, z czego itp.?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam taki dylemat: wystawić kokony do domku teraz i dać przyrodzie działać , czy poczekać do jakiejś stabilniejszej "wiosny" ?? która nastąpi nie wiadomo kiedy ? :wink: .
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p
Od: 6 mar 2018, o 18:43

Post »

Obrazek
Obrazek
No to u mnie gotowe, chyba już czas na wyłożenie kokonów - co myślicie?
Z lewej strony domek z formatkami z BioDar-u. Może w tym roku będzie zasiedlony ? :)
Pod domkiem, w którym są rurki z trzciny pudełko na kokony, tam się wygryzają pszczoły i lecą w świat ;)
Pozdrawiam
alehar
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”