Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko, pelargonia zachwycająca. ;:138
Kotki wierzbowe śliczne, delikatne , zaróżowione ;:215 i tylko nornic nie chcą przegonić. :oops:
Nasyp tym swoim nornicom pieprzu do każdego kanału, a pójdą, gdzie pieprz rośnie. ;:134 ;:303 Czarnego, najlepiej świeżo zmielonego. ;:108
Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Nie zazdroszczę ci Beato tych myszowatych :(
Dwa lata temu, jesienią polna myszka zajrzała mi do kompostownika - mizerna była, więc ją wziąłem na podkarmienie, po trzech dniach kot też pomyślał o karmieniu i przewrócił akwarium w którym mieszkała.
Taki to jest ten łańcuch pokarmowy i nic na to nie poradzimy.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko wszystkie oznaki nadchodzącej wiosny są teraz jak najbardziej pożądane - takimi obrazeczkami wierzbowymi przybliżasz nas do niej ;:215
Nornic nie zazdroszczę - może jednak spróbuj z tym pieprzem ;:131 Jestem ciekawa jak u mnie będzie z cebulowymi, czy mi ich też coś nie wyjadło ;:131 a do tego czy część nie wygnije, jak tak długo będzie mokro. Ale żeby się zabezpieczyć na wszelki wypadek jeszcze domówiłam teraz na wiosnę troszeczkę, a teraz siedzę i dumam gdzie to posadzę ;:306

Doniczkowce i wspomnieniowe zdjęcia też śliczne.

Pozdrawiam i dobrego tygodnia ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko nie zgadłaś nosków nie ma, bo centralna część ogrodu leży stale pod śniegiem. Częściowo pod drzewami tymi ogromnymi śnieg się stopił, ale tam niestety nie widzę nosków. Dzisiaj wręcz od skorupy uwalniałam niektóre rośliny, bo zrobiła się ciężka i je przygniatała :wink:
Sąsiadowe koty w liczbie kilku zostawiają miny w całym ogrodzie ale mysie dziury i krecie kopce pojawiają się coraz to nowe ;:222 Skimmia, hipeastrum i kotki ;:167 a pelargonia stała się kwiatkiem domowym całorocznym ;:306 kiedy zdążysz wziąć z niej szczepki ;:306 Spokojnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, mnie się także w niedzielę udało być dość długo w ogródku. Jednak śniegu prawie u mnie nie było, Twoje az tak ośnieżone zdjęcia z tegio dnia bardzo mnie zaskoczyły.
Lewizje i u mnie już ruszyły ale do kwitnienia im jeszcze daleko. Na razie sobie nowe rozety budują. Trochę się boję je przesadzać ale już wymagają większej doniczki więc nie mam innego wyjścia. Wezmę je z całą ziemią w jakiej teraz siedzą, powinny byż zadowolone.
A o storczykowym nawozie pomyślałam, bo moje tillandsie właśnie w takowym kąpię. Te egzotyczne, i te egzotyczne - to powinno być dobrze. ;:172
Od momentu jak wniosłam tę pelargonię do domu to jej niczym nie zasilam. Od czasu do czasu tylko podlewam, tak raz na dwa tygodnie i to też tylko troszkę. Zacznę nawozić jak pójdzie do ogrodu, wtedy już nawóz z każdym podlaniem idzie, oczywiście maleńkimi porcjami ale regularnie.
Pozdrawiam ;:196

Lucynko - oj tak pelargonia zachwyca. a jak pięknie pachnie jak się jej listki czyści! No sama przyjemność!
W sobotę może śnieg stopnieje (napadało troszkę zeszłej nocy) to zmielę pieprz, obiecuję, że to zrobię ;:196

Andrzejku, dobrze, że kiedyś dawno temu byłam z moją córką na filmie Stuart Malutki - bo trochę przyjaźniej na te myszki teraz patrzę. ;:306
Nie wiem czy to jest prawda ale gdzieś podsłyszałam, że one nie lubią zqpachu mięty, więc mam miętę przy drzwiach od strony ogrodu.

Beaciu - na pewno się zmieści jeszcze nie jedna roślinka. Najgorzej to zacząć upychać, a potem to wpycha się w rabatę prawie samo. A tym bardziej lilie ;:167 ;:168
Zdam Ci pewnie neibawem relację co nornice z mojego ogrodu na pieprz. Jak dotąd to na wszystko machają łapką i robią dalej swoje.

Oj oj oj, a jednak miałaś duuuuużo więcej śniegu niż ja, Marysiu
Szczepki z pelargonii brałam w ubiegłym roku dopiero chyba w kwietniu/maju, bo od razu szły do ogrodu.
A ten tydzień mam fajny, bo w sumie trzy dni wolnego ;:138 (dzisiaj i cały weekend). ;:196

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudna ta pelargonia może i moja się ogarnie dałam ją teraz do wschodniego pokoju .Fajnie mieć tyle wolnego jednak to zawsze jakaś odkładana praca sie znajdzie. No to miłego wypoczynku Beatko ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

:wit
Mam sporo zaległości u Ciebie. Zaraz biorę się do pracy. Wieczór u Beaby ;:101
Ale już widzę, że masz wierzbę Mt Aso, moje chciejstwo. To będzie jeden z pierwszych wiosennych zakupów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dołączę Beatko do pochwał tej prześlicznej białej pelargonii. Nigdy czegoś takiego nie widziałam. To chyba rarytas w pelargoniowym świecie. :D
A tak w ogóle kiedy zwykle robisz szczepki pelargonii? Bo ja właśnie w tych dniach zaczynam. Gdy tylko ziemia w ogrodzie rozmarzła, przyniosłam sobie trochę do domu i rozpoczęłam tę przyjemną zabawę. ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Mam u siebie i derenia i pęcherznicę ;:108 . Pęcherznic to mam nawet kilka odmian tylko, że oczywiście nazw nie zapisałam :;230 . Wiem , że łatwo da się je rozmnażać więc na szczęście będę miała z czego :lol: . Ostatnio wzięło mnie na wierzbę płaczącą ;:oj . Jest taka piękna i malownicza ale to jednak kolos ;:224 . Czy te kwiatki w ostatnim wpisie to pelargonie ;:oj ?? Liście takie pelargoniowate ale kwiatów takich nie widziałam ;:oj . Bardzo podobają mi się te różowe kotki ;:167 , piękne! . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No tak latem równie pięknie się prezentuje ta pelargonia ;:215
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękna Skimmia i cudne bazie ;:138 u mnie rosną bardziej w cieniu to są nieco opóźnione, ale już ładne też . Ja mam mniejszy krzaczek . Ale to cudny krzew , naprawdę jestem zachwycona nim .
Musze porobić swoje i wrzucic :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Cudowna pelargonia, jaka to odmiana? Z tego co wiem kotom trudno łapać nornice, nawet te łowne mają problemy - szkodniki po prostu chowają się pod ziemią ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko pozwolę sobie odpowiedzieć za Beatkę to Pelargonia 'Arctic Star' . Może chciałabyś kawałek do ukorzenienia :D
Beatko nawet nie wiesz jak się cieszę...nie mogła iść w lepsze ręce ;:4
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu - na pewno i Ciebie ucieszy ta pelargonia. Powinna! ;:108
U mnie każda wolna chwila jest na wagę złota no i rzeczywiście wypełniona jest na maksa ;:172
Jak się ogród zacznie, to dopiero wtedy tego czasu zacznie brakować ;:306
I bardzo się cieszę, że to juz będzie niebawem ;:196

Aniu / dzika - i w tym momencie tylko się cieszyć z tego, że mam mały ogród, i bardzo szybko przelecisz przez moje rabatki, więc i nocy nie zarwiesz ;:306
Wierzbą Mt Aso jestem oczarowana! Mam ją już trzeci rok i jest po prostu cudna. Cieszę się, że posadziłam ją w takim miejscu, że mogę ją podziwiać z okna, a jest co. Nie sądziłam, że te kotki będzie miała aż takie duże ;:167
Bardzo ją polecam. Ja ją kupiłam w e-clematis
Jest bezobsługowa. ;:215

Tak, Wandziu - przez cały czas nie mogę wyjść z zachwytu nad tą białą gwiaździstą pelargonią. No dla mnie to rzeczywiście jest rarytasik, bo jest bardzo mało wymagająca, a przy tym śliczna.
Szczepki bardzo łatwo się przyjmują. Jak już może iść na zewnątrz to pobiiorę szczepki i od razu do docelowej doniczki, na pelne sloneczko, bez ukorzeniacza. Natychmiast się przyjmuje. I kwitnie non stop. Nawet jeszcze teraz ;:167
Pewnie Twoje pelargonie już rozpoczynają sezon. Trzymam kciuki by pięknie kwitły i cieszyły.

Ewelinko - oj no pewnie, że wierzba płacząca jest cudna, ja je uwielbiam. Ale niestety ona nie do mojego ogrodu, więc podziwiam je gdzie tylko mogę. Nawet mam ulubione miejsce w Toruniu właśnie z tą wierzbą w roli głównej.
Tak, to pelargonia - te białe gwiazdeczki. Nazywam ją Marysieńka ;:167
A te różowe wierzbowe kotki też polecam. Obłędnie wyglądają końcem zimy.
Równiez serdecznie pozdrawiam ;:168

Iwonko0042 - no latem i zimą, wszak ta pelargonia nadal kwitnie i kwitnie. Jak ja się cieszę, że ją mam!

Karolinko - ta wierzba już w trzecim roku daje z siebie moc, warto przeczekać ten czas by się doczekać. Kotki są jeszcze większe niż początkowo - no coś niesamowicie pięknego. No i ten czerwono różowy kolor!
Ja chyba tylko sezon wcześniej ją kuopiłam niż Ty, więc szybciutko się doczekasz jeszcze piękniejszego efektu.

Natalko - no racja z tymi myszami i kotami. Dobrze, że bronisz te kociaki.. Ja w sumie też do nich nie mam pretensji, bo się starają jak mogą, z tym, że łowią poza moim ogrodem ;:306
O - i już znamy nazwę tej pelargoni.

Bardzo Ci dziękuję, Marysiu, za przypomnienie nazwy.
No ja też się bardzo cieszę, że mam taki cudny kwiatuszek i nie tylko przez jeden sezon! ;:196

W ciągu tygodnia podpędziłam forsycję, bardzo taka cieszy w domu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale ona cieszy o tej porze roku, no ta forsycja, a pelargonia musi być bardzo wytrzymała skoro kwitnie do tej pory non stop, świetna jest ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”